Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво нетно възнаграждение получавате в София?

До 1000 лева
5
6%
1000 - 1500 лева
7
8%
1500 - 2000 лева
10
12%
2000 - 2500 лева
10
12%
2500 - 3000 лева
18
21%
3000 - 4000 лева
10
12%
4000 - 5000 лева
7
8%
Над 5000 лева
17
20%

Общо гласове: 84
golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Мнениеот golfmk1 » Чет 06 апр 2023 9:45

За съжаление в повечето фирми работодателя не плаща адекватно на работниците си.Нищо, че извършваш професионална работа от N-брой години.Идва нов човек и научаваш, че получава повече от теб.Без значение, че не разбира наполовина от теб.Обаче никой не искал да започне на ниска заплата. :death

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 06 апр 2023 10:23

Според мен адекватния работодател трябва да осигури адекватни правила, според които по-ефективния работник да получава повече. В малък колектив може и без правила, а само по преценка, важното е все пак да се стимулират читавите работници.
На един мой шеф в транспортна фирма, всеки ден му спестявах гориво, почти колкото ми беше надницата, при една и съща работа с другите колеги(и в сравнение с техния разход на гориво), но така и не пожела да даде и един лев бонус, макар че редовно го бъзиках по въпроса.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Чет 06 апр 2023 10:33

Щом работата върви всичко е наред.Нищо, че един опъва каиша а другите пушат цигари и пият кафе 2 часа в деня.За шефа не е важно как и защо върви работния процес.Важното е да има приходи.А кой е заслужил не е толкова важно.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 06 апр 2023 11:12

Затова в големите фирми се прави годишна оценка на всеки, по различни критерии, и на база на оценката се повишава и работната заплата. Има си скала, от толкова до толкова оценка, увеличението е Х%. Никой не иска да изтърве читавите си кадри, а тези с ниски оценки, да продължават да си пушат, то си е за тяхна сметка. Не си мислете, че тия работи не се забелязват. А собствениците на малки фирми ще им се наложи да променят мисленето си, ако искат да имат кадри. А пък за това, да държат с години кадрите си на една и съща заплата, без минимално увеличение, поне покриващо инфлацията, това трябва вече да са го забравили, иначе отпадат от пазара.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 06 апр 2023 11:23

Petrolhead написа:Ето ви още един нюанс.
Говоря за железа, защото от това разбирам.
Нови, читави струг + фреза + лазер са 1.2 милиона евро. За 10 години това са 10к евро на месец, без лихвите и другите разходи. Чорбаджията трябва да СПЕЧЕЛИ поне 10к евро всеки месец, само за да не му вземат машините. За тези машини трябват 5 човека, които му струват да кажем още толкова. Ток, части, наем и тн, още толкова. Станаха 30к евро печалба, по 6к евро на калпак.
Да не забравяме, на чорбаджията децата още не са яли.

Та, колко от вас знаят как да изкарват по 12 000 лева на месец, всеки месец, 10 години

Какво предлагаш - работниците да влязат в положението на чорбаджията и да поработят поне 5г на минимална заплата, за да не го притесняват с изплащането? Струва ми се, че машини за милиони не се купуват ей така от нула - имам 30,000лв на камара, чакай да тегля още 2-3 милиона заем.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 06 апр 2023 13:11

Едно от най-вредните и безсмислени неща е, служител да прави/държи сметката на работодателя си.
100% в 100% от случаите тя е грешна icon_idea

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Чет 06 апр 2023 13:16

Аз като гледам моя работодател и си викам, добре че не съм на негово място :)
Върволица от люде с лични, служебни и психични проблеми, които си мислят, че той им е длъжен на приема и обработва.
Това си е чисто проклятие в повечето случаи, освен ако не си някакъв светец с мноооого силна психика.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 06 апр 2023 15:29

group® написа:Едно от най-вредните и безсмислени неща е, служител да прави/държи сметката на работодателя си.

