Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот thanis » Пет 05 фев 2021 9:09

Колеги, тотално се изроди тона и смисъла на тази тема. Не е идеята да се плюе по хората с 4х4, нито пък, дали има смисъл от него. За бъдещите читатели - поне карайте с хубави гуми, независимо дали е 4х4, предно, задно.
Препраснахме в излишни спорове само. Със здраве на всички и нека имаме възможност да караме каквото душа ни сака !

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 05 фев 2021 10:20

katmai написа:Много са ти общи схващанията, точно аз предпочитам да си поддържам колата с качествени части и хубави гуми, вместо да се тупам по гърдите че карам 20 годишен курник с 4х4. Точно затова си правя и много добра сметка, кое мога да поддържам добре, а не като батките с 19 джанти дето взимат гуми от битака.
А и ти си каза, сега колата е друга, интересно ако 4х4 беше тооолкова важно, защо пак не си взе 4х4 :eek , щи кажа, щото и с него и без него - ВСЕ ТАЯ в 99% от случаите!

Значи от битака си купуват гуми само хора с 4х4 :mhihi Ако изборът ти е да караш 20 годишен курник 4х4 или да си поддържаш колата навреме и с хубави части - не си купувай кола по-добре.

Понеже имам опит, както написах, едната кола Passat комби B5.5 1.9 TDI AVF ръчна 6 скоростна кутия, другата абсолютно същата (същата боя, друг цвят :mhihi ), но с 4motion, и понеже едната беше на баща ми, после я карах аз, а другата е на брат ми и също съм я карал доста като съм пътувал напред-назад, мога да кажа, че и двете коли са поддържани добре, с качествени части и навреме, и двете коли са на 17" с гуми от магазина, а не от битака :wink

В София по светофарите 4motion-a осезаемо ускорява по-бързо. Ако валне пък съвсем нищо общо - единият буквално остава на място, докато другият изчезва напред. Отделно по завоите на извънградско - 4motion-а е много по стабилен, заради независимото задно окачване. Най-добре това го усетих при пътуване по пътищата на втория ръкав на Халкидики, по които съм ходил и с двете коли и съм давал доволно смес. Така че каквото пише в аутодата си е едно теоретично обяснение, което няма общо с реалността, защото е при идеални условия на сцепление, каквито много рядко се срещат в ежедневието.

Разликата в разхода между двата автомобила е около 0.5-1.0 литра на 100. Зависи как караш и също така е породена от постоянното задвижване на системата Торсен. При халдекс почти няма разлика (това пък пак е лично изпитано, когато аз бях с Audi A3 AGN, а брат ми с Bora AGN, но 4motion).

:arrow Все още притежаваме и двата пасата 5.5 - който желае да се убеди лично какви са разликите е добре дошъл. icon_idea

А относно разход на гориво. настоящият ми Пасат B8 TDI 190hp 4motion дойде от Германия с показание за разход от 5.9 л/100 км средно за последните 5000+ км . Това е среден разход, който е постигнал предишния собственик. Моят среден разход за последните почти 4000 км е 9.2 л/100 км. Разликата е 3.3 литра нагоре или 55%! Та ето как една кола може да харчи колкото й сипеш. Зависи кой сипва и кара.

И това, че съм си купил кола 4х4 не означава, нито че е курник, нито че гумите са ми от битака :c020 А впрочем и 20+ годишните коли, които имам също не са курници :c020

Потребителски аватар
katmai
Автомобил: VW Passat B8 Alltrack
Двигател: 2000 BiTDI CUAA

Мнениеот katmai » Пет 05 фев 2021 10:47

Би ли ми посочил точно КЪДЕ съм писал, че всички с 4х4 си купуват гуми от битака? Почват да ми се изопачават думите, а после що тона ми бил кофти.
Отделно, нека да не ми казваш, дали АЗ трябва да си купувам кола или не! Това което исках да кажа, а и както казаха и други преди мен, е че има други фактори, които оказват доста голямо влияние за сцеплението. А и нека, моля нека не говорим за спортно каране и да включваме думата Пасат.
А това че даден екземпляр се държи по-добре с независимо окачване, аз изобщо не виждам какво общо има с 4х4?

