Избор на първа кола - Toyota Yaris vs Seat Ibiza

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Re: Избор на първа кола - Toyota Yaris vs Seat Ibiza

Мнениеот telefunken » Пон 16 сеп 2024 16:36

Колега, сравняваш грах с диня. КПД то на двата агрегата е съвсем различно. Нека да се придържаме към една и съща генерация двигатели, примерно произведени преди 10 години. Трабантът ми гореше 8 литра на 100 километра, а беше 600 килограма с мен и пълен резервоар.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 16 сеп 2024 18:14

Избягахте от темата към обобщения на едро, които не стъпват много на здрава основа.
Разхода на гориво зависи от доста фактори, като КПД на двигателя е само един от тях. Технологията на хибрида пък съвсем усложнява сметката, предвид че позволява акумулиране и отдаване на енергия в определените съответни режими.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 16 сеп 2024 18:32

cecoa1 написа:Разхода на гориво зависи от доста фактори..

Абсолютно.
ТЛК120 с около 20-30% по-малък разход спрямо Пасат 5.5
ТЛК - 4.0 бензин, автомат
Пасат - 2.8 бензин, автомат
И двете с торсен :icon_lol
Теглата не помня вече, но ТЛК-то с поне 400кг трябва да е отгоре

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Пон 16 сеп 2024 21:12

fur1ous написа:
gogogo79 написа:Ти си харесваш 1.8 turbo … но хората масово си искат колите да са колкото може по- икономични и по- вървящи.

Дай ми кола която е по икономична, по вървяща и по надеждна от 1.8Т от VAG групата, като включиш и обслужването и проблемите на конкретните ДВГ към общия разход за колата на годишна база.

То няма смисъл да се говори на тази тема.Относно 1.8T 20v мотора на ВАГ,че се засягат доста хора,дори в други теми.В производство от 1994 до 2010 година.
Цената на читавите коли не мърда,та може и да расте.Пак казвам на читавите.Не всяко 1.8T 20v е на газ. :wink

telefunken

Мнениеот telefunken » Пон 16 сеп 2024 21:53

От новите коли, които съм карал през последните 8 години (CDMR), най-икономични са били тези на VAG и BMW, с изключение на Ауди Q3 (много тежи). Най-неикономични са Фиат, Корола на Тойота и DX. Най-зле е 500L на Фиат, а най-икономичен Голф 8, 1,5 eTSI.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 17 сеп 2024 7:58

telefunken написа:От новите коли, които съм карал през последните 8 години (CDMR), най-икономични са били тези на VAG и BMW, с изключение на Ауди Q3 (много тежи). Най-неикономични са Фиат, Корола на Тойота и DX. Най-зле е 500L на Фиат, а най-икономичен Голф 8, 1,5 eTSI.

Извънградско с наще магистрални скорости забрави да е икономичен 1.5 eTSI много е тежък, пък и муден за 150 коня. В града може и да е икономичен.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Вто 17 сеп 2024 9:35

Тежък тежък колко да е тежък аз съм с комби вартиант пък хич не ми е муден и тежък 1350кг собствена маса. Мотора върви осезаемо повече и осезаемо по-икономичен от любимия ти 1,8Т та виждам някакво противоречие.
За икономичноста и аз не съм очарован и мога да кажа че очаквах да е по-добре. Не съм съм се вглеждал особено много в разхода нооо определено е над 1,0ТСИ който карах в Рапид който е да кажем 180кг по-лек но пък 1,5 е уж високотехнологиче. При все че Рапида го пържех здраво магистрално. Все пак всичко останало е по-добре но който си твърди че големия мотор бил икономичен щото бил ненатоварен има много здраве. Конете и искат манджа, но от всички съвременни мотори е един от най-икономичните и както и да се кара гори по-малко от по-големите мотори на ВАГ.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Вто 17 сеп 2024 9:49

Аз пак ще кажа, колата е мудна за 150 коня.
Сравния със същото поколение 150 коня без e.

Не разбирам защо се напрягате за 1.8Т-то, като то изобщо не е като колите в днешно време, но има нещо много по ценно в него, но как и да е.
Когато за 1.5 TSI излезнат е такива клипове, може да го коментираме рамо до рамо с 1.8Т.

Приключвам до тука темата за 1.8Т, щото няма нищо общо с тая, ако искате ще си отворим друга.

telefunken

Мнениеот telefunken » Вто 17 сеп 2024 10:00

С каквото и олио да го пържиш рапида, от 120 км/ч нагоре отваряш вратата, слизаш и почваш да го буташ. Най-вероятно каплите му са били 18-сантиметрови, затова те е заблудил в разхода. 7л/100 км разход прави новия т-крос, което е с половин литър отгоре, над моя т-рок. На 1,5 eTSI не знам какво не му харесваш, но като динамика и разход беше по-добър от моя т-рок. Наскоро тествахме едновременно новия кия спортидж 4х4 с 1,6 литровия мотор 180 коня, с DSG и т-рок 1,5 DSG, 150 коня. Кията е по-мудна, по-бавна, с разход на гориво 1 литър над обявения. Сигурен ли си, че си бил зад волана на рапида или си чел някъде какво може? Понякога човек се бърка и стават грешки.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:

Мнениеот fur1ous » Вто 17 сеп 2024 10:14

Kia-та не е с DSG,а с няква тяхна си разработка DCT и от там идва по голямата разлика във вървежа и разхода.

Реално DSG-то е на светлинни години от тяхната DCT кутия.

