Рязход на Audi A3 1.9tdi alh с дюзи и чип

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Рязход на Audi A3 1.9tdi alh с дюзи и чип

Мнениеот kyoshinn » Сря 04 сеп 2024 14:05

Здравейте,
Знам, че съм далеч от разход, от който трябва да се притеснявам, но все пак ми е чудно..
Колата е А3 1.9tdi 90 коня с дюзи от afn и ремап.
По колата всичко е изправно, ревизирано, облужено.
Зареди колата до горе (с читава нафта, поне до колкото позволява нашата българската) + 2т масло + бардал бдц. Карах 100 км и пак до ръбчето на гърловината - 6.86 литра (това само градско, с климатик, в Пловдив, като избягвам пиковите часове и задръствания, тоест не съм висял по светофари). След това карах 500 км, 250 магистрално със 140-160 и 250 отново в Пловдив, без пикови часове и задръствания, с климатик естествено - 7,60 литра среден, тоест над 8 градско. Настъпвам, определено след като изчистих геометрията педала е до долу почти на всяко кръстовище и по-голяма права (разбирайте 2-ра и 3-та ги пълнят до 2500-300 оборота), за да надуе турбината и да изхвърля малко повечко сажди, а и геометрията да движи. И все пак ми се вижда малко висок разхода. Отпреди с подобно каране (може би една идея по-леко в града) ми даваше 5.3 извънградско и 5.8-6.3 смесено. Където и да съм тръгнал, все съм си смятал разхода по 6 литра, напоследък почнах все по 7 да смятам, че да излиза сметката. Все още ми се струва в реда на нещата разхода, макар, че избягвам почти целия трафик и задръствания, лято е, колата загрява за 2 км и почти винаги е на 90 градуса и някак си пак ми идва много, макар и с повечето настъпване. Имам познат със същата А3-ка, от същото място зарежда, почти същия маршрут кара, даже може и повече в трафика да влиза и когато и да зареди - 5, 5,2, 5,7, 6 таван..
Това, което аз си мисля, е че по-големи дюзи, с повече гориво от ремапа (51+ мг/такт спрямо 43 мисля бяха на сток мотор) + повече настъпване + горивото на празен ход е 2.6-2.8 мг (така отиде при настройката на главата и не сме го оправяли), то това води до 2+ литра отгоре, но все пак имам съмнения..

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Re: Рязход на Audi A3 1.9tdi alh с дюзи и чип

Мнениеот goppa » Сря 04 сеп 2024 20:24

При описаният начин на каране мисля,че ти гори необичайно малко.

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Чет 05 сеп 2024 16:38

Значи десния крак е по-скоро виновен ? Може би ще пробвам 100-200 км спокойно, да видим как ще е. Макар, че все тая, предпочитам да я настъпвам, че турбината е голяма мизерия..

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Нед 08 сеп 2024 18:41

Имал съм AFN, който е много подобен на твоя.
7-8 зимата в града, под 5 с круиз 120 и 6 и малко при 140. По описаните цифри твоя звучи нормално.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 08 сеп 2024 21:11

Давай газ, ама с акъл. Ако в стремеж да "чистиш" турбината даваш много газ, пък после ползваш много спирачки, нормално е да харчи много. На турбината и стига да даваш газ и не чак постоянно, нито пък е нужно да я цедиш постоянно до описаните обороти.
Отделно, пробвай един резервоар без добавки, само нафта... с малко по-умерено каране, и нещата трябва да си дойдат на място.
То като се замисля, ти от 90 коня, в момента си на над 140, вдигнал си мощността с над 50%, колата със сигурност върви много повече от преди, не си и свикнал, кефиш се, ускоряваш много повече и по-често, съответно и до по-високи скорости, а също и спираш по-често и по-интензивно. Това е дизел - повече нафта = повече вървене(над определено количество и повече пушек). Ако успееш да я караш както без чип, и да ползваш повишените възможности само понякога, при нужда, то колата ще си харчи колкото преди, дори може и малко надолу.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 11 сеп 2024 16:27

Ако не беше пипал дюзите щеше да имаш по-културен разход.

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Сря 11 сеп 2024 18:00

railfan написа:Имал съм AFN, който е много подобен на твоя.
7-8 зимата в града, под 5 с круиз 120 и 6 и малко при 140. По описаните цифри твоя звучи нормално.

