Избор спирачни дискове препоръчайте марка?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Re: Избор спирачни дискове препоръчайте марка?

Мнениеот fur1ous » Чет 14 сеп 2023 8:50

Ивайло Димов написа:Това е еврейски подход ,добрия стругар ще свали тези 2,5 мм ръб и ще останат 0,5 до препоръчания от производителя минимум.Едни дават до 2мм други до 3 мм.Добрия и съвестен механик в сервиза дето ще ги поставя би следвало само с бърз поглед по маркерите да откаже да ги сложи.Щото при недай Бог ПТП и една техническа експертиза ще има тежки последствия за този дето ги е монтирал .Дисковете са за скраб .

Ако някой смета да пести от консумативи по спирачната уредба по - добре да ходи с автобуса.

Каква експертиза, като най вероятно ще сс сменени в някое гаражно сервизче без нито един документ, ще пишат монтирани от неизвестен извършител :mhihi

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Съб 16 сеп 2023 0:23

Ивайло Димов написа:Това е еврейски подход ,добрия стругар ще свали тези 2,5 мм ръб и ще останат 0,5 до препоръчания от производителя минимум.Едни дават до 2мм други до 3 мм.Добрия и съвестен механик в сервиза дето ще ги поставя би следвало само с бърз поглед по маркерите да откаже да ги сложи.Щото при недай Бог ПТП и една техническа експертиза ще има тежки последствия за този дето ги е монтирал .Дисковете са за скраб .

Ако някой смета да пести от консумативи по спирачната уредба по - добре да ходи с автобуса.

Тези 2-3 мм не са ли общо вътрешно и външно износване? Поне аз до този извод стигнах.

ПП: дисковете ги смених. Искаха и накладките да сменявам ама бяха само на 20 км.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Съб 16 сеп 2023 10:32

2-3 мм като намалее дебелината и са за смяна ,дали външно или вътрешно е "изяден" диска е без значение .Хубаво е че си ги сменил ...да приемем факта че си внимателен шофьор ,не си рисков и да ги беше престъргал щяха да изкарат макс 1 година и са за кофата .Чисто финансово щеше да купиш и нови дискове и пак нови накладки , а тези дето сигурно ще са на 90-95 % да ги метнеш на боклука .

Въпрос номер 2 е защо са направили такъв ръб 2.5 мм.Помниш ли марката на дисковете и накладките ? Отзад на накладките доста производители слагат маркировка с две букви ...GG...GF...FF нещо подобно.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Съб 16 сеп 2023 13:01

С тези дискове си купих автомобила от джамбази в Дупница.
На 1.9 ТДИ няха сложили 44 Ач акумулатор. Какво друго са сътворили :rolleyes

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 27 сеп 2023 18:34

Да споделя: след две поредни смени на моя и чужда кола с текстар накладки , вече не ги препоръчвам. За съжаление марката вече стана едно нищо, долен клас по качество и параметри. А бяха едни от добрите марки , нямаха свирене , стържене, износваха се сравнително бързо и цапаха доволно предните жанси . И спираха добре.
В момента моите на няма и година имат едно гадно стържене при спиране , и то леко. А при по-серт спиране направо да се стреснеш от звука. Звука е все едно го няма феродото по плочките.
Все едно съм сложил долен ментак.
Дайте идея за хубави накладки, актуално инфо да е моля :) , да спират добре и не е проблем да се износват бързо. Пак ще ги сменя.

Потребителски аватар
Ивайло Димов
предупреждение за БАН
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: 1800 -20V -AGN -1999

Мнениеот Ивайло Димов » Сря 27 сеп 2023 18:41

ATE,METELI ,аз съм с TRW .......служебните кенефи с Meteli ,бакшишите ги слагат масово на колите си .Гледай ако има маркировка отзад две букви GG,FF ,GF ,FG нещо от сорта .......но не всички производители ги маркират .С TRW нямам драми за сега нито зимата

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 27 сеп 2023 20:30

ATE Ceramic много спират,но цената е x2 на обикновените

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Сря 27 сеп 2023 20:50

Преди около 3 месеца купих два комплекта дискове с накладки на АТЕ, предни и задни. За опел астра h. Дисковете са от малко по-скъпите, легирана високовъглеродна стомана. ATE 24.0125-0131.1 и ATE 24.0110-0250.1. Накладките са ATE 13.0460-7179.2 и ATE 13.0460-2868.2. Нямат нищо общо с предишните боклуци на Феродо и Текстар. Колата спира перфектно, с много по-малка спирачна сила, безшумно и не тресе. Дисковете и накладките са с покритие и при напасването през първите 2 дни трябва да се внимава. Често спиране, с минимална сила, по сухи и чисти пътища. След като изчезне шума при спирането, значи са напаснати и няма ограничения.

