От юли 2021: Колите в София с екостикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер

Мнениеот Lupender » Пет 12 фев 2021 19:52

Ако тези планове се реализират, очаквам бум на нова услуга - чеп тунинг :mrgreen
Едно ЕКУ се чете, модва и пише за нула време... Отиваш при мапера, и му казваш (ако вече не са разработили готови модове) какво ти трябва... После на мъка, едва-едва отиваш на ГТП-то, там оня я бърчи, ама отзад - нищо... Минаваш и от пункта обратно при тунера, пишеш си серт софта, или орито и... си ти :mhihi

Zamundo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zamundo » Съб 13 фев 2021 10:22

Ще има нова услуга със същия краен резултат, но тя ще се предлага от ГТП-тата, отделно ще блъскаме по една добавка преди ГТП, даже в Aнглия има PRE-MOT additive pack :icon_razz

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 13 фев 2021 17:37

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 13 фев 2021 18:29

Камиони, автобуси и мотоциклети. При тях как са регламентирани нещата?

- Стикерите са предназначени за леки автомобили и товарни автомобили до 3 тона и половина. Останалите няма да получават екологична група, тъй като те не са толкова замърсяващи или влизането в централните части на градовете и в момента е ограничено. Камионите принципно не се движат в централните зони на градовете, където евентуално ще има забрана. Те имат определен ред за влизане - ден, час и място. Не влизат безразборно и не замърсяват толкова.

:mhihi :mhihi Видяхте ли са ся замърсители ниедни! :mhihi :mhihi На бетоновозите на на приятелите на общината трябва им платите да ви чистят въздуха! И на Камазите с плющяшите бризенти на изкопаната пръст!
Не се офлянквайте ами развързвайте кесиите за новия еко данък! :mhihi :mhihi Гиди....мундари такива! :mhihi
П. С. Тия дето са се накатерили по склоновете на Витоша първи! Те чист градски транспорт не ползват и с колите си тровят нещастниците в идеалния център :mhihi

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Съб 13 фев 2021 20:17

Олеле какви глупости са ни подготвили.Нови eco норми са сътворили :h020 Това си е научен труд :h020 Значи Шкодите, Камазите, Зиловете и прочие на Столичен Електротранспорт, Топлофикация и т.н не ги засяга.Всички самосвали, бетоновози, кранове също.За тях не важи какво излиза от кюнеца.Обаче Форд Фиестичката 1.4 бензин на Зарко горко и ако не покрие "новото" eco 1 :screwy Излиза, че в талона пише Euro 4 и плащаш данък като за Euro 4.Но по нов български е eco 2 примерно.Някой знаещ би ли казал:възможно ли е примерно Golf 4 1.6 с ГАЗ /нали щели да мерят газовете на горивото което се движи/ да е по-висок eco стандарт от Golf 6 1.2 tsi? Какво правят малкото таксиджии които карат дизел? Ако не покрие eco 4 отказва поръчка от центъра :gruebel Не прочетох колко парички ще ни струва новото удоволствие и #Кой спечели да го произвежда? А да, и защо 12 юли? Който мине преглед преди 12 юли, другата година ли ще спечели стикер или?

Да ни е честит! :h020
Прикачени файлове
768x432.jpg
768x432.jpg (41.54 KиБ) Видяна 784 пъти

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Съб 13 фев 2021 20:39

За Германия знам че е е нещо подобно. Независимо от еврокатегорията минаваш замерване на газове.
Аз не разбирам защо не се използва системата на бг тол, а чипове.

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Съб 13 фев 2021 20:42

Аз разбирам - за пари. Много пари. :exclaim

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 13 фев 2021 21:00

Привържаниците на бензинови возила, не бива да са много недоволни, дори и коли след 01.01.1998г могат да се класират в трета категория. За дизелите е нужно да са след 01.01.2007г.
Вече за четвърта категория е еднакво и при двете горива - след 01.09.2009г.

А и като гледам нещата ще се проточат... И всъщност по-интересно ще е кога, къде и какви ще са ограниченията... Вече писах, че подозирам, че и за тия сегашните лакърдии, че ще са само в определени дни, вероятно ще се окажат лъжи за успокояване на електората.

Последна промяна от cecoa1 на Нед 14 фев 2021 1:54, променено общо 1 път.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 14 фев 2021 0:17

cecoa1 написа:... Вече писах, че подозирам, че и за тях сегашните лакърдии, че ще са само в определени дни, вероятно ще се окажат лъжи за успокояване на електората.