AFN до колкото знам е при Пасат/А4 или накратко при комбитата, тоест тежи повече и разхода е нормално да е малко над А3/Голф 4. Явно има доста разлика с това дали е 110-120 или 130-140. Сега се връщам от морето. Значи Пловдив-Несебър-Варна-Несебър-Пловдив -> 800 км, като на отиване нямаше задръствания и съм карал 130-150 почти плътно, Несебър-Варна си е 90-100 и навръщане от Несебър към Пловдив беше голяма тапа.. Много задръстване, по магистралата 70-80-100 таван, чак след Стара Загора се отпуши движението и съм я бил колата със 150+ (това всичкото с климатик). Вече в Пловдив имам 100-тина км градско и гледам по стрелката ще имам още около 50-70 таван, та 55 литра за около 930-970 км.

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Сря 11 сеп 2024 18:06

cecoa1 написа:Давай газ, ама с акъл. Ако в стремеж да "чистиш" турбината даваш много газ, пък после ползваш много спирачки, нормално е да харчи много. На турбината и стига да даваш газ и не чак постоянно, нито пък е нужно да я цедиш постоянно до описаните обороти.
Отделно, пробвай един резервоар без добавки, само нафта... с малко по-умерено каране, и нещата трябва да си дойдат на място.
То като се замисля, ти от 90 коня, в момента си на над 140, вдигнал си мощността с над 50%, колата със сигурност върви много повече от преди, не си и свикнал, кефиш се, ускоряваш много повече и по-често, съответно и до по-високи скорости, а също и спираш по-често и по-интензивно. Това е дизел - повече нафта = повече вървене(над определено количество и повече пушек). Ако успееш да я караш както без чип, и да ползваш повишените възможности само понякога, при нужда, то колата ще си харчи колкото преди, дори може и малко надолу.

Не, това най-много го мразя газ, газ и спирачки, почти никога не го правя. Карам кротко като има коли и препятствия, но на правите и като няма други неща, които да пречат 2-ра до 2500-3000 оборота, 3-та до към 2200-2700 и аз вече съм мисля с около 60-70 и пускам леко газта и на четвърта си продължавам. Иначе отдавна се накефих на колата с новата мощност, определено настъпвам просто заради геометрията. Не е мерена, не знам колко коня е, едва ли е над 140, по-скоро около 130-135, защото мапера когато настройваше колата бях още със зацапана геометрия и, за да не пиква толкова много, то до колкото знам е резнал горивото с 1,5%, което по негови думи няма да го усетя и е отворил геометрията в ниските обороти, за да не пиква толкова, което не знам дали влияе на конете, а по-скоро на мудността в ниските. Впрочем, от Бардала и друг път съм си мислел, че ми качва разхода, сигурно ще го захвърля за няколко резервоара.

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Сря 11 сеп 2024 18:12

w_smith написа:Ако не беше пипал дюзите щеше да имаш по-културен разход.

Дюзите не би трябвало да играят толкова голяма роля, тъй като по оригинални данни 90 и 110 коня дават един и същи разход. По-скоро е до чипа, с който се пуска повече нафта. Както казах и по-горе при сток, на 100% натиснат педал се искат 41-43 мг гориво (май толкова беше), а в момента с чипа дори не знам колко е, 51+ мг. Тоест по логика, ако се кара нормално и в двата случая при 50% примерно на педала ще се изисква 20 мг/такт гориво, но при чипа като надъниш педала до долу, то ще пуска 43 мг при сток и 51+ мг с чипа, тоест по логика, колкото повече дъня педала на 100%, толкова повече компютъра ще иска 51+ мг.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Сря 11 сеп 2024 19:26

За минимален разход трябва плавно ускоряване (без кикдаун) и намаляване на скоростта с ППХ (принудителен празен ход) а не със спирачка. А 90 и 110коня харчат еднакво защото са еднакви мотори (с едно и също вътрешно съпротивление) на еднакви купета с еднакво тегло. Дори и чипирани пак трябва да си спазват минималния досрижим разход по описаният начин на каране. Но при каране в стил газ-спирачка , чипираната кола си харчи повече

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Сря 11 сеп 2024 21:48

goppa написа:За минимален разход трябва плавно ускоряване (без кикдаун) и намаляване на скоростта с ППХ (принудителен празен ход) а не със спирачка. А 90 и 110коня харчат еднакво защото са еднакви мотори (с едно и също вътрешно съпротивление) на еднакви купета с еднакво тегло. Дори и чипирани пак трябва да си спазват минималния досрижим разход по описаният начин на каране. Но при каране в стил газ-спирачка , чипираната кола си харчи повече

С две думи потвърждаваш това, което аз казах. Иначе какво значение има дали ще намалявам на празен ход или със спирачката ? Аз лично от доста време гледам максимално когато обстановката го позволява, то просто смъкмам предавките и така намалям. Гледам просто да избягвам спирачката, но това и са си мои щуротии.

Върни се в “Дизелови агрегати”