Да правиш/държиш сметка на работодател,
трябва или да си работодател, или... одитор.
Изображение :mhihi

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 06 апр 2023 15:33

Добре, че не всички фирми подлежат на одит :mhihi

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 06 апр 2023 16:01

group® написа:Едно от най-вредните и безсмислени неща е, служител да прави/държи сметката на работодателя си.

Така разправяше и един мой шеф. Когато обаче зачекнахме с него въпроса за моята заплата, той взе да ми обяснява, как видиш ли на друго място щял съм да имам повече разходи, та трябвало да съм доволен при него. Е, отговорих му същото - аз не му правя сметка на него, както той често повтаряше, но и той няма нужда да ми прави моята сметка. На другата седмица актуализира парите за всички във фирмата до средното в бранша.
...
Отделно, като прост работник виждам понякога доста варианти да се оптимизира работата, и съответно да се увеличат печалбите на работодателя. Но когато се прекалява с големеенето "да не му правя сметка", съм склонен да си трая и за полезни съвети.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 06 апр 2023 17:10

Lupender написа:При микро и малките фирми, не говорим за чорбаджия, газда, патрон, управител, президент или нещо друго такова "авторитетно" и предизвикващо завист, а за общ работник в чист вид (вършещ всичко, кеото някой не знае, не може, или не иска). Само такива управители (общи работници) знаят какво е на числото да платиш заплати, осигуровки, наеми, електроенергия, да се разплатиш с доставчици и накрая ако остане нещо за тебе, а често не остава почти нищо... Е, когато има - има, но него (управителя - общ работник) никой и нищо не го защитава - няма КТ, няма синдикати, да не говорим, че няма събота, няма неделя. А що се касае до кадрите, там е много сложно, особено ако не става въпрос за продавачка на гевреци, а за високо специализирана и експертна работа, при която обучението отнема минимум година, а възвращаемост може да се очаква чак след три... Да, нюансите са много важни!

Petrolhead написа:Ето ви още един нюанс.
Говоря за железа, защото от това разбирам.
Нови, читави струг + фреза + лазер са 1.2 милиона евро. За 10 години това са 10к евро на месец, без лихвите и другите разходи. Чорбаджията трябва да СПЕЧЕЛИ поне 10к евро всеки месец, само за да не му вземат машините. За тези машини трябват 5 човека, които му струват да кажем още толкова. Ток, части, наем и тн, още толкова. Станаха 30к евро печалба, по 6к евро на калпак.
Да не забравяме, на чорбаджията децата още не са яли.

Та, колко от вас знаят как да изкарват по 12 000 лева на месец, всеки месец, 10 години

Няма как по-ясно да го напиша. Особено при малките фирми, много често "чорбаджията" работи наравно с другите. И не говоря за работно време, защото там то винаги е поне по 12+ часа. Много често, с това, което "чорбаджията" прави, осигурява нормалното функциониране на цялостната дейност на една производствена фирма, макар отстрани да изглежда все едно си клати краката - само се вози в една кола, зяпа по цял ден в монитора и говори по телефона. Може би има и фирми, които изкарват пари от гола поляна, ама ми е трудно да го повярвам в производствения сектор. Трябват постоянни инвестиции и поддръжка, което разбира се е съвсем нормално.

Относно възнагражденията. За да получава един служител 1000 лева, това струва на работодателя приблизително 1530 лева (съответно при 2000, 3000 и т.н., докато не се стигне до максималния осигурителен праг, където вече нещата се променят и остава само данъкът от 10 % върху сумата над максималния осигурителен праг). Колкото и да е сумата, служителят, с работата си, трябва да изкара тези пари, да допринесе с труда си най-малко за тази своя заплата. Иначе няма смисъл, защото все пак говорим за бизнес, а не за благотворителна организация. И понеже някой по-нагоре пита има ли вариант, в който някой да не си изкарва заплатата и да го държат на работа, мога да дам примери. Живи.
Има случаи, в които една част от дейността на фирмата дотира друга, от която може и да няма печалба. Било при развитие на самата дейност, било при временни затруднения, било защото се смята, че има неразкрит потенциал - причини много. Истина е, че навсякъде се оплакват от липса на кадри. Истина е, че има фирми с неадекватно отношение към служителите си. Проблемите се двустранни.

