С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот samo_pechka » Пон 19 апр 2021 19:08

Така е.
А за избор-евентуално да видиш препоръки и в немския оил клуб?
Какво пишат братушките за филтрите? Аз на старите каляски АФН слагам на Мале/Кнехт за всичките филтри, при липса - на Пурфлукс или Манн.
А на КР 2.0тди ЕА288 слагам засега само оригинални маслен и горивен, там не ми се експериментира много. Но избягвам оригиналното им масло. Ако все пак сложа, го махам макс 5-6к.км и си продължавам с Равеньол-а ( RAVENOL REP SAE 5W-30 , това масло няма обаче одобрение за ФВ 507.00, но си имам лична преценка и го предпочитам )
Предстои ми смяна на въздушен и купе, чудя се още там. Ако цените с д/г/ сходни с оригинал може би няма погледна други.

Потребителски аватар
steich
Автомобил: Passat B8 2 TDI 190hp DSG 2017
Двигател: DFCA
Контакти:

Мнениеот steich » Пон 19 апр 2021 19:29

А някой слагал ли е Ravenol VSW 0W30 ... масово слагат VMP 5W30 ?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 19 апр 2021 19:52

thanis написа:Те и Плама имат лаборатория, ама надали извършват такава "услуга". "

Тази лаборатория я нарязаха преди повече от 10 години.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 19 апр 2021 20:32

https://www.plama.bg/laboratoria За една и съща Плама говорим предполагам. За да могат да бъдат "производство" не може да нямат лаборатория. В най-лошия случай възлагат на някой тук в България.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 19 апр 2021 20:39

Старата лаборатория правеше моторни изпитания и лабораторен анализ на горива и масла. В Бг бяха 2.
Това от линка е бледа сянка.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Сря 21 апр 2021 11:29

samo_pechka написа:Така е.
А за избор-евентуално да видиш препоръки и в немския оил клуб?
Какво пишат братушките за филтрите? Аз на старите каляски АФН слагам на Мале/Кнехт за всичките филтри, при липса - на Пурфлукс или Манн.
А на КР 2.0тди ЕА288 слагам засега само оригинални маслен и горивен, там не ми се експериментира много. Но избягвам оригиналното им масло. Ако все пак сложа, го махам макс 5-6к.км и си продължавам с Равеньол-а ( RAVENOL REP SAE 5W-30 , това масло няма обаче одобрение за ФВ 507.00, но си имам лична преценка и го предпочитам )
Предстои ми смяна на въздушен и купе, чудя се още там. Ако цените с д/г/ сходни с оригинал може би няма погледна други.

Това, което ми направи впечатление е, че освен марката е важно и филтъра къде е произведен. Оказа се, че производството в Русе (а там правят Кнехт, Хенгст, Ман и много други) е с лошо качество. Иначе и аз AFN слагах само Кнехт и Хенгст. Пазарувам само от Еврото. До сега не ми е попадал филтър произведен в България. Попадал ми е от Турция, Германия ...

За филтрите ми се наложи да попрочета във връзка с това, че минах на по-нова дизелова кола (корейка). Човек от фабриката в Русе за филтри си ми каза в прав текст, че за горивните филтри е важна освен филтърната хартия, също така и химията с която е промазана. След като минат определени литри гориво - реално се отмива си имаш обикновен горивен филтър. Това ме подтикна да потърся оригинален горивен филтър. А интересното е, че оригиналните филтри на киа/хюндай в ойл клуб ру не ги хвалят особено от гледна точка на качеството на изпълнение. Част от производството било в Индия. Всичко е според зависи.

А колкото до оригиналното масло на киа/хюндай 5W30 C3 за коли с DPF, руснаците са му правили анализи и доста го хвалят. Единственият му недостатък (за тях) е, че течливостта му била само до -35 градуса или нещо такова. Според тях това масло е производство на ZIC, но пък корейците препоръчват Шел. Истината е някъде там :)

За анализа си спомням, че бензиностанции Шел имаха такава кампания преди години. По спомен предлагаха да вземат проба от щеката на маслото и да ти кажат, дали е за смяна. Иначе чичко Google ни предлага в момента това: https://motorex.bg/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d ... %bb%d0%be/

muns61 написа:Старата лаборатория правеше моторни изпитания и лабораторен анализ на горива и масла. В Бг бяха 2.
Това от линка е бледа сянка.

Градски, за съжаление си прав :icon_sad Моят баща ми е казвал, че докато е работила рафинерията техниката е била доста сериозна, както и качеството на произвежданите продукти. Говорим за времето си.

steich написа:А някой слагал ли е Ravenol VSW 0W30 ... масово слагат VMP 5W30 ?

Малко е оффтопик на твоето питане, но можеш да погледнеш това: https://www.ato24.de/en/blog/comparison ... gine-oils/

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 21 апр 2021 12:29

Не съм попадал на български филтри Мале. Не казвам, че няма , просто аз не съм попадал. Но благодаря за инфото.

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Сря 21 апр 2021 16:06

Svetlix, не разбрах откъде се оказа, че Русенското производство е с лошо качество. Ще припомня, че никой производител на автомобили не произвежда "оригинални" филтри. Поръчват ги на производители на филтри и се правят в такива фабрики, като Русенската.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 21 апр 2021 16:48

Проба на масло от щеката е само за алкалност.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Сря 21 апр 2021 21:29

inspektora написа:Svetlix, не разбрах откъде се оказа, че Русенското производство е с лошо качество. Ще припомня, че никой производител на автомобили не произвежда "оригинални" филтри. Поръчват ги на производители на филтри и се правят в такива фабрики, като Русенската.

Това го мернах някъде в oil club ru. Някой правил ревю на Хенгст. И това по-скоро засягаше повече качеството на изработка, а не качествата на самия филтър. Ако мерна темата ще ти я пратя. Не казвам, че с всичко от фабриката в Русе е скапано. Явно на това са попаднали. Това, че никой не си прави сам филтрите ми е ясно. Както и това, че доставчиците на оригинални масла и филтри се променят през годините. Има и добре познати марки на пазара, които са просто пакетаж. Примерно japanparts се произвежда в Китай и не си правят сами филтрите. Темата е необятна...

muns61 написа:Проба на масло от щеката е само за алкалност.

Възможно е, не споря. Чел съм, че за сравнително точен тест се взима масло не най-отгоре, но не и най-отдолу.

radionov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот radionov » Съб 24 апр 2021 10:29

Повечето от филтрите произведени в Русе не са лоши. Някои дори са с почти идентични показатели от тестовете спрямо оригиналните. Така че не плюйте родното производство.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Съб 24 апр 2021 12:47

То е родно ако пише произведено в БГ. При положение, че пишат всичко друго, но не и това значи просто правят ментета.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Съб 24 апр 2021 16:40

Пишат Made in EU, когато не е Германия, Франция или нещо друго престижно.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 24 апр 2021 17:08

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Съб 24 апр 2021 17:14

Не казвам, че никой не пише Made in Bulgaria. Но напоследък за престиж вместо България или Румъния предпочитат EU. Примерно масло Тотал, явно не от Франция.

Върни се в “Дизелови агрегати”