Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?

Мнениеот brum » Вто 26 яну 2021 19:58

Като идеш там ти освобождават пратката ако е под 30лв. Без декларация, а само с разпечатка отбанката и сайта за поръчки.

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 26 яну 2021 20:00

VWGT написа:и това как го заобиколи? Извлечението искат ли да е с подпис и печат?
не съм митничар, питам просто като човек, който някой ден може да се озове в твоето положение :)

Имам 3 поръчки, отделни, всяка с един и същи тракинг номер. От Митническото бюро искат, да им предоставя платежно нареждане и скриншот от покупката с видим адрес и тракинг номер. Избирам най - евтината за 17 долара, вадя платежно за същата сума (без печат, просто от сайта свалям за определена дата транзакците и ги принтирам) и показвам на служителя поръчката в сайта от телефона. Тракинг номера съвпада, преведената сума по банков път съвпада, сумата в сайта съвпада. Отварям пратката, виждат, че вътре има нещо кръгло и метално (поръчката за 17 долара е един метален пръстен) и за тях това е достатъчно. Просто съм извадил късмет, че не направиха по обстоен преглед на пратката. В интерес на истината, се почувствах малко гузно после ....

Каспър написа:Аз не разбрах как се спестяват въпросните 12 лв. като ходиш на място и за какъв фургон става дума?

Цена за услугата "Митническо предсатвителство" се заплаща 12,00 лв. с включен ДДС. Тази услуга се заплаща на Български пощи, на които можеш да пратиш всички документи по електронната поща, те да ги обработят и след това да ти пратят пратката в пощенския клон, където ще платиш сумата.
Ако отидеш на място във фургона, имаш изрядни документи и сумата не надвишава 30лв. ще платиш само: За пратки (малък пакет, М чувал и колетна пратка) подлежащи или задържани от митническите власти за осъществяване на митнически контрол, се заплаща цена 4,80 лв. с включен ДДС.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 26 яну 2021 21:17

Разбрах. Отивайки на място ти се представляваш сам пред митниците и затова не заплащаш 12 лв. за митническо представителство на БГ Пощи. Тъй като пратката е със стойност под 30лв. не подлежи и на митническо оформяне, а ти си въоражен със съответните документи за да докажеш, че е на ниска стойност. Тук обаче говорим за много редките случаи, когато за проверка са отклонявани пратки с декларирана и реална стойност под 30 лв. както е при brum или за недоразумение както е при теб. В масовия случай е декларирана ниска стойност, а реалната е съвсем друга и тогава вече онези 12 лв. придобиват смисъл.
А въпросния фургон явно е нещо ново откакто се преместиха на Челопешко шосе.
Преди в сградата на столична митница имаше гише на пощите, а сега в сортировъчния център на пощите има митничари :mhihi

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 26 яну 2021 22:01

Фургонът се намира тук (ограденото в червено) и там работят същите служители, които бяха на ул. Веслец 84.

Вече няколко пратки от Китай, идват от Нидерландия. Някой вижда ли същите неща при проследяване на пратка през сайта на Български пощи? За сега нито една не е минала през Митницата (има 3$ и 30$).

Local Date and Time Country Location Event Type
20.01.2021 15:36 NETHERLANDS DEN HAAG A POSTNL IMEC Receive item from customer (Otb)

23.01.2021 09:42 NETHERLANDS AMSTERDAM 3 Receive item from customer (Otb)
Прикачени файлове
mitnica.png
Netherlands.jpg
Netherlands.jpg (90.17 KиБ) Видяна 3413 пъти

brum

Мнениеот brum » Сря 27 яну 2021 0:08

Всичко в последните няколко месеца което е от Китай и е поръчано с Aliexpress shipping-а минава по този път. Техните пощи били евтини и нямали драма с вземане на пратки с батерии (поне това пишат руснаците). По това което бяха писали излизаше, че и много от пратките тръгващи от Китай и стигащи до Русия минават по този път.

В началото било бързо - 2-3 седмици след кацането на нашият континенти. Явно са клекнали сериозно, защото масово пратките вече идвали за 30 до 50 дни.

А за митници - няколко минаха от там вече. Включително и последната дето е за 8 долара и сега се чудя дали да я освобождавам или да я зарежа.

nikolay_v
Автомобил:
Двигател: BSX

Мнениеот nikolay_v » Сря 27 яну 2021 10:41

След толкова години поръчки от Али за пръв път пратка ми я носи куриер на Спиди на вратата ,за сметка на изпращача(с безплатна доставка)

brum

Мнениеот brum » Сря 27 яну 2021 10:51

Каспър написа:Разбрах. Отивайки на място ти се представляваш сам пред митниците и затова не заплащаш 12 лв. за митническо представителство на БГ Пощи.

