Май само аз не виждам нещо толкова скандално в това за над 3.5т. Явно съм сбъркан нещо
Оставям настрана корупцията и разсъждавам какво управленско решение бих взел аз:
Градски транспорт, линейки, ала бала се подменят според възможности на бюджета и програми от ЕС. Там не може да се пипа рязко. Все пак общината е на бюджет от нашите пари. (Пак казвам, не говорим за корупцията).
Строители - свикнали сме да ги мразим, защото ни застроиха градинките, но това пак е свързано с корупция. А и същинските виновници са други.
Това е бизнес, който храни доста гърла. Плаща данъци. Не моце да се затрие с такива изисквания. Там техниката е жизнено важна част от бизнеса. Ни можеш да ги накараш рязко да подменят всичко. Ни можеш да им вкараш такава неизвестна, като ограничение за движение. Това ще съсипе бизнеса, ще оскъпи значително продукта им (домове, магазини, всичко), ще остави хора без работа....
Аз не съм строител, че кат знам, пак някой ще каже, че си гледам от моя гъз.

Всъщност нямам нищо над 3.5т
Няма да минавам през всички над 3.5т, но по същата логика, както за строителите, може да се отнесе за всеки бизнес. Защото над 3.5 е бизнес или държавна структура.
Само си представете какво ще стане със сметоизвозване, снегопочистване, миене на улици... Там където държава/община и бизнес се преплитат?! Неимоверно поскъпване на услугите, данъци, бюджети, още по-ниско качество ... Последиците биха били неизброими.
И последно:
Някъде мисля бях писал. Екологията е бомба със закъснител, която властите в цял свят си подхвърлят и никой не смее да направи нещо кардинално и рязко.
Защото е пари. Много пари.
Толкова, че съсипва бизнеси, хората обедняват, държавите западат ... Търси се плавен преход, но ...
Лесно е да гледаме едни от най-богатите държави, като Норвегия и да викаме 'що там може'. Може, щот са богати и си плащат. Защо са богати - не знам (знам, ама все тая).
Фактите са, че бедните държави, с по-бавни мерки и преходи, ще имат болно и умиращо население. Оттам, демографски проблем. Оттам, още по-бедни. И те така ... Такива са нещата от живота.
Единственото измъкване е с работа! Яко бачкане и спиране на мрънкането.
Поне историята това показва.
Няма да споря и взимам отношение по самите екологични въпроси! Нямам нужните познания, за да преценя реалната заплаха, за едни пари ли става дума и т.н. За тази цел си има достатъчно много писачи-капацитети из форуми и фейс.