Ето моят частен случай. Имахме досега късмета за една от позициите да имаме добър служител, който си вършеше съвестно работата с някои дребни грешки, но то който не работи, той не бърка. Обучение в Германия. Заплатата се актуализира всяка година, Коледа и Великден бонуси (около заплата и половина), пари за транспорт около 100 лева на месец, от една година имаме въведена топла храна (с купони в близко заведение, 5 лева на ден), от началото на тази година имаме и ваучери за пазаруване по 200 лева на месец. Отношенията ни винаги са били повече от добри. Помагали сме в личен план когато има нужда и можем, включително и при здравословни проблеми и т.н. Реално общата заплата на този човек към момента е чисто 2000 лева. Осигуровките са пълни, всичко е официално. Работата изисква внимание, старание и определено количество хамалогия. Дава се почти пълна свобода в организиране и подреждане на времето, важното е работата да е свършена. По-рано тръгване, по-късно идване, отсъствие по лични причини - никакъв проблем. И сега напуска.

Та ако някой може да ми каже каква стартова заплата трябва да дадем за средноквалифициран труд - работа с машини, които изискват умения с ръцете, някакви нормални технически познания и старание, известна компютърна грамотност за работа с имейл, попълване на наличности и следене на консумативи за поръчка. 8 часа работен ден с половин час обедна почивка. Нормално отпуска и всичко.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 апр 2023 18:07

Все пак, от чисто любопитство, за каква точно длъжност става реч?
За даването на заплатата - малко пъти съм ходил на интервю за работа, но много мразех въпроса "какво възнаграждение очаквате?"... Понеже винаги считат за нужно да го задават. Ако питаш за мнение - аз на ваше място бих си определил един таван и една долна граница. Като бих предложил на някой много читав горната граница, а долната бих я оставил за някой младеж без опит с уговорка да му я увелича, ако видя резултат. Ако въпросът е бил риторичен, моля, не вземай мнението ми насериозно.
Според мен, колкото и да е добро заплащането, колкото и да са добри условията на труд, това не дава гаранция, че даден човек ще се пенсионира във вашата фирма (или която и да е друга). Понякога човек взема импулсивни решения или просто решава, че иска да опита нещо друго.
vanesto написа:Затова в големите фирми се прави годишна оценка на всеки, по различни критерии, и на база на оценката се повишава и работната заплата. Има си скала, от толкова до толкова оценка, увеличението е Х%. Никой не иска да изтърве читавите си кадри, а тези с ниски оценки, да продължават да си пушат, то си е за тяхна сметка. Не си мислете, че тия работи не се забелязват. А собствениците на малки фирми ще им се наложи да променят мисленето си, ако искат да имат кадри. А пък за това, да държат с години кадрите си на една и съща заплата, без минимално увеличение, поне покриващо инфлацията, това трябва вече да са го забравили, иначе отпадат от пазара.

