TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот silent » Пон 24 яну 2022 20:57

netizen написа:Панели по 500-600 вата си има, ще зареждаш уикенда и няма да има нужда от батерии.

Той тока от соларите щото е без пари... :mhihi :biggrin :biggrin
И колко панела ще ти трябват колко място...дали и колко ще ги огрява слънцето....викаш на покрива ....десетина двайсе панела и айде заредихме електричката....пък ако живееш в панелка как ще си ги делнете соларите ....или ще правите списък за ползване....дано не си в енергетиката с това ниво на разбиране на зелените тоци

bbb12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bbb12 » Вто 25 яну 2022 1:57

Интересна тема е това дали Tesla е балон или не. За мен лично е абсолютен балон и това го показват цифрите. Да предположим, че пазарната капитализация е около трилион долара. Печалбата на компанията за 2020г. е 721 милиона долара. Да приемем, че е милиард за по-лесно. Сега да предположим, че отнякъде сте извадили един трилион и сте си купили Tesla изцяло. С този темп на печалбите ще си възвърнете инвестицията след има-няма 1 000 години. Дори печалбата да скочи 10 пъти, годините ще станат "само" 100. А не е като да няма конкуренция вече. Иначе, вероятно не са лоши коли, въпреки че мен изобщо не ми допада за най-дребното нещо да ровя в някакъв таблет.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 25 яну 2022 10:24

Все едно анализ за покупка на гарсониера в Дружба чета :icon_lol

Абе аз че не разбирам, не разбирам и си признавам.
Ама с бакалски сметки от 2 числа да се оценяват световни компании ...
Ще вземе някой да реши, че е толкова просто!

Я да погледнем още две числа...
(Кой, както иска да си ги тълкува. Малко по малко, след 100 страници с добавяне на числа, ще се приближим до някакъв псевдо анализ :icon_lol )
Прикачени файлове
Screenshot_20220125-102147_Chrome.jpg
Screenshot_20220125-102156_Chrome.jpg

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 25 яну 2022 11:03

Малко се отклоняваме, но p/e един от класическите индикатори (за който говори колегата по-горе). Прието е всичко под 10 да се разглежда като атрактивно, над 10 може да е примамливо само в по-дългосрочен план. При ТЕСЛА този индикатор няма нищо общо с приетите норми и по едно време беше над 1000. Което с прости думи означава, че никога няма да си върнеш инвестицията. В момента е около 300, което е горе-долу същото. Т.е. цената на акцията спрямо резултатите на компанията е страхотно напомпана. НО (винаги има НО), нещата не са толкова прости :). Тука е ясно, че има много спекула, много очаквания, много фанатизъм и тн. Изобщо улеснения достъп до финансовите пазари последните години променя играта. Та, дали е балон, не знам, но за един класически инвеститор смърди на такъв, та се нетрае :) За спекуланта, е идеална акция. За случайния инвеститор е влакче на ужасите.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Вто 25 яну 2022 11:52

silent написа:....дано не си в енергетиката с това ниво на разбиране на зелените тоци

Дано и ти не си от нефтената индустрия, че с това ниво за тоците .....
А и общо взето е добре , че там някъде на запад не ги е грижа за Пешо , и как ще си зарежда от панелката колата :eek . Ще трябва да се нагодим и току-виж панелките вземат , че опустеят , и хората масово се завърнат по къщите си , а не само на празниците :biggrin .

