Сподели, моля, получавали ли сте абсурдни отговори на този въпрос от интервюирани? Ако да - какви (ако не е тайна)?
Редом с това да ти задам един такъв въпрос - ако дойде някой, видимо читав, който може да работи, ако на въпроса ти с очаквна заплата ти отговори, примерно 800лв., как би реагирал и какво би направил?
Каква чиста заплата (нето) получавате в София?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?
Не съм провеждал толкова много интервюта и реално никога не съм задавал този въпрос
Така че не мога да кажа за отговорите.
Ако някой сега ми каже, че иска да получава 800 лева, ще помисля, че или е много отчаян, или не му трябват пари, а ще работи за удоволствие.
Естествено, няма как да стане това, защото аз съм обявил примерно минимална заплата 1500 лева чисто, така че едва ли някой ще дойде, и ще каже, че иска два пъти по-малко. Няма логика.

Ако някой сега ми каже, че иска да получава 800 лева, ще помисля, че или е много отчаян, или не му трябват пари, а ще работи за удоволствие.
Естествено, няма как да стане това, защото аз съм обявил примерно минимална заплата 1500 лева чисто, така че едва ли някой ще дойде, и ще каже, че иска два пъти по-малко. Няма логика.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз останах с впечатление, че и ти задаваш тоя досаден и, за мен, безсмислен въпрос. 
След като има обявена минимална заплата на чиято основа да правите договорки - смея да кажа, че това е коректен модел за набиране на персонал
Съответно мога да пожелая да попаднете на точния човек, който да не иска непосилна за вас заплата - така, че и двете страни да сте доволни, което е идеален вариант. Тогава и нещата вървят най-гладко.

След като има обявена минимална заплата на чиято основа да правите договорки - смея да кажа, че това е коректен модел за набиране на персонал

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
От 2015 до средата на 2022 съм провел доста интервюта за работа. Като 70% са от 2020 насам. Баш у КовидО, противно на очакванията, Винаги съм задавал въпроса за очаквано възнаграждение. Никой не каза 700лв. Ма няколко се изцепиха със 2500. Давахме 1200 до 1400. Заработка. Осигуровки на пълната сума. С въпросните хора приключвах до минута интервюто.
-
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V 6
dobrin написа:За другите недостатъци при екипната работа и за началниците - не мога да коментирам. Знам, че неуредици има навсякъде, неадекватно отношение - също.
В моето отношение със служители винаги съм се опитвал да бъда прям и коректен. Може би по нечий вкус - прекалено. Ръководеното на хора е тънка работа, в която човек се учи постоянно.
Добрине, много правилно си го написал. Аз работя цял живот с хора и знам как е. От 7 години ръководя екип от 12 човека, като през тези години успях с доста усилия да създам наистина екип, а не сбор от една дузина хора. Няколко човека махнах, като винаги и на всеки съм обяснявал какъв точно е проблемът с работата им, държал съм се коректно и с уважение към тях, с едно единствено изключение. Назначавах хора с изпитателен срок, като някои оставях, а други не, докато не създадох истински екип. Верен съм на мускетарския принцип- един за всички, всички за един. Никога не съм бил на принципа разделяй и владей. Не толерирам клюкарство, доносничене, топене и т.н. Радвам се, че колегите ми оцениха този мой подход и работим заедно, без значение кой е шеф и кой не. Дължа уважение и признателност за всичко, което правят колегите ми, и те ми отвръщат с адекватна, надеждна и инициативна работа. Това е моето виждане за успех на всеки един екип, без значение от естеството на работа.
- stefan4o
- Контакти:
Здравко, ти като човешки ресурс ли си работил бре?
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Здравко е от двете страни на фронта едновременно
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
dobrin написа:Не съм провеждал толкова много интервюта и реално никога не съм задавал този въпросТака че не мога да кажа за отговорите.
При обявена заплата никой няма да каже по-малко и няма да го питат какво очаква. Питането отдавна е мода в комбинация на заплата тип "атрактивно заплащане", "отлично" и подобни многозначителни думи. И задават въпроса с цел да не се прекарат да дадат повече отколкото иска. Ако са готови да дадат 1200лв, а човекът каже, че очаква 1000 - гарантирано ще започне с толкова и до 1200 ще стигне след половин-една година и то ако е без забележки. Има и други подобни подходи като питане какво е получавал на предишната си работа и после предложение с 50-100лв повече колкото да не е същата сума.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Аз питам колко искат и после им казвам колко давам и обяснявам, защо не може да почне на 2 бона без да е помирисвал моята работа.
Случвало се да давам повече от исканото, издържа 3 месеца
Случвало се е да давам по-малко, тези обикновено почват другия понеделник, но все забравят да дойдат
Случвало се да давам повече от исканото, издържа 3 месеца
Случвало се е да давам по-малко, тези обикновено почват другия понеделник, но все забравят да дойдат
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
stefan4o написа:Здравко, ти като човешки ресурс ли си работил бре?
Не, но в условията на Ковид беше тегаво с интервюта в централен офис. Пък и предпочитах аз са си подбирам хората. Ръководех 13 човека.
goppa написа:Здравко е от двете страни на фронта едновременно
Така беше.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Petrolhead написа:...но все забравят да дойдат
Това вече е норма.
Знам за доста по-фрапантни неща: Майка да отиде на интервю вместо синковеца и, защото той се притеснявал

