Здравейте колеги,
търся си бързо износващи се летни гуми в размер 205/55/16, скоростен индекс V е достатъчен, товарен 91 също.
И да звучи странно, идеята ми е добро сцепление, висок клас на мокро, без толкова значение "енергоефективността им", т.е. еко-гумите ги изключвам от избора. Да издържат 20-ина хил км. е напълно достатъчно, но да си запазят качествата до последно. При моя пробег, това са 2-3 летни сезона.
То сега не е най-подходящото време за смяна на летни, но настоящите може и да не изкарат до края на лятото. Изненадах се като ги погледнах наскоро, Goodyear EfficientGrip Performance, остава малко до маркера, но по притеснителното е нацепването на каучука. Направо изглеждат пред разпадане. Гумите са 2 броя, бяха на задният мост досега. Тази година пролетта, при поставянето на летните, ги преместих на предният задвижваш мост. Явно това ги довърши тотално за едно лято.
Все пак е разбираемо, много издържаха, поне 50 хил.км. пробег имат, може и повече. Като качества - много съм доволен от тях. Много добро поведение на сухо, особено в завои никакъв намек за недозавиване или потъване на предницата. На мокро също нямам никакви оплаквания. Много тихи.
За сравнение - другите 2 гуми са Uniroyal Rainsport 3. И тях съм ги карал на предния мост и не ми харесват като цяло. При летните температури в завои нямат достатъчна стабилност, имам чувството, че всеки момент ще загубят сцепление, особено ако се влезе с по-висока скорост. Гудиъра в това отношение е бетон,
колата е като по релси. Uniroyal - a са малко по-шумни също. На мокро - там им е силата, в аквапланинга, но дотам. Не лоши гуми, но...
Засега фаворит ми е NOKIAN WETPROOF
205/55 R16 91V. Клас А на мокро. Клас C енергоефективност. Treadwear 300. Според ревютата са шампиони по бързо износване.

Знам, че са имали проблеми преди години с преждевременно разпадане на каучука, надявам се сега да е поправено това. Някой с такива? Също се надявам този размер да се произвежда във Финландия, а не в Русия(ако има останали такива още). Иначе не бих ги взел.
Като други варианти Nexen NFERA SU1, Continental Premium Contact 6, някой модел от Hankook.
Някакви идеи?