Казус с прекратяване на регистрация на автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Katerinap
Автомобил:
Двигател:

Казус с прекратяване на регистрация на автомобил

Мнениеот Katerinap » Пет 05 юли 2024 12:36

Здравейте,

Имам следния казус.
Наскоро почина брат ми и се оказа, че един от старите му автомобили все още трупа данъци.
Проблемът е, че когато го е купил не е отишъл в КАТ да вземе нов талон на негово име, а си е останал с талона на предишния собственик (талонът е наличен).
Колата е дадена за старо желязо преди години, понеже той катастрофира с нея. Явно е дадена без удостоверение за разкомплектоване (а може и да е загубено), защото не намираме такова.

Та, в момента имаме талон с данните на стария собственик, номера на колата и удостоверение от Нотариус, че има извършена покупко-продажба.

В КАТ казват, че няма решение на казуса към момента и не могат да я отпишат?!

Някой сблъсквал ли се е с такъв казус и как го разрешил?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Казус с прекратяване на регистрация на автомобил

Мнениеот ktamen » Пет 05 юли 2024 13:12

Данъци се дължат само за последните 5 години. И сега да ги платите и след 30 години, все тая. Сумата няма да се увеличи. Като са ви казали, че няма решение, значи няма да плащате. И няма да можете да минете ГТП, ама това май няма да ви притесни особено.

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 05 юли 2024 13:22

Същият казус при баща ми, колата е дадена за скрап без да се издаде документ. Така от преди около 20 и някоя година. Дори и познат полицай не ни даде решение на проблема.

Katerinap
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Katerinap » Пет 05 юли 2024 14:00

Ако имате редовни документи на колата, полицията могат да я пуснат за издирване и после да дадат удостоверение, че автомобилът не е намерен (четох, че преди е правено и така) и с него в КАТ.

А при нас нещо са правили проблем, че не е сменил талона и затова не може да се отпише.

Та, ще ходя и аз да се разправям и евентуално ще търся адвокат.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 05 юли 2024 15:11

Как ще пуснеш за издирване нещо , на което по документи не си собственик ? За да станеш собственик автомобила трябва да мине технотест, за да може да мине кат и да се сменят талоните на името на новия собственик според договора за покупко продажба. За целта трябва да е наличен автомобила. Щом е унищожен трябва да вземете бележка от пункта в , който е унищожен, с него и с договора за покупко/продажба в КАТ за снемане от отчет и бракуване . Поне аз така виждам нещата.

Katerinap
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Katerinap » Пет 05 юли 2024 16:17

Това беше към колегата по-горе, като наследник на баща си и ако има редовни документи може много неща да пробва.

И в нашия случай има наследници на автомобила, като в момента унаследяват само данъците по него, при все, че не съществува вече.
Нямаме информация на кого е предаден. Имаме само номерата на колата и талон. Ако знаехме щяхме да потърсим.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 05 юли 2024 19:56

Аз като си бракувам колите отивам с талона и номерата в КАТ и като пита лелката къде е колата отговарям, че е в частен имот и бележка от Вторични не ми искат.
Ако намерите собственика по талон, той сигурно може да я бракува.
Или потърсете някой като мен с бракувана кола в частен имот, да я закара на Вторични с вашия талон и ще получите бележка, ама не знам дали няма да искат данните на собственика по талон. Доколкото си спомням, като закарах последните 2 коли ми искаха данните на майка ми, защото тя беше собственик по талон.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 10 юли 2024 6:53

На вторични искат копие от талона на колата, няма значение кой ще я даде за скрап, просто колата трябва да има талон и те взимат копието

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 20 юли 2024 8:52

Katerinap написа:Здравейте,

Имам следния казус.
Наскоро почина брат ми и се оказа, че един от старите му автомобили все още трупа данъци.
Проблемът е, че когато го е купил не е отишъл в КАТ да вземе нов талон на негово име, а си е останал с талона на предишния собственик (талонът е наличен).
Колата е дадена за старо желязо преди години, понеже той катастрофира с нея. Явно е дадена без удостоверение за разкомплектоване (а може и да е загубено), защото не намираме такова.

Та, в момента имаме талон с данните на стария собственик, номера на колата и удостоверение от Нотариус, че има извършена покупко-продажба.

В КАТ казват, че няма решение на казуса към момента и не могат да я отпишат?!

Някой сблъсквал ли се е с такъв казус и как го разрешил?

Ако автомобилът не е със сменена регистрация в КАТ не би трябвало и в общината да се води на името на брат ти. Следователно не виждам защо изобщо трябва да се занимаваш. Ако все пак по някаква причина се води на името на брат ти в общината и имате договор за покупко-продажба на името на брат ти, с който обаче автомобилът не е регистриран в КАТ, имате право да поискате, като негови наследници, автомобилът да се бракува директно, независимо, че не е регистриран - както писа колегата по-горе - намиращ се в частен имот.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”