Според мен има три основни компонента на удовлетвореността, които за различните хора са различно важни:
- Чистата заплата - това, което влиза в картата - купони, обучения, командировки, Мултиспорт, служебна кола, телефон, лаптоп, бонуси за Коледа - това са допълнителни стимули, но реално не се възприемат като част от заплатата, т.е. сигурните пари, които можеш да харчиш за каквото решиш. Тук важното е да има някакъв минимум, който покрива наем, сметки, кола, храна и някое и друго посещение на заведения, почивка и т.н. Общо взето ако заплатата не може да покрие този минимум, тогава това се превръща в основен проблем и другите фактори не са съществени. Ако заплатата дава тази възможност, тогава човек като цяло не мисли толкова за пари, колкото за перспективи, удобство и удовлетвореност от работата.
- Възможностите за развитие и надграждане на умения, ръководна роля, работа в екип и т.н. - много важен елемент, особено за младите. Както Галин е написал "Повечето хора не искат да си представят, че винаги ще правят това, което е сега". Абсолютно съм съгласен. Това може до някаква степен да се компенсира с пари, но дългосрочно не е лесно да се задържи такъв човек, освен ако не е пред пенсия и не търси развитие, а само сигурност.
- Обстановката на работното място - чисто субективен критерий - натоварване, отношение от преки и други началници, колеги, разнообразие, възможност за гъвкаво раб. време, работа от вкъщи, забавления по време на работа, има ли колеги, с които ти е приятно да изпушиш една цигара на балкона или да отидеш на обяд, може ли да пиеш една бира и т.н. - дреболии, които понякога са много важни за субективното възприятие на живота, голяма част от който протича в работата.
Каква чиста заплата (нето) получавате в София?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?
Към радетелите за приобщаване на работника във финансовите дела на фирмите.
Миналата година имам един мазен минус от 40 бона, защото един датски клиент фалира и не си плати фактурите. Мога ли да си поискам бонусите обратно? Или ще е грубо?
Миналата година имам един мазен минус от 40 бона, защото един датски клиент фалира и не си плати фактурите. Мога ли да си поискам бонусите обратно? Или ще е грубо?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Ако са ти съдружници или акционери, може да мислиш да делите загубите. Премии за тая неплатена сделка ли са взели или за други неща, но смяташ, че може да компенсират? Обсъждал ли си с тях дали да се заемете с този фалирал клиент или те нямат думата, но после трябва да покриват загуби. Като цяло доста тенденциозно мислене имаш, не само от този, а от всичките ти коментари.
-
- Low rider
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
Petrolhead написа:Към радетелите за приобщаване на работника във финансовите дела на фирмите.
Мен като работник това интересува ли ме.Продукцията е минала през ръцете ми или бъркам

- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Не разбирам какво ми е тенденциозното. Пиша ви неща, които са до болка познати на всеки работодател, но малко работници си дават сметка за тях.
Малко са чорбаджиите, които имат шкаф пълен с пари, от които можеш да вземеш, колкото ти трябват. Мечтата ми е минималната заплата, която плащам да е поне 4-5к евро, но все още не съм намерил хората, които имат желание да ги заработят. Имам силите и пазара за да вадя такива пари, но дори и да имам хората, опирам в тоталната липса на професионализъм в другите български фирми.
Та ако мислите, че заслужавате повече пари, но не ги получавате, сърдете се не само на началника си, но и на бате боеко, мързеливия ви съсед и тотално незаинтересованата младеж.
Малко са чорбаджиите, които имат шкаф пълен с пари, от които можеш да вземеш, колкото ти трябват. Мечтата ми е минималната заплата, която плащам да е поне 4-5к евро, но все още не съм намерил хората, които имат желание да ги заработят. Имам силите и пазара за да вадя такива пари, но дори и да имам хората, опирам в тоталната липса на професионализъм в другите български фирми.
Та ако мислите, че заслужавате повече пари, но не ги получавате, сърдете се не само на началника си, но и на бате боеко, мързеливия ви съсед и тотално незаинтересованата младеж.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
golfmk1 написа:Petrolhead написа:Към радетелите за приобщаване на работника във финансовите дела на фирмите.
Мен като работник това интересува ли ме.Продукцията е минала през ръцете ми или бъркам
По-скоро да, защото ако фирмата няма пари и за теб няма да има. И ще трябва да си търсиш нова работа или да работиш здраво, за да избием загубата. Или може нищо да не правиш, защото не те интересува и да си седиш на старата заплата в следващите 2-3 години
-
- Low rider
Според мен имаш грешна политика нещо.До колкото разбирам клиента си е получил стоката за която не е платил.Но това не означава че бай Гошо не я е изработил.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Ничия заплата не е пострадала от случката, проблемът си е мой. Но ако някой днес ми се тръшне, че иска повече пари, въпреки че заплатите ги вдигнах вече в края на миналата година, ще трябва да си търси нова работа
-
- Low rider
Аз например съм изкефен тотално как вдигат цените на всичко(включително и на продукцията с която се занимава дадена фирма) заради настъпилата инфлация.Но заплатите ги задържат същите или ги вдигат като на пенсионерите с 3 процента примерно.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
Всеки сам си преценя
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Аз съм работил в малка фирма /шефа, шефката и аз/, а от много години работя в голяма. Дойдох от по-голямата, на по-малка заплата тук. Честно казано в малка фирма няма да почна работа отново, ако ще да ми дават двойна заплата. Точно щото парите не са всичко, важно е отношението, важно е свободното време, соц. придобивки, реалните осигуровки, 8 часовият работен ден, отпуски и т.н. И има и един друг момент, в малката фирма - ти си всьо и вся, водиш се на една длъжност, фактически изпълняваш пет, с тенденция да станат десет. Ама трябвало да си съпричастен към финансовото положение на фирмата. Ами не, не искам аз да мисля и за това, ако исках, щях да си отворя сам фирма и да си бачкам. Аз съм сключил договор, за да изпълнявам определена длъжностна характеристика, не всичко. Предпочитам да има примерно отдел Снабдяване, отдел ИТ, отдел Екология и ЗБР, отдел Продажби, отдел Личен състав, а не аз да съм всичко това.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Petrolhead написа:Всеки сам си преценя

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
golfmk1 написа:Аз например съм изкефен тотално как вдигат цените на всичко(включително и на продукцията с която се занимава дадена фирма) заради настъпилата инфлация.Но заплатите ги задържат същите или ги вдигат като на пенсионерите с 3 процента примерно.
На моите колеги им вдигнаха заплатите с по 300лв малко след като напуснах. Засърбя ги яко задника и се усетиха, иначе още хора щяха да им кажат "чао". Макар при мен парите да НЕ бяха основната, а само една от няколкото причини (най-вече отношението основно на прекия ни ръководител).
Според мен възнагражденията трябва да се индексират с ръста на инфлацията, която напоследък е много брутална. Днес питам един дърт ром (който ме почерпи, да е жив и здрав, за рожденния си ден) на обекта, на който работим заедно с тях - колко ви дават на ден надник - вика ми "момчее, много сме доволни, 90лв. чисто и бонуси" - гледам ги днес - дойдоха заедно с мен, аз докато работих, те си пиха бира между 9 и 10 и си лафиха, после обедна почивка час и нещо. Подпирането не го броя - един работи, другия горе-долу му помага, третия направо си седи.... Стана 16:00 и дим да ги няма. А ние до одеве с колегата работихме по ел.инсталацията. И аз сега, колко трябва да му поискам на тоз чорбаджия за днешния си 10-часов ден без обедна почивка?

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
netizen написа:dobrin написа: И сега напуска.
А причината каква е? Усеща се, че си обиден от случката.
Обиден?! Ние да не сме пети клас?! Всеки има право да се развива по свой собствен път, фирма и служители/работници не са женени, а и да са знаем, че бракът не е католически. Причината за мен не е съвсем ясна. Може би Галин е прав - желание за развитие, което при мен е по-скоро трудно на този етап. Може да са условия на труд - все пак е такова производство, което си има хамалогия. Може за някой да е по-добре да вземаш същите или дори по-малко пари за по-лека работа. А ако са и повече няма как да се борим с такива условия.
- Ивайло Димов
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: 1800 -20V -AGN -1999
Моя баща някога ми каза " Никога не гледай в чужда кесия " това по въпроса дали работника има право да държи сметка на чорбаджията за приходите на фирмата .Щото той шсе прибере и да си лющи ракията но собственика трябва да мисли как да реализира продукцията си та хем да има за заплати,данъци и осигуровки хем да остава и за него .Няма компания ,която да е социална или благотворителна структура или поне онези които работят на пазарен принцип .
Върни се в “ОФФ-Топик - други”