marto_dve
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1998

Мнениеот marto_dve » Пон 16 юни 2025 14:06

Колеги, към днешна дата имате ли актуални препоръки за марки качествени стандартни дискове и накладки от последната година ? С това масово производство в Китай, Пакистан и други босоходещи производители на части не знам всяка година коя поредна марка ще е станала менте. Голфа (4-ка) го карам с Brembo дискове и накладки, предни и задни, сложени преди 4 години - не скърцат, не тресат, що-годе спират. Такива твърди накладки са явно, че накладките се износили до половината, а дисковете вече изядени, реват за смяна.
Разбирам че Textar ги е превзела ментата, а държаха ниво. TRW задни дискове преди десетина години бях сложил и за половин година се изкривиха и яко ръждясаха.
Заглеждам се в тези, като до сега не съм ги ползвал и нямам наблюдения, поне допреди години мисля че не съм попадал на много лоши отзиви:
- дискове Zimmermann (мисля че стандартно са с покритие против корозия), Hella-Pagid, ATE
- накладки Jurid (low dust), Ferodo, АТЕ (за АТЕ-то по принцип знам че са ок, но брат ми с такива на неговата кола дискове и накладки се оплакваше че много скърцат)

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 16 юни 2025 15:06

на едната съм с brembo (задни) няма проблем другата кола сложих textar (предни ) също засега няма проблем
с накладките е по-трудно засега съм се спрял на ATE не че са нещо уау ,но ми се струват една идея по-меки сравнение с textar и trw
Дискове съм ползвал и Zimmerman не съм имал проблем с кривене

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 16 юни 2025 16:34

marto_dve написа:Колеги, към днешна дата имате ли актуални препоръки за марки качествени стандартни дискове и накладки от последната година ? С това масово производство в Китай, Пакистан и други босоходещи производители на части не знам всяка година коя поредна марка ще е станала менте. Голфа (4-ка) го карам с Brembo дискове и накладки, предни и задни, сложени преди 4 години - не скърцат, не тресат, що-годе спират. Такива твърди накладки са явно, че накладките се износили до половината, а дисковете вече изядени, реват за смяна.
Разбирам че Textar ги е превзела ментата, а държаха ниво. TRW задни дискове преди десетина години бях сложил и за половин година се изкривиха и яко ръждясаха.
Заглеждам се в тези, като до сега не съм ги ползвал и нямам наблюдения, поне допреди години мисля че не съм попадал на много лоши отзиви:
- дискове Zimmermann (мисля че стандартно са с покритие против корозия), Hella-Pagid, ATE
- накладки Jurid (low dust), Ferodo, АТЕ (за АТЕ-то по принцип знам че са ок, но брат ми с такива на неговата кола дискове и накладки се оплакваше че много скърцат)

Скоро тук имаше мнение, но не намирам в коя тема, че вече всички накладки за ЕС са твърди, шумни и не се износват по-бързо от дисковете.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 16 юни 2025 20:04

Autodoc -> ATE. Евентуално с изчакване да дадат намаление, което се случва през седмица.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Пон 16 юни 2025 21:15

paagrio написа:Скоро тук имаше мнение, но не намирам в коя тема, че вече всички накладки за ЕС са твърди, шумни и не се износват по-бързо от дисковете.

Когато видиш някъде обобщение като "всичко"; "всеки" и подобни, трябва да ти светне лампичката и да усетиш глупостта. Opel Astra H се произвежда от 2004 година. Предните му накладки се износват и подменят заедно с дисковете на около 120 000 километра. Миналата зима отново ги подмених с правилните и такива проблеми като шум или недостатъчно закъснение нямам. Внимавайте откъде и какво купувате.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Вто 17 юни 2025 7:31

В момента от година карам с Textar - нямам забележки, нито свирят, нито нищо.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 17 юни 2025 11:24

За жалкия си опит с какви ли не марки си научих урока по трудния начин - оригинални дискове и накладки ако са предните спирачки. Ако те бърка чак толко много цената и въобще не може да си го позволиш, то АТЕ(това са единствените дискове с които съм карал афтърмаркет и не кривнаха дори малко). Не виждам смисъл да се дават повече пари за перформанс сериите им (АТЕ) за ежедневна кола с нормална експлоатация.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”