TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот 777 » Вто 25 яну 2022 21:10

А наясно ли си, че на тоя трилион капитализация трябва да се плащат дивиденти? Защото се инвестира с идея да се получават дивиденти. Другият вариант е спекула - очакване да поскъпнат акциите и да се продадат на по-висока цена. При текущите продажби на Тесла какъв дивидент да плащат? 3% на 1 трилион са 30 милиарда. Могат ли да изкарат печалба 30 милиарда от продадените си коли за година? Остава да се разчита на поскъпване на акциите. Да но това поскъпване не може да е безкрайно, защото рано или късно ще се стигне до ниво "балон". Надявам се схващаш, че колкото и невероятни патенти и бъдеще да имат, все пак цените на акциите си имат предел и над него са голям балон. Е, хората твърдят, че тоя предел отдавна е преминат.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 25 яну 2022 21:33

Балон се наричат кухи проекти, бизнеси, etc., каквато Тесла не е!
Виж китайската компания със солидната батерия може да е балон и да се окаже, че няма нужната технология и/или не работи както се очаква, но не и Тесла. Надценена да! Може!
Но балон е друго!

777 написа:А наясно ли си, че на тоя трилион капитализация трябва да се плащат дивиденти?

Наясно съм, че дивиденти могат да решат да плащат или да не плащат от печалбата, а не от капитализация!
Колко компании плащат и колко можеш да разчиташ, че и в бъдеще ще плащат?

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 25 яну 2022 21:59

group® написа:Балон се наричат кухи проекти, бизнеси, etc., каквато Тесла не е!

Балон означава значително надценяване. Изобщо не е нужно да е кух проект. Прочети какво е Енрон и разкажи кух проект ли е било в началото преди да стане балон.

group® написа:Наясно съм, че дивиденти могат да решат да плащат или да не плащат от печалбата, а не от капитализация!

Казах капитализация, защото се изплащат дивиденти на всички собственици на акции. Ниската печалба не е никакво оправдание - хората искат/очакват дивиденти. Нали затова купуват акции, а не ги влагат в банка (когато имаше някакви смислени лихви). Това е проблем на публичните компании - когато (ако) бързо ги напомпят с много пари и нямат идея в какво да ги инвестират, големият приток на пари става нещо не много хубаво.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Вто 25 яну 2022 23:39

Тва някъф чат на тема капиталови пазари ли е ? Аз мога да се включа по-активно...с лихви и амортизации...

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Сря 26 яну 2022 5:48

Когато Space-X изстрелят ракета, акциите на Тесла се вдигат. Ако space стане публична предполагам ще разтовари леко капиталицацията на Тесла. И честито представителство в Истанбул. С една батерия криво-ляво ще стигне до София.

bbb12
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bbb12 » Сря 26 яну 2022 17:20

И според е мен така. Тоест тази надута капитализация е в резултат на космическите програми, които развиват. На мен обаче те ми изглеждат повече като реклама, отколкото нещо, което би донесло някакви огромни реални ползи. Това си е лично мнение, не съм специалист в космическите сфери. Иначе, да, дивидент се изплаща върху печалбата и то ако управителният орган вземе такова решение. Може печалбата и да се реинвестира. Зависи от виждането на компанията.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 27 яну 2022 9:39

Без нов модел от Tesla през тази година

https://www.auto-press.net/a:%D0%91%D0% ... lXah7pQN-w

Потребителски аватар
hvp800
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 27 яну 2022 11:22

https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... rez-2022-g
Ако прогнозите за 22-ра се сбъднат , дали няма да се засили електрификацията , въпреки форумната съпротива :mhihi

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 27 яну 2022 11:31

Уловката е че включват и хибридите в сбора. 9 млн хибрида + 1 млн EV примерно.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 27 яну 2022 11:47

777 написа:Уловката е че включват и хибридите в сбора. 9 млн хибрида + 1 млн EV примерно.

Нещата които казваш колега не са вярни.

За да може един хибрид да влезе в тази група, трябва да е plug in. Т.е. автомобил тип mild hybrid не влиза.

Електричките си се водят също като отделен показател наречен BEV.

Само Тесла за миналата година имат продадени 750 хиляди електрички, така че, предположението ти за 1млн. е изсмукано през пръстите. VW имат под 2 пъти по-малко продадени електрички.

Top 10 производителя имат над 3 млн. продадени електрички за миналата година (Януари-Ноември) Като в тази група има 3 фирми, които сигурно не си и чувал.

Още повече чисто хипотетично, фосилните горива са изчерпаеми и колкото повече ги изчерпваме, толкова повече ще страдат потребителите от монополни практики.
Много ми е любопитно хората, които са тотално и твърдо против елетрификацията, според тях каква е алтернативата или просто приемаме както Борис Джонсън, ако проблема не ми е на дневен ред, значи няма проблем ???

П.С. Хубаво е, поне мъничко за 2-3мин да се информира човек, преди да си изказва мнението по тема, която не го вълнува/иска да се заяжда само и т.н. Идеята не е да се дебнем и нападаме излишно за някакви дреболии, а да се води до колкото е възможно цивилизован диалог с представяне на аргументи и факти, а не на лични чувства към непозната материя.

Последна промяна от thanis на Чет 27 яну 2022 12:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 27 яну 2022 11:52

Чета какво пише "броят на колите на ток и хибридите да надхвърли 10 млн. единици". Ако искат да дадат информация, ще пишат брой само на EV. Те добавят и хибриди за да стане по-гръмко числото. Нормални журналистически номера.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 27 яну 2022 12:12

thanis написа:Много ми е любопитно хората, които са тотално и твърдо против елетрификацията,...

Никой не е против електрификацията, а против това, същата да се налага на принципа на тоягата и моркова и за производители и за потребители !

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 27 яну 2022 12:17

То си го пише...
Това означава, че до края на този година продажбите на хибриди и електромобили може да надхвърлят 10 млн, като около 75% от тях ще бъдат изцяло електрически.

Потребителски аватар
hvp800
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Чет 27 яну 2022 12:33

Преди има-няма 6-7 години ( а може и по-малко :biggrin ) бях твърдо против смартфона. Ползвах си телефона с копчета и не ми дремеше . Да де , ама изминаха още няколко години , и кво стана ? Нямам статистика в момента , ама над 95% ползват точно смартфони.
Може да заложим по 50 стинки , че така ще се случи и с електричките .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 27 яну 2022 12:39

А кой точно те задължи със срок да си смениш телефона със смартфон помниш ли? Сега някой ще те спре ли да си вземеш слушалка?

Престанете да гледате само в черно и бяло, за или против. Аз предпочитам да имам възможност да избирам, а не да бъде принуден. Точно както ти в един момент си преценил, че смартфона ще ти върши повече работа. Когато преценя така за електричката, сигурно ще я предпочета.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”