Хората се плащат от новото и си искат старото , и това е нормално. И днес има много много хора , дето за 25-30хил ще си вземат издухан бивш премиум , а не чисто нова Шкода с маломощен двигател и нисък клас .... Ама такова е разбирането на хората , а то се променя само чрез побутване на принципа на тоягата и моркова .
И последно , аз още съм малък за електричка :biggrin и не говоря само за покупка , а и неща като гараж , къща , и още няколко дреболии . Но това не значи , че електричките ( в случая Тесла , щото темата е за Тесла ) са нещо лошо . Ще трябва да се нагодим към тях , щото няма да имаме друг избор , и това ще стане далеч по-скоро отколкото повечето си представят .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 25 яну 2022 11:56

https://carnewschina.com/2022/01/23/don ... d90gkZxpVw

Нещо в правилната посока, старите кучета не спят, така че ТЕСЛА има комфорт от 4-5 години още и каквото направи това е.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 25 яну 2022 12:15

Не крия, че съм фен на Мъск. Надявам не чак заслепен.
Затова ще кажа, че според мен, ако нещо не е въвел като иновация, то за това си има много добра причина.
Съдя от всичките му действия, във всичките му проекти до момента.
(и все пак нямам негови акции :icon_lol )

Принципно, само китаецУ може да му стъпи на гъвкавостта. Но обикновено нещата на китаеца доста се объркват, когато дойде до long term стратегия.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 25 яну 2022 12:28

О, аз също съм му фен. Китай е огромен пазар, по-голям от всички други. Борбата на всички е за там. Няма да се очудя като му писне на Мъск да се занимава с Тесла, да я продаде точно на някой китаец. Мъск си има много играчки, коя от коя по-интересни.

EDIT: айде, честито вече и у нас. Зареждането на станции на ЕВН Пловдив вече е платено. 1кв=1лв. Ако оставиш колата след като се е заредила има такса престой 5 стинки на минута. Или ако продължим със сметките, една тесла харчи в това време 16-20кв на 100км. Градско - м/уградско горе долу все тая. Пасат дизел да харчи 8-9 градско и 5-6 м/уградско ... какво излиза?

https://evn.bg/SpecialPages/e-mobility2.aspx

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Вто 25 яну 2022 17:14

[quote="

EDIT: айде, честито вече и у нас. Зареждането на станции на ЕВН Пловдив вече е платено. 1кв=1лв. Ако оставиш колата след като се е заредила има такса престой 5 стинки на минута. Или ако продължим със сметките, една тесла харчи в това време 16-20кв на 100км. Градско - м/уградско горе долу все тая. Пасат дизел да харчи 8-9 градско и 5-6 м/уградско ... какво излиза?

https://evn.bg/SpecialPages/e-mobility2.aspx[/quote]

Излиза,че след време ще се грееш и ше си пържиш кюфтета на бензин (ценово, не буквално) А и лаптопа ти ще гори 1-2/100.... :mhihi

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 25 яну 2022 17:42

Някой ден ще гледаме "моят проект" - слагане на дизелов двг на Тесла. А не пречи да пуснат и нещо бензиново официално, лимитирана серия по 100 хил. лв.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 25 яну 2022 18:39

Колеги, нека не вадим от контекст някакви частни случаи.

В мрежата на Eldrive можеш да си зареждаш на над 2 пъти по-бърза станция, за 30% по-ниска сума от тази цитирана от EVN. Тяхното, по-скоро PR, от колкото конкурентна услуга.

Ionity общо взето е 1.5-1.6лв за до 350kW станция. EVN с тези 22kW и тази цена от 0.99лв изобщо не са конкурентни.

А и все още има места, където станциите са напълно безплатни. Както и има фирми, където без проблем можеш да си зареждаш електричката.

В градска среда не е проблем зареждането. Ако се използва по предназначение, даже съм склонен да предположа, че можеш изобщо да не я зареждаш вкъщи електричката. Ако отидеш на мол, и примерно до лидл/кауфланд и тук таме допълваш, няма да ти се налага да "весиш кабела през терасата".
Естествено тук говорим да се "губи" по някой и друг час на тези места, но без проблем можеш да стигнеш до ситуация да зареждаш само веднъж месечно на контакт за 8часа.

bbb12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bbb12 » Вто 25 яну 2022 18:56

