На колко оборота си на 6-та със 100?
С какви гуми карате с тези скорости
Golf 5 1.9 105 4motion 6 скорости- максимална скорост
Re: Golf 5 1.9 105 4motion 6 скорости- максимална скорост
stefan4o написа:Съвсем отделно - максималната скорост зависи от мощността на двигателя, а не от тежестта на колата (от нея зависи ускорението).
направо "уби" темата

-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
stefan4o написа:Съвсем отделно - максималната скорост зависи от мощността на двигателя, а не от тежестта на колата (от нея зависи ускорението).
Не е баш така... Взаимносвързани са нещата, като много важен е и коефициента на въздушно съпротивление и някои размери на превозното средство.
Иначе по темата, понякога послъгват доста уредите на таблото, засичал съм по GPS увеличаващи се разлики при високи скорости. Отделно, някои коли си подминават с малко максималната скорост по каталог, особено когато не са натоварени с предвидения товар.
Дори двигателите често развиват малко повече мощност от по каталог...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Да, зависи от:
1. Мощност
2. Челна площ
3. Аеродинамично съпротивление.
Но тук, конкретно, обсъждаме едни и същи Голф Мк5, затова споменах само мощността.
1. Мощност
2. Челна площ
Но тук, конкретно, обсъждаме едни и същи Голф Мк5, затова споменах само мощността.
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
...
Последна промяна от richko25 на Пет 10 сеп 2021 17:44, променено общо 1 път.
- stefan4o
- Контакти:
Във формулата присъства само мощност - никъде няма върт. момент или кубатура :)
richko25 написа:Всички знаем, че по километраж винаги показва с малко в повече. Колко е малкото обаче?От 188км/ч. максимална скорост, възможно ли е да покаже 230км/ч.?С тези 105к.с на 1.9tdi ако развие 230км/ч. означава ли, че 1.6 mpi 102 к.с може да развие пак 225-230км/ч.?Разлика в мощност 3 к.с. Или сега ще се окаже, че кубатурата има значение за максималната скорост?
Според мен е възможно да покаже всичко, защото в келешките си години съм изпълвал километража на фабия 1.4 16V 101 коня, който беше 240 км/ч. Въпреки, че вътре усещането беше все едно си на първа светлинна, реалната скорост е била доста далеч от отчетената. А ако сложиш и подходящи по цолаж гуми, спокойно може и да превъртиш километража. "Малкото" не е константа, а с нарастване на скоростта обикновено нараства и отклонението. Това си мисля, че е направено съвсем умишлено, щото мисълта да вдигнеш 200 км/ч е психологична граница за много хора :)
-
- VW експерт
stefan4o написа:Да, зависи от:
1. Мощност
2. Челна площ
И тегло. Съпротивлението при търкаляне зависи от теглото и се повишава със скоростта.
Отделно, влияе и наклон на пътя, но в сметките се приема движение по хоризонтален път, което на практика не винаги е така.
- stefan4o
- Контакти:
Цецо, в грешка си за теглото. То влияе само при ускорението.
-
- VW експерт
Не съм в грешка, все пак това съм учил. Смятал съм няколко проекта докато учех.
От теглото зависи колко ще се деформират гумите, а от там идва и повишеното съпротивление при търкалянето им. За да се деформират при контакта си с пътя, им е нужна енергия. Те затова се и загряват, и затова има теглови и скоростни индекси. При по-висока скорост тези деформации са с по-голяма честота, нужната енергия се повишава. При по-голям товар се деформират повече и пак е нужна повече енергия при равни други условия. Формулата за тези съпротивления е установена опитно(емперично). И в действителност те варират в някакви граници и от други фактори. Но не могат да се пренебрегнат, особено при висока скорост.
От теглото зависи колко ще се деформират гумите, а от там идва и повишеното съпротивление при търкалянето им. За да се деформират при контакта си с пътя, им е нужна енергия. Те затова се и загряват, и затова има теглови и скоростни индекси. При по-висока скорост тези деформации са с по-голяма честота, нужната енергия се повишава. При по-голям товар се деформират повече и пак е нужна повече енергия при равни други условия. Формулата за тези съпротивления е установена опитно(емперично). И в действителност те варират в някакви граници и от други фактори. Но не могат да се пренебрегнат, особено при висока скорост.
Е то човек ако влезе чак в такива детайли трябва да се обърне внимание и на грайфера на гумата и нейното специфично супротивление, температура на въздуха, надморска височина и какво ли още не, което сумарно сигурно в цялата гормула каква тежест има? 1/50 от това на мощността или по-малко?
