Колеги, може ли да се налива битова нафта в резервоара на дизелова вагаджийка след 94 година с TDI / SDI мотор.
Чувал съм, че е най-добре голф 2 1.6 чист дизел и мерцедес 124/190 чист дизел да се използват за тази цел, но въпросът ми е как
стоят нещата с малко ''по-новите'' модели
Примерни модели :
VW passat TDI 1.9 90 коня или 110-ката 96-98 година модел, golf 4 1.9 90 konq 1998 година модел, VW BORA 1.9 90 Коня TDI модел 2000 година,
skoda fabia 1.9 sdi / tdi, skoda fabia 1.9 tdi 101 konq 2002 година / fabia 2001 1.9 SDI 64 Коня
И последно на golf 3 примерно 1.9 tdi 75/90 коня
Възможно ли е да се ползва битова нафта вместо дизел за някой от тези модели примерно и какво може да се обърка и
като цяло изобщо струва ли си?
Някой ако е ползвал битова нафта и за други дизелаци били те с турбина и без моля да сподели, марката не е от значение, но по принцип нали сме фенове на VW
Въпрос за битовата нафта конкретно за модели след 94 на VW
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Въпрос за битовата нафта конкретно за модели след 94 на VW
На ТДИ- недей. Става на предкамерни дизели един път щото цетановото число е ниско и второ разпръсквачите на предкамерните дизели са евтини, също и с уговорката да не е заразена нафтата с бактерии , гъбички. Познава се по мътилката на дъното в тубата. Ако има начин да се види дъното на варела, такава нафта прави нещо като желатинова гъба по дъното. Ще си отвориш голяма рана със заразено гориво.
Трябва да се сменя и два пъти по-често маслото, скапва се скоропостижно от сярата .
Трябва да се сменя и два пъти по-често маслото, скапва се скоропостижно от сярата .
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Разреждане 1към 1 с хубава нафта-проверено от мен на тди на голф3 и на предкамерния на венто.Не съм имал проблеми и с двата мотора. Все пак битовата нафта беше бистра .
- dalgia-73
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: BKC
Не си прави експерименти.Преди 15-тина години налях на мерцедес123 голяма мъка едвам се добрах до село.Там нафта от туби от един тракторист и се оправиха нещата.Повече никога.
Мой познат преди време изгори на сравнително нова тогава Шкода Октавия 2 TDI PD 2005г около 20 л много стара червена битова нафта без негативни последици. Обаче я слагаше на малки порции при всяко зареждане. Сега... колко малки, не мога да кажа.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Като си помисля колко нещо като пари спестяваш, като използваш всичко на всичко една туба неизвестна нафта, не ми става никак смешно
, че и я слагаш на порции при всяко зареждане....... мъка-а-а

- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Пиша за немската битова нафта, по-принцип разликата е само в цвета, битовата я оцветяват червена, понеже тя няма толкоз голям акциз и е много по-ефтина.
Мен са ме проверявали в Испания, дърпат с един маркуч и гледат цвета.
Ако те хванат с битова нафта финансовата служба те връщат 5 години назад и почват да смятат теоретично колко битова нафта си изгорил и ти смятат после колко дължиш, затова дори да е безплатна по-добре не я ползвайте!
Мен са ме проверявали в Испания, дърпат с един маркуч и гледат цвета.
Ако те хванат с битова нафта финансовата служба те връщат 5 години назад и почват да смятат теоретично колко битова нафта си изгорил и ти смятат после колко дължиш, затова дори да е безплатна по-добре не я ползвайте!
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Това за оцветената нафта, понеже съм се занимавал с измервателна електроника за горива, включително и дозировка на подобни оцветители, зная, че тази боя може да се идентифицира и след стотици зареждания на неоцветено гориво след това. При нас се оцветява селскостопанската нафта.
Върни се в “Дизелови агрегати”