За колко големи фирми говорим? Почти целият ми трудов стаж е преминал във фирма с над 3 000 служителя. Колко са ни обяснявали по екселските таблици - кой, колко е продуктивен, кой ще взема бонус, кой няма и т.н. И идва момент - двама колеги, работили в екип. Имат равни по брой точки - отстранили са х броя аварии, направили са х броя нови инсталации. Единият получава бонус другият - не. И на въпрос от колегата, който НЕ получава бонус - "Началник, двамата с него работим в екип, имаме равни параметри по екселската таблица, а аз нямам бонус, защо така?" И му се отговаря - "защото аз така съм решил" :mhihi :mhihi :mhihi Мога до утре да давам реални примери, както и отговори на неудобни въпроси към началници, които лично аз съм задал. Но да оставим това. В големите фирми има едни хора наречени "парашутисти" (сигурно и в малките ги има). Предполагам повечето се досещат за какво става въпрос - когато сте в екип, работиш за двама, щото той... толкова си може просто....
Длъжен съм да спомена и добрите страни, а те никак не са малко:
1. Заплатата ти винаги на 1во число е преведена без значение, какви са финансовите резултати на фирмата
2. Командировъчни - винаги. Малко след като напуснах от 10лв. ги направиха 25лв дневните - при положение, че почти 15-16 дни от месеца сме в друг град - това си е добра добавка на заплатата.
3. Овъртайм - винаги, абсолютно ВИНАГИ съм получавал пари, за времето, когато съм работил извънредно (аварийна ситуация, която не търпи отлагане).
4. Ако попаднеш на добри колеги (както попаднах аз) се научаваш на доста неща, няма място за лиготии и глезотии от типа "снощи препих, днес не ми се идва на работа". Фирмената етика не ти позволява да се държиш с клиента като някое хлапе, което си срещнал на улицата. Аз и до ден днешен с непознати говоря на "вие" ВИНАГИ.
5. Осигуряват те на реалната сума - което има своите предимства, особено като допреш до банка....
6. Бонуси - последните 5 години бях много доволен - всеки Април (с изключение на 2022г.) получавахме годишен бонус - според прекият ни ръководител, нашият малък 4-членен отбор е сред най-добрите (ако не и най-добрият) в целият му отдел (над 35 човека). Получавах 3 нетни заплати накуп всяка година през месец Април, две от които - бонус от фирмата за добре свършена работа. Както аз, така и останалите трима в отдела в нашия регион - винаги на всички беше по равно, никога не са ни делили.
Има и доста други, ама ще стане много дълго

Последна промяна от stefan4o на Чет 06 апр 2023 19:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 06 апр 2023 19:03

"какво възнаграждение очаквате?" - съвсем нормален въпрос, който предпазва от взаимна загуба на време.
Показва доколко кандидата има познания за съответния сектор и нивото си на професионално развитие/компетенция. Също така, дали фирмата отговаря на очакванията.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 06 апр 2023 19:05

group® написа:"какво възнаграждение очаквате?" - съвсем нормален въпрос, който предпазва от взаимна загуба на време.

Не знам за какво време говорим. Предполагам, че няма върволица от чакащи на опашка? Смятам, че на всеки един човек може да му се отделят 10 минути време, които са горе-долу достатъчни, ако се зададат правилните въпроси, дали той е, каквото се търси като служител. На последното интервю, когато всъщност започнах работа беседата беше точно 2 мин. Реших един тест за професионална компетентност и на другия ден вече бях назначен на работа. И не са ме питали, колко очаквам да получавам. Казаха ми - парите са толкова. И това е.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 06 апр 2023 19:19

stefan4o написа:Все пак, от чисто любопитство, за каква точно длъжност става реч?
За даването на заплатата - малко пъти съм ходил на интервю за работа, но много мразех въпроса "какво възнаграждение очаквате?"

Оператор на нискорискови металообработващи машини за производство на биметални отрезни ленти.
Опаковане на готовите ленти. Складиране и предаване на куриер. Поддържане на работно място и склад.
Попълване на фирмена документация по производство и складиране. Следене на наличности на консумативи.
Има си някаква степен хамалогия, все пак е производство. Най-вече изисква отговорност и внимание.

Относно въпроса за възнаграждението - ами може много да се харесате, обаче ако имате разминаване в очакванията, по-добре да се разбере в началото.

За другите недостатъци при екипната работа и за началниците - не мога да коментирам. Знам, че неуредици има навсякъде, неадекватно отношение - също.
В моето отношение със служители винаги съм се опитвал да бъда прям и коректен. Може би по нечий вкус - прекалено. Ръководеното на хора е тънка работа, в която човек се учи постоянно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”