Годишен технически преглед - защо съществува?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Re: Годишен технически преглед - защо съществува?

Мнениеот kamaza11 » Пон 19 авг 2024 20:22

gizito написа:
kamaza11 написа:И аз да ви дам обратна връзка. Кола 1997 г., на газ от 2006г. Катализатор няма отдавна. Миналата година на прегледа думите на служителите бяха, че е перфектна по показатели /за годините си естествено/. Този път обаче системата не я допусна, но в последствие я “прекараха”, няма да казвам къде и за колко пари, но ще спомена, че вече някои пунктове са се научили да “лъжат” софтуера. Надали са само те.

А ти видя ли данните? Проблема в емисиите или в ламбда коеф., или общо.

За съжаление не мога да кажа, понеже не съм се интересувал никога от числата, които се появяват на екрана и съответно не ги разбирам, иначе се виждаха някакви стойности. От ГТП- то я пробваха както на бензин, така и само на газ и отново не покриваше нормите, които са нужни, за да бъде валиден прегледът. След това предложиха да я минат успешно на друга цена и “изработиха” системата механично, така да го кажа. Софтуерно няма вариант да я излъжат, понеже не могат да коригират стойности поне засега.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 20 авг 2024 17:40

ADY 98 набор с ГИ и катализатор. Сондата е сменяна с нова 2022г., че беше аут. Мина

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 20 авг 2024 18:53

Много точно написано! Един познат го каза накратко ето така: "Българинът иска да има правила, но да не важат за него!"

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Сря 21 авг 2024 10:38

Сетих се за няколко, може би глупави за някого, въпроса за тези ГТП:
1. Ако срокът за ГТП те завари извън страната за месец или повече, томошните органи могат ли да ти направят проблем? Имаш ли право да минеш там на ГТП?
2. Със сигурност има стотици коли купени примерно от Гемания с преминат преглед по техните стандарти. Идват тук и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минават пак ГТП за пререгистрация, 99% съм сигурен, че доста от тях ще бъдат извин НАШИТЕ СТАНДАРТИ, както случай с мой познат закупил Киа от магазина и на следващата година няма и 5К км неможе да мине преглед. Вдигна им скандал и остави колата в магазина да си оправят бакиите. Как са я оправили те си знаят.
Та въпросът ми е къде се разминаваме с Европа по стандартите?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 21 авг 2024 10:44

NikMar55 написа:от Гемания с преминат преглед по техните стандарти. Идват тук и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минават пак ГТП за пререгистрация, 99% съм сигурен, че доста от тях ще бъдат извин НАШИТЕ СТАНДАРТИ, както случай с мой познат закупил Киа от магазина и на следващата година няма и 5К км неможе да мине преглед.

И каква е разликата между НАШИТЕ и ТЕХНИТЕ стандарти, като са абсолютно едни и същи?!? Айде стига лалджийски приказки!

Освен това си има възможност за признаване на преминат преглед в друга страна от ЕС за срок до 1 година от регистрацията, така че и това не е вярно.

deas
Автомобил: VAG 5+
Двигател: engine19

Мнениеот deas » Сря 21 авг 2024 11:12

При преглед на автомобил (нов внос) в КАТ проверяват ли ви спирачната система ?

milench0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milench0 » Сря 21 авг 2024 13:38

Скоро( края на Юли) регистрирах един пастет и нямаше никва проверка на никакви системи. Единственото беше , че чаках 30/40 минс някаква комисия , защото колата е под 5 години и проверка на рама/талони закачаха я и с някаква диагностика. Предполагам , че от КАТ до КАТ има разлика.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Сря 21 авг 2024 13:40

deas написа:При преглед на автомобил (нов внос) в КАТ проверяват ли ви спирачната система ?

Не, нито мерят газове, нито проверяват светлини. Пускат те 1 година да си обикаляш с колата и после ГТП може да те спре при проблем с някоя от системите.
Класически параграф 22, но пък иначе в пунктовете сме по католици от папата :mhihi

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Сря 21 авг 2024 16:14

fur1ous написа:И без кат. Щеше да мине, преди 2002г. В пункта избират дали колата има или няма катализатор, съответно винаги цикат че няма, и я мерят така, за да мине.

и аз видях как, но няма да ви кажа, докато не видя че чистят сондата от чернилка и я ароматизират :deal :mrgreen

Потребителски аватар
gizito
Автомобил: Passat b3+ 320i e46
Двигател: ABS 1991+ M52B20TU

Мнениеот gizito » Съб 24 авг 2024 19:26

От преди 7 дена. Някой ако не го е гледал. МЕГАПАРТС на ГТП. Естествено къде? Пак при Дунев
https://www.youtube.com/embed/6pNWPDbRY ... 9f01MaqjGl

Видеото е дълго. Единственото полезно което каза е "Газачиите правят дупчици за да запазят гърнето от корозия. Преди преглед трябва да се запуши дупката, за да не смуче въздух"
т.е. Една видия, болче квото ви пасне, мерите-минавате, и махате запушалката

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Пон 26 авг 2024 14:06

И каза поредната глупост... Газаджиите сменяли гърнетата по-често от маслото. :mrgreen Особено аз, с кола на газ от 2007 година, изминати 75-80 000, понеже аз и приятеля я караме основно събота-неделя, по празници и отпуска. Все още е с оригиналния изпарител Lovato. Понеже ми се появи дупка от заварката. Като ми я оправиха се оказа, че ще сменям гърнетата чак догодина. Имало още хляб в тях, това на гърнета на 31 години. Чакай, една кукувица имаше тука, аха, намерих я... :a076

Потребителски аватар
gizito
Автомобил: Passat b3+ 320i e46
Двигател: ABS 1991+ M52B20TU

Мнениеот gizito » Сря 28 авг 2024 17:45

Ей това трябва да го гледате!
BGCarsUnited- ОТ ЕКО-3 2023г. на БЕнзин, на ЕКО-2 2024 на ГАЗ(АГУ на 7-8 месеца)
https://www.youtube.com/watch?v=MeOOMBwdcZQ

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Сря 28 авг 2024 19:11

Тва нищо не доказва, освен че от пункт до пункт дават различно ЕКО, дори да е минал в същия пункт съм сигурен, че в друг е щял да получи еко 3, а в следващ дори еко 1. Меренето е трагедия и навсякъде дават различно еко и различни стойности.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 28 авг 2024 19:24

Има някакви истини, на си е лаладжия. Особено в областта на пробега на автомобила.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Сря 28 авг 2024 20:25

Е то това с пробега го казаха и в пункта. :Mr Green Fun И аз започвам да се чудя защо съм първа категория, то можело да ме резнат и по километраж. Аз го смених, заради изгорял оборотомер. Такъв имаше тогава, такъв сложих, а именно със 100 000 отгоре. Нали работи, к'во ме грее. Пък вече като ме записаха на ГТП, май няма шанс да сложа такъв на по-малко км, след като в системата им пише 300 000+. :c015

А относно газ-та, колегата на предните страници, едни други локуми разтягаше. Пък пича от видеото, как хубаво нахрани Дунев.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”