DSG е създадено от BorgWarner в партньорство с Volkswagen и се вгражда масово от 2003г., DCT-то на Kia се вгражда от 2015г.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Вто 17 сеп 2024 10:17

telefunken написа:С каквото и олио да го пържиш рапида, от 120 км/ч нагоре отваряш вратата, слизаш и почваш да го буташ. Най-вероятно каплите му са били 18-сантиметрови, затова те е заблудил в разхода. 7л/100 км разход прави новия т-крос, което е с половин литър отгоре, над моя т-рок. На 1,5 eTSI не знам какво не му харесваш, но като динамика и разход беше по-добър от моя т-рок. Наскоро тествахме едновременно новия кия спортидж 4х4 с 1,6 литровия мотор 180 коня, с DSG и т-рок 1,5 DSG, 150 коня. Кията е по-мудна, по-бавна, с разход на гориво 1 литър над обявения. Сигурен ли си, че си бил зад волана на рапида или си чел някъде какво може? Понякога човек се бърка и стават грешки.

Аман от кръчмарски лакардии. 18ки на Рапид бих искал да видя наживо. ЧУл един от един дядо на пазара. Казах по-горе докато не навъртите няколко десетки хиляди на конкретен автомобил не преразказвайте чужди уж достоверни истории. 1.0ТСИ в Рапид е супер мотор с много по-добър вървеж от очаквания за конете си с напълно прилична динамика до 180 по километраж при това в по-слабата версия от 95к.с. при това е по-икономичен и магистрално и градско от настоящия ми 1,5ТСИ. Всичко останало са някакви мега тъпотии от хора които са го гледали на картинка. А ако трябва да го сравнявам с 1,4 бензин на Хонда която също карам чат пат -85коня ако не се лъжа е Самолет с главно С.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 17 сеп 2024 10:47

fur1ous написа:Реално DSG-то е на светлинни години от тяхната DCT кутия.

Всъщност, не съвсем. Доста са сходни. icon_idea
И както има DSG със сухи и мокри съединители, така е и с DCT.
Имат известни различия, естествено, но са съвсем сравними.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 17 сеп 2024 12:06

Колега, fur1ous - по същата логика PDK кутията на Порше е на светлинни години от DSG на VW... Общо взето, както груп казва... eдна манджа са си. Щот ако трябва толкова да се сегментира, тука евангелистите ще почнат да се обаждат ако сравняваме DQ200 с DQ381. Факт е, че масово другите производители, които ползват кутии с два съединителя - минават без мокри съединители в повечето модели. Колко е добре/зле за вървеж/здравина - Божа работа. Ама не е като да се реве масово от хората от другите форуми, че кутиите им със сухи съединители се трошат или не вървят. Изключително субективен е този критерии, защото масовия потребител иска да вкара D и не го интересува какво се случва от долу и "колко върви" и сменя ли предавки за 300ms или за 450ms примерно.

Както един мотор не прави колата, така и една кола не е само мотор. Всяко МПС си има предимства и недостатъци и смисъла на форума и като цяло на автомобилните групи е да се вземе информирано решение. Всеки си има глава на раменете и може да прецени, информацията която получава, важи ли за него.

Към автора... понеже спомена, че Яриса и Ибизата не са от познати/приятели. Насочи се към малко по-горен клас автомобил. Голф/Леон и недей да се плашиш да го вземеш с малкия дизел 1.6TDI.
За жалост в твоя случай всичко е на късмет и ако няма зор - е хубаво да си дадеш време за избор, а не на първата кола да се хвърлиш. Защото както може да се говори, че Хонда и Тойота са най-здрави - да се натресеш на МПС с ремонти за хиляди левове. Така и може да си намериш Алфа Ромео което е доста мразено по нашите ширини и е в топ класация за трошливост от сънародниците ни - пък да сменяш само масла и филтри.

Ще е хубаво да имаш някой, който поне мъничко разбира от коли - когато отиваш да гледаш за финално купуване. Не е нужно да го мъкнеш за всеки оглед, защото е уморяващо. И задължително колата да влезе в сервиз преди да се дадат парите. Щом ще плащаш 13-15 хил. лв - никой да не ти върти номера, че не може сервиз и т.н. Да се прегледа хубаво колата, защото тези 100-тина лв за сервиза могат да ти спасят главата от скрити лимонки и пак казвам....

Пали свещ и се моли, защото е само късмет с МПС 2-ра ръка без помощ.

Поздрави и успех и да се похвалиш каквото вземете.

Последна промяна от thanis на Вто 17 сеп 2024 14:22, променено общо 1 път.

telefunken

Мнениеот telefunken » Вто 17 сеп 2024 14:11

Браво Танис, написа го преди мен. Точно това имах пред вид, моторът наистина не прави колата и обратното. При покупка на 10-годишен автомобил е важно състоянието му и поддръжката, другото е абсолютно без значение. Позволих си да се отклоня от темата, заради глупостите на колегата по-горе, изписани за малките мотори, с които уж бил имал вземане-даване. Дали ще заложиш на сеата или яриса, зависи от това, какви хора са ги карали досега. И как са ги поддържали.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Вто 17 сеп 2024 16:54

Аз имам 60х на Рапид изкаран от магазина ти вероятно имаш 10км.Щото си местил чужд Рапид три пъти на паркинга. Да искаш фактура да ти покажа а защо не нотариален договор като го продадох а може би и сервизна история да видиш дали верно са 60хиляди. Аман от комплексирани гугълджии на всяко гърне мерудия.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”