От известно време (1-2 месеца) усещам хоризонтални вибрации/клатене при нормално до по-бързо ускоряване, като за изпреварване. Случва се от около 1500 до коло 2000 оборта, най-вече на пета, но също и на четвърта. Не изглежда да се влияе от това дали колата е топла или студена. Първоначално се случваше рядко, но сега мога да го придизвикам кажи-речи през цялото време - внимавам да не давам излишно газ, но звучи и се усеща на повредено. Не се случва при нормално (спокойно) ускоряване, като потегляне на светофар когато не бързам или когато има тежък трафик около мен. Вибрациите/клатенето тресат купето настрани и е силно-забележимо.
Колата е Сеат Алхамбра, 2002г, 1,9ТДИ, 115к.с., 230 000км (аз я карам от 30к, в семейството е карана още 20к преди това). Скоростната кутия не е обслужвана. Повдигам скоростната кутия защото имам опит от преди няколко години със стария Голф на баща ми (Голф 4, 1,9ТДИ, пет предавки) - тресеше по сходен начин. В крайна сметка, пета предавка се счупи при мен докато изпреварвах (и ускорявах). Бях забелязал вибрациите/клатенето само на пета, но може да е било и на другите предавки. Ремонта беше нова скоростна кутия.
Сходно ли е в сегашният случай? Скоростната кутия ли е изобщо?
Поздрави!
Редактиране:
[РЕШЕНА] Потвърдено е вътрешно дясно каре и скъсан маншон. Благодаря и поздрави на отзовалите се!!