Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот group® » Чет 04 фев 2021 18:24

katmai написа: Искам да видя, колко точно сняг има в момента!

Ето снимка отпреди 20 минути:
Screenshot_20210204-182117_Facebook.jpg

Естествено, шегувам се.
Ама май и ти се шегуваш, като искаш да ти доказвам, че на 960м има повече сняг отколкото на 560м?! :icon_lol

Който живее/е живял по Симеоново, Драгалевци, Бояна, Бистрица, Панчарево и т.н. знае, че снегорините влизат в улиците най-рано на 3ти, 4ти ден от снега. Ако изобщо минат. В някои части е забранена лугата.
Стръмни улици!
Тесни, заледени, разминаването е кошмар.
Какво да ти доказвам? Че София не е само булевард България?
Виждал съм коли да слагат вериги в началото на Симеоновско шосе (всъщност не е началото, но ме разбра - след околовръстното).
При последния валеж, вечерта имаше закъсали коли на Симеоновско.

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Чет 04 фев 2021 18:53

Аз по-скоро се опитвам да дефинирам какво е ежедневие. Оставам настрана влечението на хората да тръгват с газ до дупка на светофара, то коли с огромна мощност и 4х4 не ги спасява. За мен случаите в които дори ти би имал проблеми без 4х4 са много малко, сигурно под 2%. А ако трябва да говорим за време, то процента ще е много надолу. Правиш сравнение между климатик и 4х4. Би ли ми казал, в съотношение, ако трябва да избираш между това да имаш климатик(4-5 часа до морето или в задръстване 1 час) и да имаш 4х4, кое повече ще се усети? В колко от общото време на експлоатацията на автомобила използваш това 4х4?
Не ме разбирай погрешно де, карал съм Alltrack 2.0 BiTDI, това чудо в никакъв случай нямаше да тръгва така ако не беше 4х4.
И за финал искам да видим едно видео, което показва че и 4х4 не е панацея ако трябва да тръгнеш по наклон. А ако говорим за тръгване със засилка, то и аз съм тръгвал в голям сняг по баир и съм успявал.
https://youtu.be/0uLsk_-x_cQ?t=37

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 04 фев 2021 19:01

Това от видеото ще е с калпави гуми . Тръгвал съм в зверски лед , на по-голям наклон с едно старо куатро, с буксуване , но отлепя , пак казвам на шибан лед , не може да се задържиш по него прав. А за смесен сняг- никакви грижи . Гумите хем не бяха нещо уау като марка/модел , но зимни с около 5мм грайфер.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 04 фев 2021 19:07

katmai написа:Правиш сравнение между климатик и 4х4.
.............................

И за финал искам да видим едно видео, което показва че и 4х4 не е панацея ако трябва да тръгнеш по наклон.

Правя го, защото помня развитието на всички екстри и споровете дали си струват - климатик, автоматик, ел. стъкла, etc.
Винаги хората без дадената новост са се страхували от разходите покрай тях и са убеждавали, че не са нужни :icon_lol
Помня как и аз си мислех, че ел. стъклата са излишна глезотия и не си струва риска да ми се скъса жило :mhihi

Това видео не доказва абсолютна никоя теза около 4х4.
Повярвай ми!
Може само да доведе до грешни изводи и тъпи спорове.

Ескимосите имат нам си колко думи за сняг, лед ... С ТЛК 120 - Торсен диференциал с принудителен блокаж, заден блокаж, бавни .... и съм бил като тоя пасат (почти). Защото валя дъжд, стегна през ноща минус 10 и натрупа сняг... Успех.
Условия безброй! По снимка не става :wink

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Чет 04 фев 2021 19:15

Това видео показва само, че 4х4 не е панацея(Аз и това писах).
Колкото до новостите, тук си прав. Но нека все пак да не казваме,че 4х4 не излиза по-скъпо. Всяко нещо струва пари, а самия факт че вече 90% от колите са с климатик а сигурно 5% са с 4х4 говори достатъчно. Лично аз за себе си не виждам никакъв смисъл да карам 4х4. Колата тежи повече, още едно нещо за което да си губиш времето в ремонти и поддръжка, отделно колата харчи повече. Ако бях на твое място, сигурно от глезотия бих си взел 4х4, но пак ще кажа, за толкова години на МЕН не ми се е наложило да имам 4х4. Карам по 30 000км на година. Не се е наложило на мен не се е наложило и на никой мой познат.

И пак ще кажа, не вадете некви екстремни случаи, тук се говори за ежедневие. Далеч съм от мисълта да сравнявам 4х4 с предно в екстремни условия!

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 04 фев 2021 19:22

katmai написа:И пак ще кажа, не вадете некви екстремни случаи, тук се говори за ежедневие. Далеч съм от мисълта да сравнявам 4х4 с предно в екстремни условия!

E те тва го пропускат всички, обърна се на спор има ли смисъл 4х4-то. Темата е за приложението му в ежедневието, а не има ли смисъл да съществува 4х4 в лека кола.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 04 фев 2021 19:35

И отговора е за всеки индивидуален, но есе пак е въпрос на кинти.От поддръжка , до разход гориво!

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 04 фев 2021 19:41

katmai написа: Но нека все пак да не казваме,че 4х4 не излиза по-скъпо.