Писах, и пак ще пиша, карал съм Олтрак, и то не 190 коня, а 240, и много добре знам какво означава 4х4. Това което дадох от аутодата беше, защото колега нещо се опитваше да прави генерални заключения кое е по-бързо, а кое е по-бързо зависи от прекалено много неща.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 05 фев 2021 11:18

1. Ти сам си написал, че по-добре да си гледаш колата, отколкото да караш 4х4 с гуми от битака.
2. Тук е форум на VW. Почти всичките модели на VW са с независимо окачване, когато са 4х4, а когато са на предно са с греда отзад.
3. Ни най-малко нямам намерение да ти давам наклон каква кола ТИ да си купуваш. Грам не ме интересува.
4. Написал съм доста неща от опит първа ръка, а не ЕЖК icon_idea Знам какво значи сцепление и какво значи "други фактори". Имам доста сериозен опит на различни настилки с коренно различно сцепление, като освен пътища съм карал и на писта с асфалт, писта с кал (dirt track), както на сухо, така и на сняг, а също така и на писта върху лед (направена върху замръзнал язовир).
5. Спортно каране може да се включва в изречение с абсолютно всяка машина на 2 и повече гуми. Мощността няма значение, важен е усета за възможностите и лимитите на техниката. Сигурен съм, че съм карал много повече на писта и знам отлично какво е спортно каране, за да ми даваш акъл :wink

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 05 фев 2021 11:28

katmai написа:Писах, и пак ще пиша, карал съм Олтрак, и то не 190 коня, а 240, и много добре знам какво означава 4х4.

katmai написа:Аз карам по 30 000км на година. Средно колата ми дава 5.5/100. Карал съм Б7 олтрак в София и харчеше доста повече от моята.

Последно какво си карал?
И какво сравняваме?
Че пасат с 1.6 харчи по-малко от 2.0 битди и няма нужда от 4х4?
Еми ок! Съгласен!
Карай 240 на предно и пак ще говорим!
Моята съм я виждал на предно (изключен халдекс за тестове).
Е не мерси! Може да създава усещане, че върви повече, но не е така.

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Пет 05 фев 2021 11:37

Нещо не разбирам, само една кола ли трябва да съм карал?
Къде съм писал че сравнявам 1.6 с 2.0BiTDI??
Е*аго ше ме изедат с парцалите да ми обясняват как в нормални условия 4х4 разбираш ли е мана небесна.
ОК, не отричам че ако всичко друго ви е супер 4х4 дава повече възможности, но поне признайте че кола с предно с хубави зимни гуми е по-добре от кола с 4х4 и летни гуми(в зимния сезон).

Колкото до точка 5.та на Влад, нека не се пишем кой колко е добър, то на думи всеки може. Ако искаш може да си организираме някакво каране при равни условия. :beer

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 05 фев 2021 11:58

katmai написа:...но поне признайте че кола с предно с хубави зимни гуми е по-добре от кола с 4х4 и летни гуми(в зимния сезон).

Колега, нелеп става този разговор.
Защо изобщо трябва да се споменават гумите и 4х4 в едно изречение, като взаимоизключващи се понятия?
С Владо имаме теми за колите си. Прочети как се поддържат, избират гуми и т.н.
Аз имам и доста мнения в темата за зимни гуми и ще разбереш, че не само правя разлика между зимна и лятна гума, но и между видовете зимни гуми.
Махал съм най-скъпата зимна гума след 500км, защото не ми е покривала изискванията.
Какво да признавам?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пет 05 фев 2021 12:09

Да, излишно се намесват гумите. Никой не твърди, че на сняг с 4х4 и летни гуми, е по-добре от предно със зимни. Даже и в някакви условия 4х4 с летните гуми да успява да тръгва на сняг колкото 4х2 със зимните, това не значи, че ще спират и завиват по един и същи начин. Едното не замества другото. Това е толкова ясно, колкото че е по-добре да си здрав, богат и красив, отколкото болен, беден и грозен.

Много точно го е описал Влад, при дъжд на градско, когато си с 4х4, другите изглеждат почти като спрели. Да не говорим за сняг, киша и подобни.