Нцъ.. само с успокояване няма да да мине! И издояване ще има! иначе язък за барута.. :mhihi

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Нед 14 фев 2021 8:07

Ще борим мръсния въздух като строим инсенератор в центъра на София :bowdown

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 14 фев 2021 11:24

Дупе да ни е яко... Знаете ли защо в цял свят това звучи непонятно?
Интерпретира се с множество думи и изречения от рода на: гърба да ти е як, за които ние в България имаме едно: Дупе да ни е яко..И то казва всичко...
Като постнах линка за "новината" и видях двойния аршин , ми призля...

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 14 фев 2021 13:25

Май само аз не виждам нещо толкова скандално в това за над 3.5т. Явно съм сбъркан нещо :Mr Green Fun

Оставям настрана корупцията и разсъждавам какво управленско решение бих взел аз:
Градски транспорт, линейки, ала бала се подменят според възможности на бюджета и програми от ЕС. Там не може да се пипа рязко. Все пак общината е на бюджет от нашите пари. (Пак казвам, не говорим за корупцията).

Строители - свикнали сме да ги мразим, защото ни застроиха градинките, но това пак е свързано с корупция. А и същинските виновници са други.
Това е бизнес, който храни доста гърла. Плаща данъци. Не моце да се затрие с такива изисквания. Там техниката е жизнено важна част от бизнеса. Ни можеш да ги накараш рязко да подменят всичко. Ни можеш да им вкараш такава неизвестна, като ограничение за движение. Това ще съсипе бизнеса, ще оскъпи значително продукта им (домове, магазини, всичко), ще остави хора без работа....
Аз не съм строител, че кат знам, пак някой ще каже, че си гледам от моя гъз. :mhihi Всъщност нямам нищо над 3.5т :mhihi

Няма да минавам през всички над 3.5т, но по същата логика, както за строителите, може да се отнесе за всеки бизнес. Защото над 3.5 е бизнес или държавна структура.

Само си представете какво ще стане със сметоизвозване, снегопочистване, миене на улици... Там където държава/община и бизнес се преплитат?! Неимоверно поскъпване на услугите, данъци, бюджети, още по-ниско качество ... Последиците биха били неизброими.

И последно:
Някъде мисля бях писал. Екологията е бомба със закъснител, която властите в цял свят си подхвърлят и никой не смее да направи нещо кардинално и рязко.
Защото е пари. Много пари.
Толкова, че съсипва бизнеси, хората обедняват, държавите западат ... Търси се плавен преход, но ...
Лесно е да гледаме едни от най-богатите държави, като Норвегия и да викаме 'що там може'. Може, щот са богати и си плащат. Защо са богати - не знам (знам, ама все тая).
Фактите са, че бедните държави, с по-бавни мерки и преходи, ще имат болно и умиращо население. Оттам, демографски проблем. Оттам, още по-бедни. И те така ... Такива са нещата от живота.
Единственото измъкване е с работа! Яко бачкане и спиране на мрънкането.
Поне историята това показва.

Няма да споря и взимам отношение по самите екологични въпроси! Нямам нужните познания, за да преценя реалната заплаха, за едни пари ли става дума и т.н. За тази цел си има достатъчно много писачи-капацитети из форуми и фейс.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 14 фев 2021 15:05

Не си струва вайкането за комерсиалните превозни средства, по някои други съвсем тривиални причини.
Всъщност тия возила не може да са много стари, защото с тях се работи. Т.е. те си изработват ресурса и се подменят(все по-рядко се ремонтират). Новите пък са и по-ефективни.
Сметосъбирането по столицата отдавна е с доста съвременни машини, градския транспорт и той се обнови доста, но и да не бяха лесно и оправдано се вкарват изключения за тях.
Всичко е в съотношението замърсяване към полезно свършена работа. Дори и най-пушещият Икарус(спряха ги преди 5-6 години), може да замърсява по-малко возейки сто човека, спрямо варианта всеки от тия сто човека да се вози с личен автомобил. Същото и с товарния автомобил вършещ нещо полезно.
Та тия изключения не са драма, още повече, че в центъра наистина не влизат много такива возила(искат се специални разрешителни).
Е, на някой му вадят очите разни сервизни возила, примерно някой ЗиЛ на Топлофикация, стари сервизни камиони по поддръжката на електротранспорта и подобни, ама всъщност това са доста малко като бройка, а и не се работи с тях постоянно(те затова и са доживели на такава възраст да са още на служба).
Така че не виждам проблем с този т.нар. "двоен стандарт".

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 14 фев 2021 15:27

Чакай, чак сега "схващам". Идеята е само за София ли :) Т.е. няма се прилага за други градове? :) Тогава за какъв чеп е цялата дандания и задължението и в провинциите за стикера. Или съм разбрал пак грешно .

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 14 фев 2021 15:34

Не само София има проблем.
Месните власти на други градове също ще могат да въвеждат ограничения.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”