То се изтъркахме да го казваме всички собственици на 4х4 ... :mhihi

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 04 фев 2021 19:50

Не, че го пропускат въпроса за ежедневието, а сме против обобщенията. За един има смисъл, за друг няма. Хора всякакви, условия всякакви, ежедневия различни. Някъде сигурно предпочитат 4х4 пред климатик и ел.стъкла.
Ето затова темата не може да приключи, един казва, щом мнозинството не го ползва, значи по принцип не е нужно. Ама от това мнозинство ако никой не го бъркат парите, картинката няма да е баш същата.
И все свеждате нещата до това дали някъде ще останем на пътя или не. А не отчитате, че има и други фактори около това как стигаш от точка А до точка Б.
Аз писах по-напред, сега карам само на предно, и с летни гуми, включително по снега. Удоволетворявам си моите нужди, но не питам защо другите хора карат със зимни гуми, а някои и 4х4.

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Чет 04 фев 2021 19:59

Аз карам по 30 000км на година. Средно колата ми дава 5.5/100. Карал съм Б7 олтрак в София и харчеше доста повече от моята. Нека да кажем, че средно ще харчи 1 литър повече. Това прави 30 000 / 100 * 1л. * 2лв = 600 лв повече на година. Или за 5 години това са 3000 лв. Ако сложим нормалната поддръжка и възможни ремонти, това прави около 4000 лв. Аз взимам повече от тези пари на месец, но въпреки това НЕ ми се дават допълнително тези пари. Не виждам и как може да кажеш че 4000лв. са малко пари при положение че са 3 пъти над средната заплата за София!

Колкото до термина ежедневие, ако някой живее в Симеоново и не са почистили 5 дни, нека са 10 дни!, НЯМА как да наречеш 10/365 = 3% от дните в годината ежедневие. Щото по същата логика аз мога да кажа, че миналата година ходих на ски и затънах с колата(хипотетично). Демек на мен ми трябва кола с 4х4, щото моето ежеднение е такова. Климатика в една съвременна кола с климатроник сигурно работи в 30% от експлоатационното време на колата, 4х4 работи не повече от 0.0......1 от това време.

Но разбира се, влизаме в прекалено големи подробности. Нека приемем, че всеки е дал своето мнение, плюсовете и минусите. А и както казаха колегите, всичко е въпрос на пари. Ако си дал 80 000 лв за олтрак, чисто нов, 4000 лв са едно, ако си дал 12 000 лв за Пасат Б6 е съвсем друго :)

Последна промяна от katmai на Чет 04 фев 2021 20:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 04 фев 2021 20:18

Нито са 5 дни.
Нито е само това предимството да имаш 4х4.
Нито тази сметка е общовалидна.

Ако тръгнем с тези сметки и пътуваш тези 30000км с поло, ще спестиш още повече...
Ама искаш и комфорт нали?!
Е 4х4 също е комфорт.
Ако ти не го усещаш в 365 дни в годината, други го усещаме.
Let's agree to disagree :beer

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Чет 04 фев 2021 20:29

Само като си представя многочленно семейство с багажа в малка кола(30 000 км в годината), и същото многочленно семейство в кола с 4х4, някак, колата с 4х4 СИЛНО почва да ме привлича. Сравнението със сигурност противопоставя две еднакви неща, ай стига бе :D

А и не разбрах, кое не е общовалидното на сметката? Кажи ми, аз не съм имал 4х4 в продължение на години? Кое от тези числа е завишено?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 04 фев 2021 20:42

Ясно, пари не ти се дават... затова ти е излишно. На други хора им се дават, и не им е излишно.
А какво им е ежедневието на другите хора, склонни да дадат пари за тая екстра, всеки си знае за себе си(също и как кара).
Също и не се свеждат нещата само до времето през което 4х4 реално помага. Щото чистачките, клаксона, или мигачите също не се ползват непрекъснато, ама като потрябват, трябва да работят.

И тука се спекулира, че било плюс само за гонки по светофарите когато е мокро... А всъщност почти всяка маневра може да се направи по-рязко и бързо, което е плюс, за който може да го използва. Най-елементарно включване в натоварен трафик, някой ляв завой с чакане на насрещното движение, престрояване, изпреварване понякога...

600 кинта на година, на някои са им по-скъпи само кафетата, да не говорим цигарите... А и не всеки кара толкова километри... Аз ако съм опрял до тия пари на година, май по-добре да не карам кола.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 04 фев 2021 20:46

За начало километрите. Не всеки прави 30000км./година.

И този 1л дет го слагаш на око.
При Торсен, може.
При Халдекс имаш в нормално положение един ъглов предавател на усилие с 2 зъбни колела (дет капацитетите му викат раздатка) и един кардан, които се въртят.
После имаш някакъв мижав % (реално е под 5%)
да излиза от халдекса.
Може да ти е харчем повече, защото си се кефил на по-добрите възможности да потегля. Подсъзнателно :mhihi

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Чет 04 фев 2021 20:55

Ако наистина държиш, ще ми интересно да направим едно пробно каране София - Пловдив по темпомат(за града даже не ми се говори)
Отделно, олтрака не е ли по тежък с едно 200 кила от стандартен пасат комби?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”