Колкото и да се олекоти този голф5 105 коня все си смисля, че няма как да вдигне 230км/ч
Колкото и да се олекоти този голф5 105 коня все си смисля, че няма как да вдигне 230км/ч
-
- VW експерт
Аз по принцип обяснявам. За Голфа е малко различно, щото на някои дизели просто така са настроени, че много рязко им пада мощността след определени обороти. Типично за дизела, и тогава няма много разлика от теглото.
- stefan4o
- Контакти:
Това с гумите, както каза колегата по-горе, вероятно ще даде някакво отражение към 1-2 процента разлика. Имах някъде формулката за пресмятане на максимална скорост (проверих за Ауди 80 90 к.с.) и е сравнително точна - каталожните данни съвпадат с изчисленията.
Във формулата не е уточнено бензин-дизел-газ-метан. Просто пише мощност на двигателя. Според мен тя е определящата, както и челната ПЛОЩ (да не се бърка с аеродинамичния коефициент на съпротивление). Т.е. ако имаме 1.9 тди 110к.с. при Голф Мк3 теоретичната максимална скорост ще е по-висока поради по-малката челна площ от на... Шаран примерно. Разликата не идва от това, че ванът е по-тежък, а от това, че има по-голяма челна площ от леката кола - по-висок и по-широк.
Ето и темата, откъдето съм видял навремето тази формула:
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... %BA%D0%B8/
Ето и примера с Аудито:
Във формулата не е уточнено бензин-дизел-газ-метан. Просто пише мощност на двигателя. Според мен тя е определящата, както и челната ПЛОЩ (да не се бърка с аеродинамичния коефициент на съпротивление). Т.е. ако имаме 1.9 тди 110к.с. при Голф Мк3 теоретичната максимална скорост ще е по-висока поради по-малката челна площ от на... Шаран примерно. Разликата не идва от това, че ванът е по-тежък, а от това, че има по-голяма челна площ от леката кола - по-висок и по-широк.
Vmax = Корен трети от (2* Мощност/ ро / SCx)
Scx = Cx . S
Rho - плътността на въздуха в килограми на кубичен метър (kg/m^3), приблизително е 1.2 kg/m^3
Cx - аеродинамичния коефициент, който зависи само от формата на обекта. Не и от размерите му
S - е лицевата (фронтална) площ на колата в квадратни метри (m²)
Ето и темата, откъдето съм видял навремето тази формула:
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... %BA%D0%B8/
Ето и примера с Аудито:
АУДИ 80 - Б3
Cx = 0.29, Ширина = 1.69м. Височина = 1.39м -> SCx = 0.6812
Двигател 3А 2литра - 83000 Вата
Каква е максималната скорост?
Vmax = Корен трети от (2* Мощност/ ро / SCx) = Корен трети от (2*83000/1.55/0.6812) = 54m/s = 195km/h
Мамка му - толкова пише в книжката.
Сега след като знаем че работи формулата да видим легендарното Б3-80 с двигател 1.8л/ 90 к.с/ 66000 Вата.
Vmax = Корен трети от (2* Мощност/ ро / SCx) = Корен трети от (2*66000/1.55/0.6812) = 50m/s = 180km/h
Мдаа. Може ли тази кола да вдигне 220км/ч ? Може (виж темата по въпроса)!
Само че за да стане това трябва да има попътен вятър със скорост 40км/ч.
-
- VW експерт
Стефчо, това е някаква измислена формула. В истинската влиза и теглото, и КПД на трансмисията, и наклон на пътя(ако има). 4х4 моделите не са много по-тежки, но имат по-големи загуби в трансмисията.
А "това с гумите", или по-точно съпротивлението от търкаляне си оказва доста по-голямо влияние от 1-2% при обсъжданите максимални скорости.
А "това с гумите", или по-точно съпротивлението от търкаляне си оказва доста по-голямо влияние от 1-2% при обсъжданите максимални скорости.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Няма как една кола с 1 пътник да вдигне 190 да речем,и с 5 човека и багаж пак да вдигне 190,теглото си е тегло.
Все едно аз да бягам с една торба цимент от 50 кила на гърба,едва ли ще мога да развия максималната си скорост
Някой път ще пробвам 2-ката колко може да вдигне с 2Е-то,но трябва да и кача нормалната и кутия,че с тази от 1.6 е в червеното на 190,3ката със АГГ прави 198(по километраж 210) и двете са 115к.с. но теглото на зеления е поне с 200кг. надолу.
Все едно аз да бягам с една торба цимент от 50 кила на гърба,едва ли ще мога да развия максималната си скорост

Някой път ще пробвам 2-ката колко може да вдигне с 2Е-то,но трябва да и кача нормалната и кутия,че с тази от 1.6 е в червеното на 190,3ката със АГГ прави 198(по километраж 210) и двете са 115к.с. но теглото на зеления е поне с 200кг. надолу.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”