Странен проблем с перката на радиатора - решено

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Странен проблем с перката на радиатора - решено

Мнениеот musura » Пон 12 мар 2007 19:08

Колеги, днес следобед случайно забелязах, че температурата на охладителната течност е малко по-висока от нормалната. Спрях, отворих капака и установих, че перката не се върти. Проверих бушоните - всичко е ОК. Отидох веднага при моя майстор - там проверяваме самата перка - и двете скорости си бачкат с подаване на ток директно от акумолатора. Решаваме, че е релето - взимам ново, монтираме и шунтираме термодатчика, за да тръгне перката на вече изстиналия мотор - обаче пак не става работата. Проверихме всички кабели около перката, релето и термодатчика - наред са си, обаче перката неще и неще да работи. Шунтирахме и бушона в таблото - пак същата работа. Сетих се че днес сутринта, отивайки на работа ми замириса на стопена пластмаса, но си помислих, че е от камиона пред мен, който пушеше порядъчно.

Дайте някакви идеи какво и къде да търся, че главата не ми го побир, след всички опити, от какво може да е проблема?

Последна промяна от musura на Вто 13 мар 2007 17:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 12 мар 2007 20:32

имаше една букса на кабелите за перката, на двойката която карах преди години в тази букса клемите бяха окислили и нагоряли.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 12 мар 2007 20:39

handycam написа:имаше една букса на кабелите за перката, на двойката която карах преди години в тази букса клемите бяха окислили и нагоряли.

значи кабелите и буксите около перката са проверени, също и релето и всичко е ок. Когато се шунтира термодатчика би трябвало перката да тръгва да работи, обаче тц, неще!

Въпроса ми е, какво друго участва в управлението на перката (имам клима) - проблема не е в самата перка, кабелите около нея, релето, бушона и термодатчика - значи трябва да е нещо друго :037:

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пон 12 мар 2007 20:42

ами че то няма друго.проверявай пак.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 12 мар 2007 20:47

аз си мисля нещо с климатика? или прецакани кабели някъде от/към таблото. За климата си мисля, че може да е намесен, защото по птинцип и той управлява перката и ако има нещо прецакано, някъде да окъсява - знам ли ... утре ще се разхвърля по-основно и ще се търси, но мастера седеше и гледаше умно и каза, че няма идея от къде може да е, след като всички стандартни варианти отпаднаха ... ужас :roll:

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 12 мар 2007 21:16

Ходи при климатични майстори. Има логика в връзката с климатика.

Нямам схеми на Г2 с климатик и не знам как е управлението. При Алфонсо има полеваци във веригата за управление и цъфтят понякога.
Не ми се вярва на Г2 то да има полеваци , ма знае ли човек.
Имах книга за Г2 с ел схеми, но я подарих отдавна.
Иначе стандартното у-е е + на датчика, като се стопли зтваря веригата и подава + на релето, то сработва и подава + на ел.мотора на венилатора. Ниската скорост се получава, като се прекара + са през жичен резистор.

Ще се поразровя и ако намеря нещо ще пиша.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 12 мар 2007 21:52

Ходи при климатични майстори. Има логика в връзката с климатика.

Нямам схеми на Г2 с климатик и не знам как е управлението. При Алфонсо има полеваци във веригата за управление и цъфтят понякога.
Не ми се вярва на Г2 то да има полеваци , ма знае ли човек.
Имах книга за Г2 с ел схеми, но я подарих отдавна.
Иначе стандартното у-е е + на датчика, като се стопли зтваря веригата и подава + на релето, то сработва и подава + на ел.мотора на венилатора. Ниската скорост се получава, като се прекара + са през жичен резистор.