Започват работа и на 2ра седмица напускат, защото нямали лично време (за станартно работно време говорим).
Сравнено с началото на века (края на миналия), има доста повече свестни работодатели. Естествено и мърша има, но възможностите за кадърните са много.
Некадърните, от друга страна, са се увеличили драстично. Виждам и чувам наглости и елементарни пропуски във възпитание, които не мога да асимилирам как са възможни.
Претенции и чувство, че някой за нещо ти е длъжен, са преобладаващи.
- stefan4o
- Контакти:
group® написа:Знам за доста по-фрапантни неща: Майка да отиде на интервю вместо синковеца и, защото той се притеснявал![]()

- netizen
- VW експерт
- Автомобил: ID7 Pro Tourer
- Двигател: APP550
- Контакти:
dobrin написа: И сега напуска.
А причината каква е? Усеща се, че си обиден от случката.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Да ме е пращал някой на обучение в Германия, и сега тук да ми дава общо 2К лева, като това е с ваучери, храна и всичко, аз лично не бих бил доволен. Не го казвам с лошо, просто за обратна връзка. Явно инфлацията и конкурентни оферти на пазара на труда са изпреварили актуализациите на заплатата за тази позиция. Просто е добре, поне малко да се погледне и през очите на работника. В момента отиваш за 100 кинта надница(без бакшишите) в половината магазини за алкохол и цигари, и като цяло си клатиш краката, а взимаш повече. Работят го дори разни деца над 18 години. И доста други сравнително неангажиращи опции има за около две хиляди лева чисто. Е, доста от тях са с калпави осигуровки(не всички), но доста хора не го гледат това. Реални осигуровки е голям бонус в държавните фирми, където хората направо си смятат 40 календарни дни болничен, като част от отпуската, дадени им от Господ.
Освен това, не е казано, че трябва човек да се венчава за една работа за цял живот. Дори напротив, в реда на нещата е всеки да търси някакво развитие. И това трябва да го предвидят като нещо нормално работодателите. Ако пък толкова искат да задържат ценни хора...пари и условия над средните в бранша и може и да стане(без гаранция обаче).
...
Със сигурност има много аспекти по тази тема и от двете страни - на работодател и работник/служител. За мен лично, без да имам претенции за специалист по темата, може би най-оптимален вариант и за двете страни, е когато работника бива приобщен към фирмата, така че и той да се стреми към максимални резултати и да дава всичко от себе си. Не чак съдружие(в някои бизнеси може и това), но работника да усеща също успехите на фирмата, и като цяло да харесва условията, заплащането... Дотолкова, че да се грижи за фирмата, като за нещо свое, и с мотивация да не загуби работата си, ако фирмата не е достатъчно конкурентна спрямо другите в съответния бранш. Бонуси, тиймбилдинг и по някой банкет не вредят, и като цяло разходите за тях се връщат като коректност и лоялност от страна на работниците. Дори понякога е добре да се обясни на работника "сметката" на работодателя, вместо да му се замазват очите с "Ти не ми прави сметка!". При някакви такива отношения е и по-вероятно работника да остане във фирмата дори при временни трудности за нея, и би приел негативите от това.
...
В крайна сметка пазара на труда се основава на конкурентни принципи, както всеки друг пазар.
У нас точно конкурентната среда беше(и все още е) изкривена години наред в много браншове. Просперираха фирми с правилните връзки, за които и не всички закони важаха. Съответно на такива работодатели не им трябваха най-читавите работници, и затова в момента имаме каквото имаме. Разбира се като цяло, иначе различни изключения има достатъчно много. Затова основна тема у нас все още е борбата с корупцията и върховенството на закона, които оказват своето негативно влияние дори и за нещата коментирани в темата.
