Покупка на първа кола (момиче)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Bumble_Bee
Автомобил:
Двигател:

Покупка на първа кола (момиче)

Мнениеот Bumble_Bee » Чет 20 юни 2024 15:57

Здравейте! Предстои ми покупка на първата ми кола. Взех книжка преди години, но така и не станах активен шофьор, та скоро ще се захвана и с едни опреснителни курсове.

Бюджетът с който разполагам е около 5000 - 6000 лв. В него включвам и обслужването на автомобила след покупката. След известно ровене по форуми съм се спряла на следните варианти като съм отворена и за други предложения от ваша страна:

Nissan Micra
Honda Jazz
Toyota Yaris
Suzuki Swift

Колата ще се ползва активно и за градско и за по-дълги пътувания. По-възможност да е с по-евтина поддръжка. Искаше ми се много да е автоматик, но от това което съм видяла до момента с бюджета ми няма как да стане...

Ще се радвам, ако можете да ми дадете полезен съвет и насока, за да направя възможно по-добър избор! Благодаря ви предварително!

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Re: Покупка на първа кола (момиче)

Мнениеот gogogo79 » Чет 20 юни 2024 17:17

Ако ще се ползва и за по- дълги пътувания , не е ли по добре някой хечбек , ама от C сегмента (изброените са от b сегмента). Хечбек C сегмент са напълно подходящи като размери за градско каране , разхода им е почти същия като и на по- малките .. и оттук вече идват предимствата за по- дългите пътувания : по- голям багажник , по – стабилни на пътя , по- широки в купето , повече комфорт.
При извънградско каране , усещането от разминаването с тир по двулентов , когато се намираш в тия сапунерки (изброените Японски ) е отврат.

Потребителски аватар
piron45
Автомобил: VW Touran 1_9 TDI DSG
Двигател: BKC 2005

Мнениеот piron45 » Чет 20 юни 2024 19:02

Погледни и VW Fox, на жената купихме такава и се кара всеки ден вече четвърта година без никакви проблеми, обиколила е България и е по висока от гореизброените.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 20 юни 2024 19:26

Honda Jazz и нищо друго от изброените, ако ще е и за дълго. Ако ще е само за градско Nissan Micra. Всички тези коли са склонни да ръждясват. Бензин е по-добре, за да няма главоболия. Дизел само на yaris 1.4D и Micra обаче там е малък багажник и малка кола по размери и за двете. Ако няма да се правят по 20+ хиляди километра на година. Смисъл голям от дизела няма. Най-просторен се усеща Honda Jazz - там седалките се местят и може да се вдигат и да се използва, като товарна кола. Двигателя на Jazz е 1.2 или 1.4 няма значение кой ще се вземе, защото и двата вървят горе долу еднакво и горят еднакво. По-добре да се гледа по-запазената кола. Мотора не е фактор в Jazz. Проблеми са свещи, моторчета на стъклата, огледала и като цяло ръжди и имат склонност да текат през багажника. Двигател и кутия са издържливи.

За жалост бюджета е сравнително нисък за тези автомобили. Т.е. след като се вземе и "стегне" + регистрация в рамките на 1 година трябва да се налеят поне още 1000лв, за да може да се кара спокойно.

Задължително да се гледат от долу автомобилите + да се проверят дали са с изправни климатични системи. Ако нямате човек, който да помага ще е трудно.

Кажете колко км на година и в кой град сте, за да се прецени по-добре какъв автомобил да се предложи. Ако ще ви е баш първа кола, може и някоя Opel Corsa или Mazda 2, защото там частите са евтини и моторите са прости, макар и да консумират масло.

https://www.mobile.bg/obiava-1171881729 ... honda-jazz Тази обява изглежда добре автомобила и има някаква сервизна история, но е висока цената. От където и да гледате колата, задължително да мине през сервиз преди покупка, за да не трябва да наливате половината пари на колата за оправяне. Автокъщите масово не предлагат номера за тест драйв в този ценови диапазон за жалост.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Чет 20 юни 2024 20:08

Една колежка караше много слънчева Микра докато не я размазаха на един светофар. След няколко дена се появи с Поло. На външен вид невзрачно. Спрямо Микрата направо незабележимо, но колежката ни застреля като каза, че това се усеща много повече кола от Микрата. По-стабилно, по-здраво и работело по-добре.
Скоро пък един колега се заима с Лупо. Докато си правех кочинката ме вози напред назад и се изненадах колко удобно е вътре. Аз съм 190см и 150кг, но се събрах съвсем прилично на пасажерското място. С двама ни Лупото вървеше съвсем прилично. Също го добавям в графа ставащи.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 20 юни 2024 21:05

