Здравейте,
забелязах, че задното и странични стъкла се запотяват ако е включено само парното без климатроник.
-външна температура 9 градуса
-сухо време
-парното настроено на 3 чертички отпред и предно стъкло
-циркулацията е отворена
(С включен климатроник няма никакъв проблем, за минута се изсушават всички стъкла докато не спра климатроника отново)
след 10ина минути шофиране задното стъкло е изцяло запотено. Страничните усилено се запотяват.
Ако отворя прозорците за минута да се проветри, след това се оправят нещата (поне 30 мин не забелязах да има запотяване освен на мини прозорчетата на вратите отпред.
Филтър купе смених вчера. Старият не беше износен , не беше и влажен.
Passat B8 запотяване на стъкла без климатроник
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Re: Passat B8 запотяване на стъкла без климатроник
Нормално за кола с добра изолация.
И моята е така
И моята е така
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Вероятно ако се качиш в колата с мокри обувки, тази вода отива в стелките и след това се изпарява в купето. Пуснатият компресор на климатик изсушава въздуха.
- group®
- Темерут
Дневно човек издиша поне 1л вода.
При 5 човека в колата (както е при мен) не ти трябва да са мокри обувките
Иначе, винаги има някаква влага в автомобил. А температура под 11 градуса на повърхностите е предпоставка за конденз. Плюс добрата изолация = повече запотяване на стъклата от кола с по-рехава изолация.
И на мен в началото ми направи впечатление, че повече се запотява от предишни мои коли.
Затова карам и зимата с включено A/C.
При 5 човека в колата (както е при мен) не ти трябва да са мокри обувките

Иначе, винаги има някаква влага в автомобил. А температура под 11 градуса на повърхностите е предпоставка за конденз. Плюс добрата изолация = повече запотяване на стъклата от кола с по-рехава изолация.
И на мен в началото ми направи впечатление, че повече се запотява от предишни мои коли.
Затова карам и зимата с включено A/C.
- netizen
- VW експерт
- Автомобил: ID7 Pro Tourer
- Двигател: APP550
- Контакти:
Запотяване може да се получи от мръсен филтър за купето, също така ако има фолио на прозорците запотяването е няколко пъти повече.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
netizen написа:също така ако има фолио на прозорците запотяването е няколко пъти повече.
Това за първи път го чувам,каква е причината за този феномен ??
-
- Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
- Двигател: DTSB
vihobg написа:Здравейте,
забелязах, че задното и странични стъкла се запотяват ако е включено само парното без климатроник.
Филтър купе смених вчера. Старият не беше износен , не беше и влажен.
Пробвай на AUTO с отворени задни въздуховоди. Провери дали работи вентилатора и на какъв режим за сила е вентилатора. Бутона е MENU - там са настройките за климатроника. При мен стъклата (повече челното) започват да се запотяват само към края на живота на филтъра за купе (това при четирима души).
Ако и това не помогне - слагай по един чорап с гранули за котешка тоалетна под предните седалки - не е майтап, помага.
- netizen
- VW експерт
- Автомобил: ID7 Pro Tourer
- Двигател: APP550
- Контакти:
Stivi написа:netizen написа:също така ако има фолио на прозорците запотяването е няколко пъти повече.
Това за първи път го чувам,каква е причината за този феномен ??
Не мога да кажа на какво се дължи, има си сигурно някакво нАучно обяснение. Но това са ми наблюденията. И то на няколко коли.
-
- Автомобил:
- Двигател:
group® написа:Нормално за кола с добра изолация.
И моята е така
Благодаря.
- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
Ако се пуши в колата, това, което полепва по стъклата е добра основа за започване на конденз. Дори и да не се пуши, с вренето се появява слой мръсотия (на практика невидим). Измий стъклата отвътре с препарат. После има специални препарати против изпотяване, но и обикновена пяна за бръснене или глицеринов сапун върши работа - намажи и търкай със сух парцал докато се изчисти стъклото.
Чорапа с гранули за котешка тоалетна също върши добра работа. Може и направо силикагел, той всъщност е съставката, която поема влагата в котешките тоалетни.
Чорапа с гранули за котешка тоалетна също върши добра работа. Може и направо силикагел, той всъщност е съставката, която поема влагата в котешките тоалетни.
- group®
- Темерут
Основното е да се кара с включено A/C за да поддържа суха колата.
При тези коли няма причина да се изключва, а и се препоръчва да работи заради самата система (компресор и т.н.).
При тези коли няма причина да се изключва, а и се препоръчва да работи заради самата система (компресор и т.н.).
- astragt
- Автомобил: b8 alltrack
- Двигател:
group® написа:При тези коли няма причина да се изключва, а и се препоръчва да работи заради самата система (компресор и т.н.).
Че защо? Не бях срещал такава препоръка, даже съм си мислил, че е точно обратното заради по-големия шанс за развъждане на гъби и бактерии при честите вкл./изкл. на сиситемата и мноооого повечето цикли на влага при дехидратора.
При мен влага по прозорците има при дъжд след като влезем с мокри дрехи/обувки поне 2-3 ма човека и сравнително бързо изчезва. Не съм забелязвал никакъв проблем с това.
- group®
- Темерут
astragt написа:
Че защо?
Забиваш ме с този въпрос, защото нямам точен спомен къде съм го чел по ръководства, селф стъдита или подобна официална документация на vw.
Но 1ви резултат в гугъл:
http://aacare.net/running-air-conditioning-winter/
В общи линии, течностите трябва да циркулират за да се поддържат всякакви елементи смазани. При нашите коли системата е достатъчно умна, че да не работи постоянно, когато няма нужда. Няма опасност да повиши разхода повече от нужното за да е здрава системата.
Конденз по тръбите, гъби и т.н. се образуват при охлаждане (студен въздух в топла среда). Когато минава топъл въздух няма такава опасност. (Пише го и в книжката на домашния ми климатик)
- Tsankovski
- Автомобил: VW Passat B5-5 Variant Тiptronic
- Двигател: AMX 2005 2-8 4motion Exclusive
Piqndurnik написа:Ако се пуши в колата, това, което полепва по стъклата е добра основа за започване на конденз. Дори и да не се пуши, с вренето се появява слой мръсотия (на практика невидим). Измий стъклата отвътре с препарат. После има специални препарати против изпотяване, но и обикновена пяна за бръснене или глицеринов сапун върши работа - намажи и търкай със сух парцал докато се изчисти стъклото.
Много точно, стъклата трябва да се чистят редовно с препарати
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Челното стъкло сменяно ли е?