Избор на първа кола - Toyota Yaris vs Seat Ibiza

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Избор на първа кола - Toyota Yaris vs Seat Ibiza

Мнениеот samo_pechka » Съб 14 сеп 2024 13:41

first-car написа:СУВ-ове също ми харесват, но са с разход на гориво над 10, докато яриса и сеата са около 5-6. За ежедневно пътуване не е идеално и ще харчи в повече излишно.

Само да вметна, че ако някъде има Поло и сие от търсените години , да харчи 5-6 на сто градско.... ми няма такова . Някой ако твърди, че има , те лъже . Имам познат във Варна , колата е поло с малкия турбомотор. Преходите на ден са около 20км +- ( около 8 км до работата му , навръщане и до някой магазин за пазар, т.е. предполагаемо поне два студени старта) . Стига до 10 на сто . Неговите думи.
Това с малкия разход от малките коли е някаква митология в Бг . Масово този клас ( и години ) колите прескачат празни един тон.
Т.е. няма как ( или много трудно) кола тежаща над тон , каране градско в Бг в голям град със съпъстващите им задръствания , да гори 5-6 на сто.
Ся ако си куриер/бакшиш , бичиш постоянно градско с топла кола нон-стоп, тогава друго , ма под 7-8 на сто...пак трудна работа.
Извън града, там вече е друга тема.
Да не ти попаря надеждите де.

gogogo79
Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
Двигател: 1600 126 hp 2010 year

Мнениеот gogogo79 » Съб 14 сеп 2024 17:31

Разход от 5-6 литра градско бензин е постижим за Ярис , но трябва да е хибрид. От 3 та генерация са . И по - нисък разход от този е възможен градско.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Съб 14 сеп 2024 18:47

Ех мечти, мечти.
Хибрида ярис на жена ми служебен чисто нов го дадоха, под 9 градско не може да го свалиш.

Между другото най смотаната кола която сме имали, ама да не почвам по добре, описвал съм по друго теми що за неодразумение е това.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Съб 14 сеп 2024 19:04

Градско само по себе си нищо не значи. Буквално която кола искате мога да и направя градско 25+ литра на 100км.

Има значение с каква скорост и колко престой + климатик има. С полото на бензин в София от Банишора до Жолио Кюри зимата повече от 9 бензин и 10-11 газ не е горяла, при средна скорост от 27-28км/ч. Лятото редовно под 7 при скорост от почти 40км/ч градско.

Позната с BMW 3.0 дизел автомат за преход от 3-4км зимата при скорост от 16 и надолу км/ч и гореше 15-17 дизел. Друг познат в София основно по околовръстното от Надежда до Младост му даваше "градско" 5 с 1.5DCI на Рено. Друг познат пак с дизел на Рено от Интер експо център до художествената галерия вечер към 11 вечерта му дава около 3.5 максимум 4 разход. Тъй че, няма One fits all

Та конкретно за София - градско, абсолютно нищо не значи без допълнителни разяснения. Ако си в някой по-малк град, там кажи-речи няма огромни флуктуации, София ..... от 5 до 15 за среден клас кола, било то бензин/дизел.

Малките коли със сигурност могат да горят по-малко от големите градско.

Иначе 9 градско на хибрид на тойота ми е непонятно как става при нормално шофиране, но явно всичко е възможно.

gogogo79

Мнениеот gogogo79 » Съб 14 сеп 2024 19:39

Няма смисъл от частни примери. Просто се гледа спритмонитор статистиката. Сравняват се въпросната Ибиза , Ярис бензин и Ярис хибрид и се вижда коя е най- икономична.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Съб 14 сеп 2024 20:17

Може, ама пропускаш факта,че Германия не е България, аз визирам трафик - София.
Яриса като е хибрид е тежък, пък и разхода му е най малкия проблем, колата е недоразумение в много аспекти.

gogogo79

Мнениеот gogogo79 » Съб 14 сеп 2024 21:27

To ...освен трафика и горивата ни не са същите , като в Германия. Тойота са малко недодялани коли ..,но смисъл да задълбаваме дали хибрида прави колата икономична или не няма. Ти си харесваш 1.8 turbo … но хората масово си искат колите да са колкото може по- икономични и по- вървящи. В тази връзка индустрята първо добави директно впръскване към бензина , после добави и турбо към директното впръскване...а в днешни дни масово производителите добавят и батерия и ел. мотор към двг –то. И така колите си стават все по- сложни ..,но и все по икономични и по- вървящи.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Съб 14 сеп 2024 21:32

gogogo79 написа:Ти си харесваш 1.8 turbo … но хората масово си искат колите да са колкото може по- икономични и по- вървящи.

Има ли човек който да не го харесва?
Дай ми кола която е по икономична, по вървяща и по надеждна от 1.8Т от VAG групата, като включиш и обслужването и проблемите на конкретните ДВГ към общия разход за колата на годишна база.