Черният Джаз ми хареса, скъпи стелки и нови гуми континентал. Бих я погледнал ако си търсех кола.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 20 юни 2024 21:08

Не става лупото, малък дранголник с возия на леген закачен за теглич- Имах 1,4 100 к.с и като вървене си заслужаваше, но нищо друго, харчеше масло като полудяло. Блокира им механизма на скоростния лост, тропат им буталата и т.н.т.
От изброените ярис е единствения вариант и то бензинов 1,5 литра монтира му се газ и се отвозваш за малко пари. Няма много място в багажника, но в нито един от изброените варианти и дума не може да става за багажник като хората. Дизелът на ярис бива, обаче вече със сигурност са изкъртени и ще се дават торби с пари за дюзи и какво ли още не.
Микрата е някакво умалено рено клио 2 и не става за нищо, а сузуки суифт имат дефекти, които също струват много. Клиентско сузуки с 1,3 бензин за 100 хил км два пъти изгори клапани, два пъти се прецака пета предавка, оказа се че в миркат имат налични комплект пета предавка щото правели по 2-3 на седмица. Двама различни клиенти с такива сузукита се оплакваха, че като пипнат на магистралата леко спирачката да намалят и задържат две колела на кръст. Оказа се проблем с абс модула на колата, също така в миркат имат налични нови модули, 2400 лв с техен монтаж, 2800 лв ако се монтира в друг сервиз.
Остана хондата, заслужава си само ако е със здраво CVT, иначе гният, няма баш части за тях налични, бензиновите са с 8 свещи и 8 бобини, ама двигателят не е V8 а обикновен 1400 кубиков бензин.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 20 юни 2024 21:47

Бих погледнал нещо такова https://www.mobile.bg/obiava-1171821009 ... fiat-punto

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 20 юни 2024 22:24

Ода - Яриса няма 1.5 бензин. Може би имаш предвид 1.33 100 коня мотора в Ярис 2. Ама ако му сложиш газ и хептем за нищо не става багажника. Ако ще е кола на газ Поло 1.4 или 1.6 или до болка познатия 1.4 TDI 3 цилиндъра. 1.4TDI ако е здрав и колата е обслужвана правилно без проблем може да прави 4,0-4,5 извън градско. Но пък от друга страна за такива пари и Golf 4/5 може да се търси и ще е повече кола от колкото малките брамбъзъци.

Аз с моето поло което е пълен асматик за някой(1.4 - 75 коня) съм си пътувал навсякъде из България и на газ си е оферта. Да - трудно е изпреварването на колона тирове с пълна кола+климатик, но връщаш предваки и се търпи. От друга страна под 8лв/100км си е почти без пари. Проблема е, ако тепърва трябва да се монтира газова уредба, а не се гледа вече кола на газ с регистрация. Ако ще трябва да чака да избива и нея от цялата работа, ще трябва да си мине минимум 30-тина хиляди километра за да се избие.

Та автора да каже колко км мисли да прави годишно и да прецени. Ако е около и под 10 хиляди - няма смисъл от газ.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 21 юни 2024 6:04

Първата серия на ярис имат 1,5 vvti 105 к.с, дори и във фейслифта до 2005 година го има, дори имат и 1,5 турбо 150 к.с но е рядко срещан

Потребителски аватар
D1D00
Автомобил: Volkswagen Golf GT
Двигател: ABD 1994

Мнениеот D1D00 » Пет 21 юни 2024 6:27

thanis написа:Honda Jazz и нищо друго от изброените, ако ще е и за дълго. Ако ще е само за градско Nissan Micra. Всички тези коли са склонни да ръждясват. Бензин е по-добре, за да няма главоболия. Дизел само на yaris 1.4D и Micra обаче там е малък багажник и малка кола по размери и за двете. Ако няма да се правят по 20+ хиляди километра на година. Смисъл голям от дизела няма. Най-просторен се усеща Honda Jazz - там седалките се местят и може да се вдигат и да се използва, като товарна кола. Двигателя на Jazz е 1.2 или 1.4 няма значение кой ще се вземе, защото и двата вървят горе долу еднакво и горят еднакво. По-добре да се гледа по-запазената кола. Мотора не е фактор в Jazz. Проблеми са свещи, моторчета на стъклата, огледала и като цяло ръжди и имат склонност да текат през багажника. Двигател и кутия са издържливи.

За жалост бюджета е сравнително нисък за тези автомобили. Т.е. след като се вземе и "стегне" + регистрация в рамките на 1 година трябва да се налеят поне още 1000лв, за да може да се кара спокойно.