...
До скоро не вярвах, че у нас има фирми, които да те карат да си подпишеш молбата за напускане без дата още при назначаване(хей така, за "всеки случай"), но и това доживях да видя...
Освен това, не е казано, че трябва човек да се венчава за една работа за цял живот. Дори напротив, в реда на нещата е всеки да търси някакво развитие. И това трябва да го предвидят като нещо нормално работодателите. Ако пък толкова искат да задържат ценни хора...пари и условия над средните в бранша и може и да стане(без гаранция обаче).
...
Със сигурност има много аспекти по тази тема и от двете страни - на работодател и работник/служител. За мен лично, без да имам претенции за специалист по темата, може би най-оптимален вариант и за двете страни, е когато работника бива приобщен към фирмата, така че и той да се стреми към максимални резултати и да дава всичко от себе си. Не чак съдружие(в някои бизнеси може и това), но работника да усеща също успехите на фирмата, и като цяло да харесва условията, заплащането... Дотолкова, че да се грижи за фирмата, като за нещо свое, и с мотивация да не загуби работата си, ако фирмата не е достатъчно конкурентна спрямо другите в съответния бранш. Бонуси, тиймбилдинг и по някой банкет не вредят, и като цяло разходите за тях се връщат като коректност и лоялност от страна на работниците. Дори понякога е добре да се обясни на работника "сметката" на работодателя, вместо да му се замазват очите с "Ти не ми прави сметка!". При някакви такива отношения е и по-вероятно работника да остане във фирмата дори при временни трудности за нея, и би приел негативите от това.
...
В крайна сметка пазара на труда се основава на конкурентни принципи, както всеки друг пазар.
У нас точно конкурентната среда беше(и все още е) изкривена години наред в много браншове. Просперираха фирми с правилните връзки, за които и не всички закони важаха. Съответно на такива работодатели не им трябваха най-читавите работници, и затова в момента имаме каквото имаме. Разбира се като цяло, иначе различни изключения има достатъчно много. Затова основна тема у нас все още е борбата с корупцията и върховенството на закона, които оказват своето негативно влияние дори и за нещата коментирани в темата.
...
До скоро не вярвах, че у нас има фирми, които да те карат да си подпишеш молбата за напускане без дата още при назначаване(хей така, за "всеки случай"), но и това доживях да видя...
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Важно е да се отбележи, че не винаги става дума за размер на заплата. 2000лв може да е добро заплащане за длъжността и спрямо други фактори - стрес, разполагане с втеме за лични ангажименти и т.н.
Но един фактор тежи много - развитие!!!
Тук не става дума само за заплата. Може да се индексира и с 20% годишно, но за доста хора е проблем, ако няма други длъжности, пътека по която да се развиват.
Магазинерът си остава такъв винаги в магазинчето.
Това е проблем за малкия бизнес най-вече.
Защото в Лидъл, можеш и да драпаш по някаква стълба.
Повечето хора не искат да си представят, че винаги ще правят това, което е сега. Само със заплата ще задържиш човека, но много вероятно пак ще е до време. Естествено, има и изключения.
Но един фактор тежи много - развитие!!!
Тук не става дума само за заплата. Може да се индексира и с 20% годишно, но за доста хора е проблем, ако няма други длъжности, пътека по която да се развиват.
Магазинерът си остава такъв винаги в магазинчето.
Това е проблем за малкия бизнес най-вече.
Защото в Лидъл, можеш и да драпаш по някаква стълба.
Повечето хора не искат да си представят, че винаги ще правят това, което е сега. Само със заплата ще задържиш човека, но много вероятно пак ще е до време. Естествено, има и изключения.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”