Летни гуми - кои според вас са най-добрите
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Сервизите предлагат от години усилено Yokohama, защото вадят най-голям процент печалба от тях. Може и да са добри, но имам резерви...
Купих Hankook Ventus Prime 4 и съм доволен.
Първото ми впечатление е че колата се кара доста меко, явно старите гуми са били яко пластмаса или аз си въобразявам (минах от зимни към нови, пръчките ги смених със зимни ноември и от отгава не помня много каква им е возията)
Момчето от Примекс ми каза, че в България пътищата са много скапани и не е адекватно да говорим за шум на гумите и мисля, че е право защото действително е трудно да намеря гладката настилка на която да настъпя и да няма странични шумове от неравенства.
Като ги покарам повече ще дам подробно ревю.
Първото ми впечатление е че колата се кара доста меко, явно старите гуми са били яко пластмаса или аз си въобразявам (минах от зимни към нови, пръчките ги смених със зимни ноември и от отгава не помня много каква им е возията)
Момчето от Примекс ми каза, че в България пътищата са много скапани и не е адекватно да говорим за шум на гумите и мисля, че е право защото действително е трудно да намеря гладката настилка на която да настъпя и да няма странични шумове от неравенства.
Като ги покарам повече ще дам подробно ревю.
Здравейте, хора!
Колебая се между тези две гуми:
UNIROYAL RAINSPORT 5 235/45 R18 98Y XL FR и MICHELIN PILOT SPORT 5 235/45 R18 98Y XL ZR. Заслужава ли си 100лв на гума повече при Мишелин като пътно поведение и стареене (използване 4 сезона)?
Сега съм с Pirelli P7 235/45 R18 и силно препоръчвам всеки да бяга от тази гума. Дота им е 2020г, закупени чисто нови от мен. В момента състоянието им е потресаващо. Целите са напукани, все едно е 10г гума, да не кажа, че съм имал 10г Мишелин и изглеждаше по-добре.
Та, ще съм благодарен, който е карал горе споменатите да сподели мнение.
Колебая се между тези две гуми:
UNIROYAL RAINSPORT 5 235/45 R18 98Y XL FR и MICHELIN PILOT SPORT 5 235/45 R18 98Y XL ZR. Заслужава ли си 100лв на гума повече при Мишелин като пътно поведение и стареене (използване 4 сезона)?
Сега съм с Pirelli P7 235/45 R18 и силно препоръчвам всеки да бяга от тази гума. Дота им е 2020г, закупени чисто нови от мен. В момента състоянието им е потресаващо. Целите са напукани, все едно е 10г гума, да не кажа, че съм имал 10г Мишелин и изглеждаше по-добре.
Та, ще съм благодарен, който е карал горе споменатите да сподели мнение.
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
Съвсем различен размер, но съм карал Рейнспорт 205/55/16 - Уникална гума за мокро, на сухо не толкова. Има сцепление и на мокър паваж дори...
Мишлен карам в момента Primacy 4, хубава гума, тиха, на сухо добре.. ама на мокро ми буксува осезаемо и то не толкова при спиране, а при тръгване, при спиране да кажем че е ок.
Определено Унирояла според мен, при 400 лв разлика общо.
Мишлен карам в момента Primacy 4, хубава гума, тиха, на сухо добре.. ама на мокро ми буксува осезаемо и то не толкова при спиране, а при тръгване, при спиране да кажем че е ок.
Определено Унирояла според мен, при 400 лв разлика общо.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
В автогуми:
MICHELIN PILOT SPORT 5 DOT23 235/45 R18 98Y XL за 339.41лв. (цена с минималната ми отстъпка)
CONTINENTAL SportContact-5 235/45 R18 94W БОРД DOT23 298.09лв.
има и някаква ДЕМО гума за EV - не знам какво значи:
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6 235/45 R18 94V EV DEMO DEMO БОРД DOT23 250.89лв.
както и нормален
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT23 294.83лв.
Иначе Унироял:
UNIROYAL RAINSPORT 5 FR 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT23 220.42лв.
UNIROYAL RAINSPORT 5 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT24 244.49лв.
Аз лично бих взел Конти SportContact
MICHELIN PILOT SPORT 5 DOT23 235/45 R18 98Y XL за 339.41лв. (цена с минималната ми отстъпка)
CONTINENTAL SportContact-5 235/45 R18 94W БОРД DOT23 298.09лв.
има и някаква ДЕМО гума за EV - не знам какво значи:
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6 235/45 R18 94V EV DEMO DEMO БОРД DOT23 250.89лв.
както и нормален
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 6 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT23 294.83лв.
Иначе Унироял:
UNIROYAL RAINSPORT 5 FR 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT23 220.42лв.
UNIROYAL RAINSPORT 5 235/45 R18 98Y XL БОРД DOT24 244.49лв.
Аз лично бих взел Конти SportContact