Потребителски аватар
katmai

Мнениеот katmai » Пет 05 фев 2021 12:19

Добре момчета, разбрахме всички, 4х4 е хубаво нещо, прави хората по светофарите спрели, колата харчи едно и също с него и без него, парите по поддръжката и възможните ремонти са никакви. Убедихте ме, следващата ми кола ще е 4х4. Щастливи ли са всички? Щастливи ли сте, че някой ще прави точно това , което вие сте решили да правите в живота?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 05 фев 2021 12:38

Аз пък ще ви кажа че да си купиш Пасат комби 4х4 е пълна глупост, и за ежедневно ползване е много по-яко да си купите двуместно кабрио с поне 200 коня на задно, и да си джиткате като пичове из града, да си дрифтите, мацките да ви се лепят, лятото да си карате със спуснат гюрук до морето, и всички да слушат музиката която сте си пуснали :biggrin
Който не е съгласен, е пробит царвул с два лева в джоба, и не че не е му е нужно кабрио, а просто няма пари да си го купи и завижда, затова ще извади от 100 кладенеца вода и ще хейти :th_up

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 05 фев 2021 12:41

Dagestan написа:Нека приемем, че автомобила се ползва всеки ден за пътуване до работа или друго място по около 20-30-40км в посока + 5-10км градско. Реално необходима ли е тази екстра, или поне влиза ли в полза през, да кажем, 10% от времето. Вярно, задвижването на всички колела добавя стабилност на пътя, но тази стабилност по-скоро би била при екстремно шофиране, докато при спокойно каране с 90-100км/ч по междуградски пътища или при градско шофиране разликата едва ли ще бъде доловима. Ще кажете зимата е много полезна екстра, но аз реална зима през последните няколко години не си спомням да е имало.
Ще ми е интересно да видя вашите разсъждения, защото в момента искам да има тази екстра бъдещата ми кола, но мисля че би била безполезна и единствено би повишила експлоатационните разходи, та се мъча да убедя себе си дали наистина си струва.

П.П. За леки автомобили става въпрос.

колега Dagestan, ти в крайна сметка какво разбра до тук, необходима ли ти е тази екстра, или не?
моля сподели, за да се приключва с тази драма :)

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 05 фев 2021 12:57

Момчета, ежедневното ползване на автомобила не включва ходенето по язовири един път на 3 години.
Да, 4х4 ви е благинка ако сте с агресивни наклонности на пътя, но от прочетеното разбирам, че някои проявяват и наклонности към идиотщината.
Едно е да имаш 5 ситуации, в които да ти се наложи да поставиш колата във върховата точка на възможностите и, както и своите собствени, но замислете се- малоумно е да разправяте как тракшъни, мракшъни, 4х4-та и сие ви се включват нон стоп, лампи мигат, гуми пищят, джанти към бордюра летят... Не ме разбирайте грешно- вярвам, че сте ралиджии :h020 , ама айде да не е винаги и навсякъде, все пак не сте сами на пътя.
Това за светофарите не ми се ще да го коментирам, но при толкова деца/малоумни пешеходци(не всички де)/велосипедисти си е пълна простотия и показва, че освен шофьорски умения друго нямате- за акъл и малко предценка говоря.
И сега не ми се втурвайте, че се закачам за една дума и ви слагам под общ знаменател и не било винаги така и бла бла, защото до преди малко обяснявахте как с кола на предно не сте за никъде, двойното ви работело в 99% от карането, защото видиш ли натискате до ламарината навсякъде. А, да не забравим- колата ви мисли за дядо коледа, защото като я хванете по завоите и светофарите в София и светка като коледна елха :11
Със здраве и акъл!

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пет 05 фев 2021 13:04

Никой никого не кара да си купува каквото и да е.
Тезите са две:
1. 4х4 в ежедневието е глупост при всички положения, щото може и без него. Тия с него са будали.
2. 4х4 може да си е съвсем обективно полезно и нужно за някои хора, щото хората са различни
Имат различни ежедневия, различен стил на каране, различни предпочитания какво да може колата, и различни приоритети кое колко им е важно.

Нищо повече.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 05 фев 2021 13:09

това са твоите тези колега
ако премахнеш негативизма от т.1 може и да ти се получи :)

1. 4х4 в ежедневието може да си е съвсем обективно безполезно и ненужно за някои хора, щото хората са различни
2. 4х4 може да си е съвсем обективно полезно и нужно за някои хора, щото хората са различни

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 05 фев 2021 13:16

VWGT написа:1. 4х4 в ежедневието може да си е съвсем обективно безполезно и ненужно за някои хора, щото хората са различни

:th_up

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”