Обърнати лагери на макферсон? Бора 99’
-
- Автомобил: Vw Bora
- Двигател: AHF 2000
Обърнати лагери на макферсон? Бора 99’
Здравейте!
Преди 5 дни са ми сменени лагери с тампони на макферсоните + вътрешни и външни накрайници. Но колата носи наляво (преди това не го имаше този проблем). Мине ли по някоя малка неравност сякаш или се изправя волана, или започва леко надясно да тегли за малко. Но главно тегли наляво. Колата мина на 3д стенд и всичко изглежда наред, но гледам страничния наклон отляво -6, отдясно -7 градуса. А десния амортисьор е ваден по някаква причина. От там се почва обръщане на лява с дасна гума - пак тегли наляво. Гумите са прави, качвани са на баланс - идеални. От стенда ми казват че е възможно да са обърнати лагерчетата на амортисьорите. Какво да правя вече? Да ходя ли да ги гледам тези лагерчета, има ли такъв вариант?
Преди 5 дни са ми сменени лагери с тампони на макферсоните + вътрешни и външни накрайници. Но колата носи наляво (преди това не го имаше този проблем). Мине ли по някоя малка неравност сякаш или се изправя волана, или започва леко надясно да тегли за малко. Но главно тегли наляво. Колата мина на 3д стенд и всичко изглежда наред, но гледам страничния наклон отляво -6, отдясно -7 градуса. А десния амортисьор е ваден по някаква причина. От там се почва обръщане на лява с дасна гума - пак тегли наляво. Гумите са прави, качвани са на баланс - идеални. От стенда ми казват че е възможно да са обърнати лагерчетата на амортисьорите. Какво да правя вече? Да ходя ли да ги гледам тези лагерчета, има ли такъв вариант?
Re: Обърнати лагери на макферсон? Бора 99’
Няма как да се извадят лагерите на амортисьорите без да ги извадят първо тях, но и не мисля, че има как да се обърнат и да се сложат погрешно. По-скоро проблема е от смяната на кормилните накрайници - гадая тук, но най - вероятно не са белязали старите преди да ги отвият и новите са навити по различен начин с няколко деления на резбата напред или назад.
Мини реглаж на друго място, страничните наклони не трябва да те притесняват ако са в зеленте граници, това би трябвало да реши този проблем.
Мини реглаж на друго място, страничните наклони не трябва да те притесняват ако са в зеленте граници, това би трябвало да реши този проблем.
-
На реглажа оправиха накрайниците, преди това бях с леко наляво навит волан. После се изправи от реглажа и бяха в зелено, тоест в норма. Но страничния наклон не беше. Днес ги питах, казаха че не се регулира, понеже амортисьора е само с един болт. Да търся проблема в лагерчетата.
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Страничният наклон се регулира с местене на шарнира в края на носача. Смени сервиза за реглаж!
-
Разбирам, значи този 1 градус разлика не би трябвало да е причината за проблема? Какво да действам от тук нататък?
- kazakstaneca
- Автомобил:
- Двигател:
Както каза колегата горе, смени сервиза! Реглажа не е направен като хората, явно не знаят, че наклона може да се коригира от шарнира.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Както колегите по-горе казаха, наклона не е регулиран добре.
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
Ще се изгажа супер неподготвен, но сигурни ли сте, че шарнира на бора може да мръдне?
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: 1800 -20V -AGN -1999
Отворите на носача са елипсовидни и шарнира може да се коригира позицията му.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Друг е въпроса, каква работа е имал някой да пипа шарнира. Според мен проблемът е някъде другаде по окачването, вероятно в рейката, но не мисля, че 1гр разлика в наклона може да влияе чак толкова, че да тегли наляво. Вдигни предните колела и виж на ръка дали имат голям страничен луфт.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Би трябвало да е проверено това и въпреки всичко от рейка също може да дърпа , но това се хваща лесно на подемник или поне предницата да увиснат колелата във въздуха . Пали се колата и се пуска волана. Ако дръпне-проблем. Имал съм такъв случай на пасат б5 . Мина половин ден докато разберем, че проблема бе в рейката . Доколкото разбрах после нещо свързано с хидравликата и разпределянето на маслото. Друга рейка от морга и заспа.
М/у другото един куриоз от близкото минало. Колата бе друга марка , но с макферсън окачване. Сменяна е пружина отпред, но само на едната страна . Това се установява от новия собственик след моя забележка, че стои на една страна и от оплакването , че съвсем леко тегли на една страна и се усилва проблема по неравности . Ходил е в сервизи , корекции, въртене на гуми. Всичко ток .
Моето предположение бе удар , добре замаскиран, че не видях тогава интервенции и следи, а то се оказало пружини различни отляво и отдясно...
М/у другото един куриоз от близкото минало. Колата бе друга марка , но с макферсън окачване. Сменяна е пружина отпред, но само на едната страна . Това се установява от новия собственик след моя забележка, че стои на една страна и от оплакването , че съвсем леко тегли на една страна и се усилва проблема по неравности . Ходил е в сервизи , корекции, въртене на гуми. Всичко ток .
Моето предположение бе удар , добре замаскиран, че не видях тогава интервенции и следи, а то се оказало пружини различни отляво и отдясно...
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Би трябвало, ама знаеш ли, "майстори" всякакви.
-
Днес прегледах монтажа на лагерите и тампоните - всичко наред. Сложих нови лагерчета за всеки случай, ако старите са дефектни, ама не видях нищо съмнително. Единия амортисьор бе с 3 мм по-надолу от другия, оправих го. Шарнирите и двата ги бутнах максимално навътре. В идните дни ще ида на друго място за реглаж и ще кажа как е.
Съмнявам се да е от рейката, тъй като с предните части всичко беше наред
Съмнявам се да е от рейката, тъй като с предните части всичко беше наред
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Всички ядове идват от регулирането на сходимост. Иди на друго място.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”