Не съм убеден, че е точно така. 2019та като ходих последно там в десният край на фургона седяха служители на пощи, а в левият край на митници. Даваш докумнетите на човека от пощите, той отива и подпитва митничарят дали това могат да го пуснат, щото било под 30лв. Ако го пуснат можеш да си го вземеш. Реално пак пощите вършат тази работа, ама без цялата бумащина от документи.

И пак плащаш 4.80лв на пощи. На Веслец тая сума беше доста по-ниска и май се плащаше само ако пратката е над 30лв. Но не съм сигурен за последното...

brum

Мнениеот brum » Сря 27 яну 2021 18:26

Чета един блог на алиекспрес на български и виждам на още едно място обяснен този процес при който сам си освобождаваш пратката. Блога е тук - https://aliexpressbg.blogspot.com/2016/ ... st_27.html.

Но да идеш до клона на митниците където ти е пратката и да си я освободиш сам е съвсем валидна опция. Ако е над 30лв ще трябва да си изготвиш митническа декларация. Но тези 4.80лв си остават дължими.

Потребителски аватар
DAJelev
Автомобил: VW Passat Variant Highline
Двигател: DFCA 2016

Мнениеот DAJelev » Сря 27 яну 2021 23:10

nikolay_v написа:След толкова години поръчки от Али за пръв път пратка ми я носи куриер на Спиди на вратата ,за сметка на изпращача(с безплатна доставка)

Защото си я поръчал от някой склад в Европа. И аз поръчам някои неща то Испания, Франция, Полша и др. и ми пристигат по Спиди с безплатна доставка до адрес.

Georgi_G
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi_G » Пет 29 яну 2021 10:50

DAJelev написа:
nikolay_v написа:След толкова години поръчки от Али за пръв път пратка ми я носи куриер на Спиди на вратата ,за сметка на изпращача(с безплатна доставка)

Защото си я поръчал от някой склад в Европа. И аз поръчам някои неща то Испания, Франция, Полша и др. и ми пристигат по Спиди с безплатна доставка до адрес.

И от Китай и ХК са ми идвали със Спиди.
Едната през Полша до БГ, а другата през Испания.

highline_4motion
Автомобил: Passat Variant B5-Passat Sedan B6
Двигател: AFN-BMP

Мнениеот highline_4motion » Пет 29 яну 2021 14:18

Препоръчайте които сте поръчали и доволни , хубави лед т10 и от дългите 36-39мм(festoon) осветлинието на рег.номер ,за задно осветление (1156) , които не дават грешка и да светят дълго време ,

brum

Мнениеот brum » Пет 29 яну 2021 15:09

Georgi_G написа:И от Китай и ХК са ми идвали със Спиди.
Едната през Полша до БГ, а другата през Испания.

Факт, има го и този вариант. Но много рядко се случва и обикновенно не е за неща по лев-два. Ето един пример за такова:
2021.01.22 11:03 (GMT-7): Bulgaria, Delivered. Thank you for using Sunyou.
2021.01.22 08:28 (GMT-7): Bulgaria, Out for Delivery
2021.01.12 13:22 (GMT-7): GMTC, Departed transit country
2021.01.11 14:06 (GMT-7): GMTC, Arrived in transit country
2021.01.07 15:22 (GMT-7): HONG KONG, Departed Hong Kong Airport
2021.01.06 23:25 (GMT-7): Departed Sunyou Facility
2021.01.06 04:51 (GMT-7): Acceptance, Sent to BULGARIA
2020.12.31 16:35 (GMT-7): Pre Alert to BULGARIA

И накрая дойде по Speedy със подател MEEST EUROPE LTD. Но този вариант съм го виждал много рядко и нямам идея при какви условия се случва. Тази конкретна пратка беше 31 долара и не мина през митници.

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Пет 29 яну 2021 19:14

Аз поръчах от Алито едни джади.Поръчах ги от склад в Полша.Какво да очаквам като мито и ДДС?От къде трябва да си взема евентуално пратката?През деня съм на работа и няма как да ме намерят на адреса.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Пет 29 яну 2021 19:29

Няма мито и ДДС. Спиди ще ти ги доставят до адрес, а също можеш да си ги вземеш и от техен офис.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Съб 30 яну 2021 8:03

Някой поръчвал ли е от склад в Турция. Вчера за първи път ми излезе такава опция.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”