Polo 9n3 1.4 tdi 70hp - Странен проблем свързан с паленето

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
stoychovk
Автомобил:
Двигател:

Polo 9n3 1.4 tdi 70hp - Странен проблем свързан с паленето

Мнениеот stoychovk » Съб 30 яну 2021 21:35

Здравейте!

От малко повече от година съм собственик на 2009 polo 9n3 1.4 tdi 70hp. От октомври 2020 колата започна да ми прави странен проблем. При завъртане на ключа, колата пали чак на 6/7 секунда. Това винаги се случва не на първото палене, а на второто. Пример: Отивам да пазарувам, колата не е работила няколко дни и пали без проблем в момента в който завъртя ключа. След като приключа с пазара (30/60 минути) се качвам в колат и тогава пали трудно.. Акумолатора е нов и съм оставял с часове пусната музика и не съм имал никога проблем, за това го изключвам като вариант. Преди месец обслужвах колата и смених горивния филтър (приятел ми беше казал че може да е от него), но проблемът продължава. Странното е че колата седи с дни в гаража или отвън(понякога) и няма проблем при първото запалване, но след като се изгаси и постои за час/два не пали нормално. А още по странното е че може да го направи тази седмица два пъти, следващата седмица да го направи един път и след това това чак след месец пак да повтори... Ще съм благодарен ако споделите мнение по върпоса!

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Re: Polo 9n3 1.4 tdi 70hp - Странен проблем свързан с паленето

Мнениеот valiosport » Пон 01 фев 2021 2:16

Първо я сканирай за грешки с ваг ком и после ще ти кажа кое да гледаш.
Пипни тандем помпата отдолу под Капачето и с пръстче и виж дали мерише на нафта. Преди няколко месеца гледах едно такова три цилиндрово поло и теча там беше стабилен

Потребителски аватар
ZEDYCUS
Автомобил: VW Sharan 1_9 TDI
Двигател: AUY 2001
Контакти:

Мнениеот ZEDYCUS » Пон 01 фев 2021 7:53

Ако беше тандем помпа, нямаше ли да е постоянен проблема? Колегата пише, че е от време на време, прилича на проблем с реле- електрически, още повече е започнал със захлаждането октомври месец. А при диагностика ако е от релета може и да не изпише проблем. Така поне беше при мен с проблем в релето за подкачващата помпа, симптомите бяха подобни. При студена кола палеше чакмак, покарам ли 15мин- до час спра ли я и въртях секунди докато запали. Но не го правеше всеки път. Загрееше ли напълно работеше перфектно. Смених реле 53 със същото по схема старо реле от опел, което между другото е капсуловано и засега работи.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Пон 01 фев 2021 10:59

Ако е релето не светка лампата на подгревните свещи.
Това е проблем на датчика на коляновия вал, типичния симптом е трудно палене като е загряла.
За целта трябва да гледа обортомера дали отчита обороти по време на въртене

stoychovk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoychovk » Пон 01 фев 2021 12:13

Проверих и няма теч. В последната седмица ми го прави вече 2/3 пъти този номер, а преди това нямаше проблеми повече от месец. Оборотомера не отчита обороти докато върти.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Пон 01 фев 2021 20:55

А колко време отнема на автомобила за да стартира като секунди?

Намери човек с компютърна диагностика да сканирате автомобила за грешки. Доколкото помня може да се провери и във ваг кома оборотите на стартера по време на въртене. Важно е да се установи точно проблема дали ти е в датчика или самия стартер не достига нужните обороти за да запали колата

stoychovk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoychovk » Вто 02 фев 2021 13:30

Когато прави проблема му отнема около 5/6 секунди за да запали. Като цяло пали за по малко от секунда, в момента в който завъртиш ключа.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 02 фев 2021 21:09

Много вероятно е да е проблем с топлото палене.
Не ми каза дали лампата на подгревните свещи светка за половин секунда като дадеш контакт и тръгнеш да палиш

stoychovk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoychovk » Сря 03 фев 2021 13:39

Здравей. Да, лампата светка за много кратко.

Върни се в “Дизелови агрегати”