Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво нетно възнаграждение получавате в София?

До 1000 лева
5
6%
1000 - 1500 лева
7
8%
1500 - 2000 лева
10
12%
2000 - 2500 лева
10
12%
2500 - 3000 лева
18
21%
3000 - 4000 лева
10
12%
4000 - 5000 лева
7
8%
Над 5000 лева
17
20%

Общо гласове: 84
Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 20:00

hvp800 написа:
vanesto написа:А той друг бил въпроса :icon_lol
Ами аз го казах вече, нямам нищо против да си харчат парите със здраве шефовете ми, само обаче ако си плащат всички данъци. Само, че повечето, както виждаш са на принципа - отвори си фирма и ти, и укривай и ти, кво ти пречи. Еми пречи ми, не трябва да е така.

Ти познаваш ли някой , дето не са му харесали заплатите , и е станал фирмаджия , и е почнал да дава големите пари?
Аз лично нямам и познат с фирма с 5-6-10 човека персонал, и да сменя колата с нова всяка година , или пък колата да му е 150-200-300 бона . Може и да има такива , но аз не познавам , а и такива хора биха били такива и без никакъв персонал, ако разбираш за какво намеквам.
И понеже говориш за лошите експлоататори , дето не плащат данъците , знаеш ли колко от частните клиенти ( разбирай отрудените бачкатори и жертви на лошия чорбаджия) искат да им издам фактура ?!? Демек , когато са от другата страна на кекса , всеки пита “а без ДДС може ли?” :eek

А ти що се съгласяваш? Ти ставаш нарушител на закона, на купувача му е все тая, той ако може да те изкрънка, добре му дошло. Същото е с тези работници, които подписват трудов договор на по-ниска заплата, а остатъка поручават в плик. Както работодателя, така и работника са в нарушение и носят отговорност. А има някои, дето даже не са наясно, че осигугуровки и данъци се дължат на общата получена сума, и си мислят, че щом осигуряват някого на минималния доход за длъжността, всичко им е точно и не могат да ги бутнат. Да, ама не. Бизнес без персонал - да това е мечтата на всеки бизнесмен, включително и аз, ако някога бих отворил фирма, си мечтая да съм сам, обаче трудно се постига. Както казваше един вожд - няма хора, няма проблеми.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 08 апр 2023 20:02

Само така мога да ти отговоря смислено на въпроса за логиката Стефане:
group® написа:Едно от най-вредните и безсмислени неща е, служител да прави/държи сметката на работодателя си.
100% в 100% от случаите тя е грешна icon_idea

Иначе:
-Защо един инвеститор/бизнесмен/работодател/чорбаджия (или както искате там), започва нов бизнес - диверсификация (иначе казано - негова си работа)
- Защо един инвеститор/бизнесмен/работодател/чорбаджия (или както искате там), си купува нова кола - защото това си е негова работа
- Защо един инвеститор/бизнесмен/работодател/чорбаджия (или както искате там), не вдига заплатата на даден служител или група такива - защото това си е негова работа

Когато някой се изкуши да обобщава с епитети и квалификации работодателите, нека първо помисли 3 секунди :icon_lol Как ще напуснеш работа, ако всички са еднакви? :mhihi

Ако аз кажа, че всички с не вдигната заплата или несправедлива такава са некадърници и тъпаци, прав ли ще съм?

Ако всички служители са еднакви, защо има интервюта?

Ае поне малко да мислим де...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 апр 2023 20:06

Vanesto - Ако си го поставиш за цел и се напънеш - защо да не го постигнеш? Имам такъв приятел с фирма. Плаща доста сериозни суми на държавата от ДДС. Убива се от работа, но си е осигурил и пасивен доход, който му носи приход без дори да си мърда пръста. Споделял ми е, че 50лв на час му носи без да се налага да работи ;) На всичкото отгоре е преподавател в гимназия ;) Иначе си изглежда съвсем нормално, много точен човек - не е надменен. На обяд облича работните гащи, слиза от Q7, качва се на служебната Шкода и тръгва да работи - това 6, а често и 7 дни в седмицата

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 20:14

Значи, аз също си имам допълнителни доходи, но нямам фирма, просто са на физическо лице, за което на всяко тримесечие си подавам декларация по чл.55 от ЗДДФЛ и са плащам 10% данък. За какво ми е фирма? А тия дето печелят по 50лв на час, без да си мърдат пръста, не им вярвай много, щото не казват по колко губят на час :icon_lol

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 апр 2023 20:21

Ок. Няма да се опитвам да те убеждавам, в каквото и да е. Мисълта ми беше, че с труд и желание можеш сам да движиш фирма и да живееш много прилично без лишения. Но почти винаги е за сметка на личното свободно време и здравето, разбира се.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 20:28

Така е, аз не споря, но в дългосрочен план почти винаги си стига до там да наемаш работници, иначе трябва да отказваш работа, съответно страда реномето на фирмата ти. Дано не стигаш до там, ти пожелавам.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Съб 08 апр 2023 20:45

Аз бидейки гаден фирмаджия, ги карам мойте да ми носят фактури като си зареждат техните коли и им връщам ДДС-то. И апартаментите им ремонтирам и климатици им купувам, носят ми фактура на фирмата, получават 20%.
Въртим измами и караме скъпи коли иначе.