Ще се поразровя и ако намеря нещо ще пиша.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 13 мар 2007 0:29

:dontknow:

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 13 мар 2007 0:40

най-вероятно при теб е свързано с климатика,
обаче пък на мойта няма климатик, но има някакъв датчик горе високо над мотора , който пуска перката доста време след като съм паркирал.
бръмчи известно време на бързата степен и спира.ако това се бъгне може и да пообърка управлеието на перката :?
не знам КР- дали има такъв датчик

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Вто 13 мар 2007 6:35

golfer написа:най-вероятно при теб е свързано с климатика,
обаче пък на мойта няма климатик, но има някакъв датчик горе високо над мотора , който пуска перката доста време след като съм паркирал.
бръмчи известно време на бързата степен и спира.ако това се бъгне може и да пообърка управлеието на перката :?
не знам КР- дали има такъв датчик
Това Ваското ми обясни че се получава от карбуратора.. като му е топло, за да не остане ич без бензин ( от изпаряването ) и си включва сам вентилатора.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 13 мар 2007 7:52

При мен като пуснеш климатика перката си тръгва на 1-ва степен. Би трябвало и при теб да е така. Виж там нещо да не се е спекло. Отделно имаш автоматично изключване на климатика, ако темп. на ДВГ много се повиши, а ти си караш и не поглеждаш. Съответно перката остава да работи на по-високата скорост.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 13 мар 2007 8:28

Не намерих нищо . До офиса има едни авто климатичари . Ще ги поразпитам.

Maлко инфо още :
1. релето което си сменил със същото разположение на контктите ли е??
2.Силовия + идва директно на релето , което управлява ел.мотора.
3. На някои клими има датчик за налягането на "фреона". Много рядко , но все пк има и случаи на свързване последователно на веригата за управление на въпросното реле. В повечето случаи е паралелно на датчика за температура , който управлява релето.
4. Съмнения за лоша връзка .

Вземи 1 мултицет и тръгвай назад по веригата от клемите на вентилатора към релето .Първо мери за по-лесно напрежение дали има .Ако има съмнения във веригата изключи акумулатора и мери верига на омметър.
Играчка е , но няй-вероятно е лош контакт.
Извади релето и провери на буксата за силовият контакт дали има + 12 В . провери и дали идва управление на релето / единият край на бубината е на маса, а на другият трябва да идва +12В при окъсен датчик за температурата.
Ако има и двете сложи релето и симулирай висока темп. / закъсяване на темп . датчик - ако е наред трябва да штрака релето.

Ако нямаш + 12В на силовият контакт на релето значи имаш някъде скрит предпазител -търси го /къде няма идея/ Ако клима-та е слага в Италия ще го намериш на няй- невероятното място.

Би трябвало при запалване вентилатора да върти на бавна скорост.
Пиши докъде стигна с диагностиката.

Последна промяна от kris11 на Вто 13 мар 2007 12:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 13 мар 2007 11:30

Когато имах Г2 1.6Д ме предупредиха, че често стават мизерии по куплунзите на таблото с предпазителите.
Погледни отзад дали не се е прецакало нещо. Душкай около това табло.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 13 мар 2007 17:45

Ура, днес попаднах на майстор-трепач :) Пича само като му казох какъв е проблема, хвърли едно око, видя една разкачена букса - свърза я и всичко стана ОК :) Оказа се, че акомулатора ми не е бил стегнат и на някой завой се е изхлузил навътре към мотора, обтегнал е един кабел (захранващ за перката) и той се е разкачил :) Той човека даже ми вика "то хубаво сте мерели всички кабели, ама ток дали идва, премерихте ли?" mhihi

Понеже този проблем, майстора го реши някъде за около 2.5 минути, му обърнах внимание на динамото ми, което преди няколко месеца го носих за ремонт и уж му смениха всички лагери, четки и т.н но продължаваше да има странни вибрации от него. След като го разглоби се оказа с много възрастни лагер, четките ги нямаше, само едни пружинки стърчаха, някакви остатъци от платмасова втулка се търкаляха на свободен ход :shock

След ремонта нещата заспаха, явно си намерих майстор за тоците :wink:

:lock:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”