Задължително да се гледат от долу автомобилите + да се проверят дали са с изправни климатични системи. Ако нямате човек, който да помага ще е трудно.

Кажете колко км на година и в кой град сте, за да се прецени по-добре какъв автомобил да се предложи. Ако ще ви е баш първа кола, може и някоя Opel Corsa или Mazda 2, защото там частите са евтини и моторите са прости, макар и да консумират масло.

https://www.mobile.bg/obiava-1171881729 ... honda-jazz Тази обява изглежда добре автомобила и има някаква сервизна история, но е висока цената. От където и да гледате колата, задължително да мине през сервиз преди покупка, за да не трябва да наливате половината пари на колата за оправяне. Автокъщите масово не предлагат номера за тест драйв в този ценови диапазон за жалост.

Съгласен съм с колегата, яки колички са тия джазове, но си държат цена и ако имаш малко повече възможност може да се насочиш се към този модел, а и като за жена е перфектна бензинова количка не претенциозна. За градско ако ще я караш повечето 1.2 са една идея по икономични но по слаби като мощност и ако тръгнеш на дълъг път и ти се наложи да изпреварваш са малко по мудни. Ако ще я караш повече извънградско и по малко в града 1.4 с ръчни скорости е добър вариант защото са една идея по мощни от 1.2, обаче съм чувал че на 1.4 скоростните им кутий са малко претенциозни ако колата се кара на пълна мощност през повечето време, за това е добре да им се сменя маслото на скоростната кутия редовно примерно на всеки 30 000 км. За да няма ядове. Пък и може да се насочиш и към някое Поло малка количка хечбек за жена също е идеално, но за там нямам наблюдения от към поддръжка какво е положението така че колегите с това да помагат. Успех с покупката!

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Пет 21 юни 2024 9:30

tdi fen написа:Бих погледнал нещо такова https://www.mobile.bg/obiava-1171821009 ... fiat-punto

Момиченце е, и само като види опиканите седалки... Иначе да, пунто става. И не ръждясват фиатите от доста години насам, освен след удари или одрасквания до метал.

Потребителски аватар
xpl0d`
Автомобил: VW Passat B7 DSG
Двигател: CFFB 2011

Мнениеот xpl0d` » Пет 21 юни 2024 13:16

Фиат Гранде Пунто е много добър избор, наскоро взехме едно такова, 1.3 Mjet 90 к.с. дизел 6 скорости
Лека хидравлика, има сити режим, с което олеква още повече волана, и брутални спирачки, друга кола с такива спирачки не съм карал.
Евтина за обслужване, обаче за извън града не знам как ще е, ние го взехме за градско каране..

Последна промяна от xpl0d` на Пет 21 юни 2024 13:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 21 юни 2024 13:30

точно така евтина е за обслужване и е сравнително опростена в този бюджет ще е и по-новичка което е плюс според мен защото японските държат изключително висока цена бюджета няма да стигне за по-новият модел jazz който е с 1.2 VTEC и е за предпочитане пред стария IDSI други не лоши варианти са https://www.mobile.bg/obiava-1170627718 ... fiesta-1-4
клио с също е добър вариант https://www.mobile.bg/obiava-1171307165 ... o-1-4i-16v когато се търси евтина подръжка мотора е бетон не горят масло имам познат който има на 500 к км не гори капка масло

Bumble_Bee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bumble_Bee » Пет 21 юни 2024 16:26

thanis написа:Honda Jazz и нищо друго от изброените, ако ще е и за дълго. Ако ще е само за градско Nissan Micra. Всички тези коли са склонни да ръждясват. Бензин е по-добре, за да няма главоболия. Дизел само на yaris 1.4D и Micra обаче там е малък багажник и малка кола по размери и за двете. Ако няма да се правят по 20+ хиляди километра на година. Смисъл голям от дизела няма. Най-просторен се усеща Honda Jazz - там седалките се местят и може да се вдигат и да се използва, като товарна кола. Двигателя на Jazz е 1.2 или 1.4 няма значение кой ще се вземе, защото и двата вървят горе долу еднакво и горят еднакво. По-добре да се гледа по-запазената кола. Мотора не е фактор в Jazz. Проблеми са свещи, моторчета на стъклата, огледала и като цяло ръжди и имат склонност да текат през багажника. Двигател и кутия са издържливи.

Много трудно мога да кажа колко км ще правя на година... Нямам никакъв шофьорски опит и не знам как ще ми потръгне. В София ще се кара колата основно, но не всеки ден. Уикендите планувам и извънградско по-дълги маршрути от време на време. Благодаря ви за съветите!

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”