Golf mk3 1997, 1.8, Неработещи задни светлини след смяна на скоростна кутия

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bairodina
Автомобил:
Двигател:

Golf mk3 1997, 1.8, Неработещи задни светлини след смяна на скоростна кутия

Мнениеот bairodina » Вто 20 сеп 2022 7:24

Здравейте колеги. Колата е Голф 3, 1997 година, 1.8, 75кс
След смяна на скоростна кутия, не ми светват задните светлини (указващи, че се движа назад). Видях подобни теми, но не видях точно моя проблем, затова пускам нова тема. Извинявам се ако повтарям нещо.

Ето и малко повече подробности.

Старият звяр наскоро превъртя 300000 километра. Мисля, че това са си истинските километри - автомобила изглежда и се държи като на толкова, а и го взех от приятел, който пък го е взел от оригиналния собственик в Германия и си има сервизна история. Скоростната кутия никога не е сменяна, но преди 2 месеца започна да ми прави повече номера, отколкото е нормално и да се чуват твърде много странни шумове. Диагнозата на моя майстор се оказа вярна. Нова кутия би излязла твърде скъпа за моите възможности, така че решихме да разглобим старата кутия и да преценим какво и на каква цена може да се смени вътре. Само че вътре нещата изглеждаха адски неспасяеми, така че се спряхме на вариант Б - кутия на старо. Засега се държи перфектно, но се оказа, че задните светлини не светят. "Новата" кутия нямаше датчика, който включва задните светлини, така че сложихме този от старата ми кутия, пробвахме и един нов. Датчиците работят, но когато ги монтираме в кутията, задните светлини не работят. Според моя майстор, в кутията има някакъв палец (не помня точно какво каза), което натиска датчика, когато включа на задна и контактите се затварят. Да ама в моята кутия това явно не се случва и според майстора причината е в самата кутия. Според друг колега обаче "новата" ми кутия не е съвсем същата като старата (това го усещам и по хода на скоростния лост - движи се различно от преди) и според него датчика на оригиналната кутия не пасва на "новата", а за нея е нужен друг.

Някой има ли мнение по въпроса и идея как да си реша проблема?
Мерси!

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Re: Golf mk3 1997, 1.8, Неработещи задни светлини след смяна на скоростна кутия

Мнениеот Ивайло Димов » Вто 20 сеп 2022 9:11

Значи твоята стара кутия е с код CHD ....остава да кажеш с какъв код е поставена след ремонта

bairodina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bairodina » Вто 20 сеп 2022 14:24

Ивайло Димов написа:Значи твоята стара кутия е с код CHD ....остава да кажеш с какъв код е поставена след ремонта

кода на "новата" кутия е APW, после има и няколко цифри

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Вто 20 сеп 2022 15:01

Значи сегашната ти кутия е от ABS мотор 1.8 90 к.с ....Остава да се провери дали датчиците им са различни на двете кутии

bairodina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bairodina » Вто 20 сеп 2022 15:24

Ивайло Димов написа:Значи сегашната ти кутия е от ABS мотор 1.8 90 к.с ....Остава да се провери дали датчиците им са различни на двете кутии

Рових в един онлайн магазин. Предлагат няколко варианта за датчик за новата и за старата кутия. Всички са еднакви като модели, така че едва ли има проблем с датчика. Значи вероятно проблемът е в самата кутия някъде.
Благодаря за съдействието, колега.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 20 сеп 2022 19:08

Датчиците са еднакви, но има 2 модела селектори на предавките.
Едните бяха с по-дебела ос.
Ако са еднакви, просто замени селектора на скоростите с този от старата ти кутия и готово!

bairodina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bairodina » Сря 21 сеп 2022 2:21

Извинявам се за глупавите въпроси (не съм наясно с много неща в устройството на колата), но селектора в кутията ли се намира? Смяната изисква ли сваляне и разглобяване на кутията? Само селектора може ли да се купи? Защото старата ми кутия вече е на боклука.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 21 сеп 2022 7:28

Предполагам, че и на трите въпроса отговора е НЕ
За първите 2 съм сигурен, за това дали може да се купи...
От морга - да.
От магазин - съмнявам се!

Селектора е това, стърчащото, над кутията, където влизат двете жила за скоростите.
Държи се за корпуса на кутията с... хммм... по спомени с 2 болта. Най-отгоре е и черната бакелитена кутийка, където влиза и датчика за задна скорост.

bairodina
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bairodina » Сря 21 сеп 2022 10:09

radotom написа:Предполагам, че и на трите въпроса отговора е НЕ
За първите 2 съм сигурен, за това дали може да се купи...
От морга - да.
От магазин - съмнявам се!

Селектора е това, стърчащото, над кутията, където влизат двете жила за скоростите.
Държи се за корпуса на кутията с... хммм... по спомени с 2 болта. Най-отгоре е и черната бакелитена кутийка, където влиза и датчика за задна скорост.

Не знам дали това има значение, но преди време ми сменяха повреден датчик, а и сега (след монтажа на новата кутия) пак пробвахме и се сещам, че майстора бъркаше откъм моторното отделение и то без колата да е вдигната. Другото, което ще споделя (ако е важно), че сега скоростния лост има малко по-къс ход. Преди се накланяше повече напред или назад за различните предавки, дори при предавките, които си работеха нормално (втора ми беше скапана и трябваше да се натисне силно назад лоста за да влезе). Не знам дали този по-къс ход има нещо общо с дебелината на оста на селектора, но ако има, вероятно наистина селектора ми е с различна ос.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”