Като казах коли. Работата която върши един мой герой за ден, аз мога да я свърша за 2-3 часа след работно време. От това бих спестил 2 - 2.5к, с тези пари мога ли да си купя кола на лизинг или ще изглеждам зле в очите на угнетените маси?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 апр 2023 20:49

vanesto написа:Така е, аз не споря, но в дългосрочен план почти винаги си стига до там да наемаш работници, иначе трябва да отказваш работа, съответно страда реномето на фирмата ти. Дано не стигаш до там, ти пожелавам.

Фирмата му е от 10г. Не смята да наема персонал. Като има големи обекти - наема подизпълнители. Което може го върши сам и те така :Mr Green Fun Каза, че има лош опит с работници. Имал е такива и ми е разказвал някои неща.
Не искам да стигам дотам. Ама направихме силен старт с колегата. Само да сме здрави и да бачкаме - пада хубав лев :beer

Последна промяна от stefan4o на Съб 08 апр 2023 20:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 20:58

То въпросът не е въобще как изглеждаш в очите на хората или как ти си решил да правиш бизнес. Там е работата, че законите са закони, да са се спазват от всички, а не да са с пожелателен харектер. Тупането в гърдите и самопризнанието, че нарушавате законите не ви правят по-добър работодател, не знам дали го осъзнавате. Кво значение има как изглеждаш в очите на някой? Имам чувството, че за вас данъчните и осигурителни закони са някак си незадължителни. Не знам сигурно и държавните органи не си вършат достатъчно работата в малките фирми, голяма свободия е.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 21:01

stefan4o написа:
vanesto написа:Така е, аз не споря, но в дългосрочен план почти винаги си стига до там да наемаш работници, иначе трябва да отказваш работа, съответно страда реномето на фирмата ти. Дано не стигаш до там, ти пожелавам.

Фирмата му е от 10г. Не смята да наема персонал. Като има големи обекти - наема подизпълнители. Което може го върши сам и те така :Mr Green Fun Каза, че има лош опит с работници. Имал е такива и ми е разказвал някои неща.

И аз имам такъв приятел, монтира климатици, имаше един служител, изгони го и не иска повече да наема хора. Казва, че отказва доста поръчки, но така му е хо-добре. Иначе е страшен майстор, изпипва си работата.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 апр 2023 21:07

Именно. Аз затова искам да работим само двамата с колегата. Защото си имаме пълно доверие и сме се сработили.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Съб 08 апр 2023 21:10

vanesto написа:То въпросът не е въобще как изглеждаш в очите на хората или как ти си решил да правиш бизнес. Там е работата, че законите са закони, да са се спазват от всички, а не да са с пожелателен харектер. Тупането в гърдите и самопризнанието, че нарушавате законите не ви правят по-добър работодател, не знам дали го осъзнавате. Кво значение има как изглеждаш в очите на някой? Имам чувството, че за вас данъчните и осигурителни закони са някак си незадължителни. Не знам сигурно и държавните органи не си вършат достатъчно работата в малките фирми, голяма свободия е.

Ама така си е, трябва да се стегнат нападжиите, че съвсем са се разпасали, изпускат огромни измами в размер на 60 лева на месец.
Изобщо не знаеш за какво приказваш.
Абсолютно всеки месец имам проверки от НАП, защото изнасям много и имам постоянно ДДС за възстановяване. Това са пари, които аз съм платил и чакам държавата да ми върне, за съжаление от толкова борба с измамите, явно не им остава време и редовно се подмотават месец-два. Но ако имат да взимат са първи. Ама това не са важни неща, много по-яко ми е да гнетя работниците и да живея на техен гръб

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 21:18

А ти ако смяташ, че с проверката на ДДС-то се заключава цялата дейност на НАП, си в голяма заблуда. Осчетоводяване на разходи на фирмата, които не са свързани с дейността и, разходи с чужди активи, викаш само 60лв на месец. Ти си гледаш ДДСто само, другото няма значение.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Съб 08 апр 2023 21:21

Ужас, звучи супер сложно, моля обясни ми по-подробно

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 21:24

Ти трябва да ги знаеш тия неща, или счетоводителят ти, нали затова му плащаш. Стига толкова съм ти отварял очите, безплатните уроци бяха дотук.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”