Колега, group, много си прав, че принципно с бакалска сметка не бива да се оценяват големи компании. В случая обаче балона е толкова очеизваден, че именно такава бакалска сметка показва колко изкривено е всичко. Иначе, да, това е един от основните показатели, по които се оценяват бизнеси. Би имало някакъв резон в тази капитализация, ако Tesla бяха единствения производител на електрички и никой друг не можеше да се доближи до тях. Това обаче отдавна не е така.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 25 яну 2022 19:08

Безплатното зареждане е до време. На теория ЕВН би трябвало да са най-изгодни, защото те са "най-отпред". Всички останали безплатни станции в момента са по-скоро с рекламна цел. Или по-скоро така им е по-лесно, защото доколкото съм чел, е доста трудно да пуснеш легална зарядна станция срещу заплащане. Закона ни бил такъв, че общо взето те приравнява към търговците на ток, за което едва ли не трябва лиценз. Не знам доколко наистина е така, но честно казано абсолютно го допускам, все пак сме бг.

Та това трябва да е ясно на всички, и най-вече на тези, които правят тънки сметки как като си вземат електричка ще им е по-евтино, като в същото време не разполагат с условия за домашно зареждане на колата. Същото се отнася и за другите предимства, като паркирането в синя зона, с данъци и тн.

Остава обслужването ... за сега. Докато и там не измислят нещо. Доколкото знам при Тесла наистина няма такова, освен препоръки за смяна на въздушен филтър купе/климатик, което може да си го правиш където искаш. Най-много да те извикат за някой софтуерен ъпдейт. При VW как са нещата?

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 25 яну 2022 19:12

hvp800 написа:
silent написа:....дано не си в енергетиката с това ниво на разбиране на зелените тоци

Дано и ти не си от нефтената индустрия, че с това ниво за тоците .....
А и общо взето е добре , че там някъде на запад не ги е грижа за Пешо , и как ще си зарежда от панелката колата :eek . Ще трябва да се нагодим и току-виж панелките вземат , че опустеят , и хората масово се завърнат по къщите си , а не само на празниците :biggrin .

Хората се плащат от новото и си искат старото , и това е нормално. И днес има много много хора , дето за 25-30хил ще си вземат издухан бивш премиум , а не чисто нова Шкода с маломощен двигател и нисък клас .... Ама такова е разбирането на хората , а то се променя само чрез побутване на принципа на тоягата и моркова .
И последно , аз още съм малък за електричка :biggrin и не говоря само за покупка , а и неща като гараж , къща , и още няколко дреболии . Но това не значи , че електричките ( в случая Тесла , щото темата е за Тесла ) са нещо лошо . Ще трябва да се нагодим към тях , щото няма да имаме друг избор , и това ще стане далеч по-скоро отколкото повечето си представят .

Зарекъл съм се да не влизам в тъпи спорове....ще поживеем ще видим....а ти конкретно а вероятно и аз (нищо че живея в къща и карам нова шкода с маломощен двигател и нисък клас) и още маса други цървули като нас ще се нагодим към .......рейса и влака...ако се сбъдне скоро твоята прогноза....

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 25 яну 2022 20:22

bbb12 написа:... ако Tesla бяха единствения производител на електрички и никой друг не можеше да се доближи до тях. Това обаче отдавна не е така.

Точно тук е крайъгълния камък в оценката на Тесла/компания.
Дълг и активи са нещото, без което 'основния ти показател' е нищо.
Ако дълга е сравнително лесен за анализ, то активите не са.
Защото тук ще попаднат всички патенти, производствени мощности, дори договори за доставки на суровини, каквито никой друг няма, разработвани собствени находища и мнооооого други.

Такъв анализ може да покаже, че балона не е чак толкова надут, ако компанията е готова да стане/остане топ производител на коли, покриви, батерии и т.н. в следващите 2, 5, 10 ... години.
Както казах по-назад - цената на акциите е доверие в бъдещето.

(по опростения анализ на този 'основен показател' VW е във практически фалит!)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”