Имам и други коли, не карам само 1.8Т, въпреки че имаме 2 такива в семейството, скоро взехме 2.0 TSI DNNA, фабрично нова. Чудесен автомобил бих казал, ама реално ще разберем след 10 години колко е чудесен :mhihi Просто е по малкото зло, още е с чугунен блок и му слагат DQ381, което е ок предвид какво се предлага в другите конфигурации, алуминиеви боклуци, проблемен и невъзможен за ремонт dq200 и задно окачване на мост, не мерси :banghead

gogogo79

Мнениеот gogogo79 » Съб 14 сеп 2024 22:58

Няма причина , този двигател да не бъде харесван. Факт е ,че е уникален от тези години за ВАГ групата. Подчертавам , за хората , които са се капсуловали във ВАГ групата. Иначе по критериите , които си изброил от тези години (икономични , вървящи ,надеждни с нисък разход за ремонт) има и други двигатели , които не му отстъпват . На прима виста 2.0 kompressor 163 hp , 1.4 tjet 150 hp на Фиат Груп . Тук въбще не включвам , двигатели без принудително пълнене , защото карам такава кола и знам ,че по- скоро са невървящи в тоя диапазон около 150 коня...)

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 15 сеп 2024 8:30

На мястото на автора щях да взема едно Джъсти 4х4, доста здраво, проходимо, компактно и икономично, нещо около 2008-2009-та.
Да, гадно е отвсякъде, но е идеално за целта.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 15 сеп 2024 19:22

fur1ous написа:[
...Има ли човек който да не го харесва?
Дай ми кола която е по икономична, по вървяща и по надеждна от 1.8Т от VAG групата, като включиш и обслужването и проблемите на конкретните ДВГ към общия разход за колата на годишна база.

И какво му е чудното ? Открили Хамерика
Още през 1994г имаше 150 к.с. двигател без турбо и с 8 клапана

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Пон 16 сеп 2024 12:54

gogogo79 написа:Няма причина , този двигател да не бъде харесван. Факт е ,че е уникален от тези години за ВАГ групата. Подчертавам , за хората , които са се капсуловали във ВАГ групата. Иначе по критериите , които си изброил от тези години (икономични , вървящи ,надеждни с нисък разход за ремонт) има и други двигатели , които не му отстъпват . На прима виста 2.0 kompressor 163 hp , 1.4 tjet 150 hp на Фиат Груп . Тук въбще не включвам , двигатели без принудително пълнене , защото карам такава кола и знам ,че по- скоро са невървящи в тоя диапазон около 150 коня...)

Карах 1,8Т последна генерация AWT -5г. Двигателят е бил хубав ама като нов. Прекалено сложна картена вентилация прекалено много клапани. Надеждност да ама не. Средна работа. Вървеж- стоков средна работа. Малката турбина почва да тъпче на 4000-4500оборота. Икономичен -стига бе. Не че е лош мотора мане е и УАУ че да се митологизира.
Ярис хибрид е най-голямото недоразумение. Градска кола която въобще не е толкова икономична колкото се очаква което е доста странно, но факт. Извънгадско е тотално спряла и за там не става. Твърдо не препоръчвам.
В общи линии докато човек не се качи и навърти няколко десетки хиляди на една кола по-добре да не дава категорични лични мнения.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 16 сеп 2024 13:27

Двама души вече казвате, че ярис хибрид не гори малко. А в спритмонитор средния разход е 4.4 литра. И това е за "гадния" ярис 3-та генерация. За лоша изработка, тракане, лоша изолация човек да се съгласи, ама да се твърди, че гори много някак си е леко нереалистично. A от VW, Up-a гори средно 5.5 което е чудесен разход, а е по-малка кола. Та... любопитно ми е какви са ви очакванията ? Безброй клипчета и коментари от собственици има и колата си гори малко бензин. В случая си мисля, че задкормилното устройство е проблема или самата кола е имала проблем.

Колегата Кайзен има Ярис и той може също да каже какъв разход му дава на неговия хибрид.

Да не се окаже, че яриса се кара както 2.0TFSI и после ми той гори много. Не е хейт към двамата, просто твърдите, че гори много ама не казвате колко и при какви условия. А в световен мащаб се знае, че тойота хибрида гори малко на фона на конвенционален двигател.
Не говорим дали си заслужава колата, а сравняваме само моторизация и разход на гориво.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Пон 16 сеп 2024 15:49

Разходът на гориво на един двигател зависи от работата, която върши. Пиша го за втори път. Гореспоменатият ярис тежи колкото един голф, но е оборудван с два пъти по-слаб мотор. Това обяснява високия разход, както и многото други недостатъци. Хибридът е 'ни риба, 'ни рак. Последното е мое лично мнение.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 16 сеп 2024 16:05

telefunken написа:Разходът на гориво на един двигател зависи от работата, която върши.

Не съм съгласен. Зависи и от оптимизацията на работата на двигателя.

1.5 TSI местейки 1330 кг в T-ROC харчи по-малко от 1.6 карбуратор, който мести 910 кг в Golf 2. Тоест единият двигател върши значително повече работа, а харчи значително по-малко.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”