В крайна сметка поръчах MICHELIN PILOT SPORT 5 235/45 R18 - ще ви дам отзиви като ги покарам, а и след 2-3г. Силно се надявам да не се напукат и полуразпаднат като Пирелито.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
То е късно вече, но братчеда кара волвото V70 с рейн спорт 5 с точно този размер 235/45 R18 вече 4 сезона и към 30 хил км, гумите му не са мръднали освен нормалното износване на грайфера.
Аз съм второ лято с вторият ми комплект рейн спорт 5 само че в размер 205/55/16, тези гуми са на 19 хил км и са като нови, първите изкараха 40 хил без да се напукват и каквото и да е
Аз съм второ лято с вторият ми комплект рейн спорт 5 само че в размер 205/55/16, тези гуми са на 19 хил км и са като нови, първите изкараха 40 хил без да се напукват и каквото и да е
За сега впечатлението от гумите е страхотно! Държат се брутално на пътя, нямат никакви колебания, карах на някакъв брутален порой, отново никакви проблеми. Единствено разхода е нагоре с около литър, но това е нормално за такъв клас гуми.
-
- Автомобил: cc
- Двигател:
Литър нагоре?
За каква кола става въпрос?
За каква кола става въпрос?
Колата е без значение, говорим за една и съща мощност, на един и същи автомобил. Предходните гуми бяха Pirelli P7 с индекс "Б" на разход на гориво. Тези са с "Ц", което е разбираемо, впредвид агресивният им грайфер, от където идва и по-високия разход на гориво. И всъщност всеки купил си такъв клас гуми го боли дедовия за разхода на гориво, защото в този размер + монтажа са 1600лв.
Важното, че държат на ужас, няма порой, няма мокро, няма сухо, ужасно брутален грип имат на всякаква настилка.
Важното, че държат на ужас, няма порой, няма мокро, няма сухо, ужасно брутален грип имат на всякаква настилка.

- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Грайфера няма нищо общо с разхода на горивото, аз много силно се съмнявам разликата да е литър, да не кажа че съм сигурен, че не е.
От гума с индекс А в момента карам с индекс C, бензиново турбо комби, разликата в разхода е под 0.4л/100км, ако разхода ти се е вдигнал с литър търси проблема другаде, не в гумите.
Понеже имам известен опит с Мишелин, само че PS4, сподели другото лято и по следващото как се държат. При мен поведението им в следващите сезони нямаше нищо общо с първият.
От гума с индекс А в момента карам с индекс C, бензиново турбо комби, разликата в разхода е под 0.4л/100км, ако разхода ти се е вдигнал с литър търси проблема другаде, не в гумите.
Понеже имам известен опит с Мишелин, само че PS4, сподели другото лято и по следващото как се държат. При мен поведението им в следващите сезони нямаше нищо общо с първият.
-
- Двигател:
Аз карам трети сезон Michelin PS4 и нямам оплакване за поведението им. Да не говорим, че при спукана джанта, гумата си ни прибра, без да спадне.
Иначе съм си правил експерименти и при каране извънградско (не на магистрала), разхода е като по книжката, въпреки индекса на гумите.
Иначе съм си правил експерименти и при каране извънградско (не на магистрала), разхода е като по книжката, въпреки индекса на гумите.
Разликата между А, Б, С и Д индекс по отношение на разликата в горивото е около 0.1 л/100 между отделните индекси, тоест ако скочиш от А на Д максимум половин литър(с добавката) може да скочиш. Между А и С няма как да дойде литър, както колегите са ти казали - не е от гумите, може би крачето повечко тежи 

-
- Двигател:
railfan написа:Разликата между А, Б, С и Д индекс по отношение на разликата в горивото е около 0.1 л/100 между отделните индекси, тоест ако скочиш от А на Д максимум половин литър(с добавката) може да скочиш. Между А и С няма как да дойде литър, както колегите са ти казали - не е от гумите, може би крачето повечко тежи
Ами да. Като знаеш, че караш е

Това е по законодателство. Нека се обърне внимание, че освен букви A-E има и класове към всяка буква. Т.е. Буква А може да получи една гума C1 и гума C3 да има по-нисък разход на гориво, независимо че са класифицирани под една и съща буква.
Регулацията е https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2020/740/oj
For a passenger car, category A tyres have a RRC of less than 6.5, while a category G tyre has a RRC of more than 12.1. The variation in RRC can reach 90%, where such a difference in RRC could result in a consumption increase of 7.5% [111]. Choosing tyres of the next higher energy class can signify a reduction in rolling resistance of the order of 10–15%, which translates to a reduction of fuel consumption of approximately 1–1.5%
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 8516300442
T.e. съвсем грубо казано на всеки 12-13% намаляване на RRC имаме около 1% по-нисък разход.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”