VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
-
Пламен Тодоров
- Автомобил: Vw Sharan
- Двигател: AVG 2000
VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
Здравейте,имам въпрос.Охлаждащите вентилатори с 2 скорости ли са или със 1?Днес се сетих да ги проверя.Включвам климатика и съответно и двата вентилатора тръгват,след 15-тина минути ги проверих и си въртяха със същата скорост.Изключих климатика,спряха и вентилаторите, понеже двигателя е загрял изчаках малко за да се включат пак и установих,че отново въртят на същата скорост(според мен първа).Имам някакъв бегъл спомен,че когато купих колата съм чувал как минават на втора скорост при включен климатик,ама не съм сигурен-затова питам.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: VW Sharan 1.9 tdi 110 к.с. охлаждащи вентилатори
Двускоростни са вентилаторите.
Но не е задължително при пуснат климатик да минават на втора скорост. Особено на трактори като нашите.
Но не е задължително при пуснат климатик да минават на втора скорост. Особено на трактори като нашите.
-
Пламен Тодоров
radotom написа:Двускоростни са вентилаторите.
Това очаквах да чуя
,но защо тогава са му сложили втора скорост?Усъмних се,че моята не се включва,защото ми се струва,че климатика ми на място не духа достатъчно студено.Също така в движение(това е когато тегля) температурата на охл. течност при изкачвания подминава предпоследната чертичка.Темп.на маслото в този случай достига 134 гр.Налага се да изключвам задната зона на климатика за да овладея загряването -
Zdravko Zankov
- VW експерт

- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Втората степен тръгва или при по-висока Т на антифриза, или при по-високо налягане на компресора. Или и при двата случая. Но трябва да я има.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Много зависи какво теглиш ,ако е е нещо тежко нормално да загрява
Това ,което аз правя преди лятото е да напръскам радиатора с безконтактен препарат и го измивам внимателно от по-далеч с водоструйка ,ако тече много мръсна вода повтарям докато не протече чиста вода
п.п най-хубаво е да се свалят и измият но е доста трудоемко
Това ,което аз правя преди лятото е да напръскам радиатора с безконтактен препарат и го измивам внимателно от по-далеч с водоструйка ,ако тече много мръсна вода повтарям докато не протече чиста вода
п.п най-хубаво е да се свалят и измият но е доста трудоемко
-
Пламен Тодоров
Иска ми се някак да я пробвам тази втора скорст,и мисля да откача буксата от датчика на радиатора и да я окъся.Така би трябвало да отчете максимална температура???Иначе и аз си мия радиатора на автомивка често така,че смятам не е толкова мръсен.
- radotom
- Модератор

- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Пламен Тодоров написа: мисля да откача буксата от датчика на радиатора и да я окъся.
А мислил ли си после с какво да смениш контролера?
Колкото и да го загряваш антифриза, съпротивлението на датчика никога не стига 0 ома.
Закъсявайки буксата, ти дирекнто окъсяваш +5V, които идват по единия пин и вървят към 'маса'
Често контролера оцелява, не е чак толкова некадърно направен и устисква на къси съединения.
Ама понякога...
Та ако искаш да си играеш, запаси се с едно резисторче от порядъка на 180-220 ома и с него боцкай между пиновете.
При това положение вече няма никаква опасност и ще се отчете температура от порядъка на (по далечни спомени!!! ) 130*
ОУ! Задръж!
Явно преди това си имал Голф 2/3 или Пассат Б3/Б4
В случая няма датчик (ключ) на самия радиатор, а контролера се грижи да превключва м/у двете степени на перката в зависимост от показанията на температурата на датчика, дето е на фланеца при главата.
Самата комутация се извършва от релетата в една черна кутийка, закрепена на маската до шоьорския фар, срещу акумулатора.
А долу, пред скоростната кутия (по-точно между нея и радиатора) има блокче с 2 мощни жични резистора. Те се грижат за скоростите.
2 те такива, ама има и тенекиен корпус към тях:

-
Пламен Тодоров
много добре обяснено! Аз съм се объркал.Преди време имах Пасат б5,давам на контакт една сутрин и чувам как вентилатора върти на втора -
Пламен Тодоров
Някой знае ли за какво служи този датчик,че не разбрах.
-
Пламен Тодоров
Едната верига е за компресора на климатика-ако t° на охл. течност се повиши над 128°C го гаси.Другата за сега не знам.
-
Пламен Тодоров
След като се затопли отново се сетих да пробвам вентилаторите.Оказа се,че втората скорост работи.Оставих колата с включен климатик да работи на място ,и след 5 - 6 минути се включи втората скорост за секунда- две.Явно всичко си е наред.
- kris11
- VW експерт

- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
От какъв зор са 2бр. вентилатори на трактор , който не загрява ??
При мен е 1 бр , двускоростен с резистор тип реотан на алум. плоча във вентилатора.
При мен е 1 бр , двускоростен с резистор тип реотан на алум. плоча във вентилатора.
-
Пламен Тодоров
И трактора загрява,по-горе съм описал какво се случва.
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”