Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот thanis » Нед 06 окт 2024 21:58

Клипчето което показваш, буквално казва, че всесезонна гума има по-добър спирачен път на сухо от зимна гума. Виж 9мин 10 сек и 9 мин 58 сек. Всесезонните Bridgestone A005 и Pirelli Cinturato SF3 имат сцепление A по европейските етикети. Зимните гуми има само твоята Blizzak LM005, като единствен представител. На мокро са еднакви при 2 градуса и над 6 градуса всесезонните имат по-добър спирачен път на мокро. Тези тестове са при 80 до 5км/ч

Не разбирам защо спорим за глупости. Информацията която споделяме лесно може да се провери и човек да прецени какво ще му върши работа

Никой не твърди, че всесезонката е манна небесна и решение на всички проблеми и всички метерологични условия. Но в достатъчно широк диапазон могат да бъдат добър избор. Щом съм легален да карам зимата с летни гуми в София при грайфер над 4мм (ЗДВП, чл. 139, ал.4), няма какво да коментираме повече. За последните 2000 дни в София, температури под минус 10 градуса е имало 15-тина дни. В тези чак толкова специални случаи, човек може да вземе метро и/или такси ако го притесняват гумите.

EDIT: https://www.youtube.com/watch?v=8K8ThRGNaoM Ето тук има видео по темата от tire reviews.

Генерално говорим за зимна срещу всесезонна гума, но трябва да се вземе под внимание, че и качеството на гумата играе също значение. Евтина зимна е по-лоша от скъпа всесезонна. Все пак всесезонните гуми не са измислени, защото предлагат нещо свръх повече, а точно от икономическа гледна точка, да се спестят 2 комплекта гуми и да не се сменя през сезоните. Човек сам преценява какво да направи с колата и живота си, стараем се да вземаме максимално информирани решения.

Последна промяна от thanis на Нед 06 окт 2024 22:54, променено общо 1 път.

Spikul

Мнениеот Spikul » Нед 06 окт 2024 22:31

Не спорим, а дискутираме. Та в този ред на мисли, именно в клипа температурите са до 0-2 градуса и се вижда как експоненциално се увеличава спирачния път на всесезонната гума, както и на лятната с падането на температурата. Не говорим за -10 или -15 градуса, а за температури малко над нулата. Иначе лятната гума спира даже по-добре, както се вижда.
И тук никой не пита дали е наказуемо, а с кое е по-добре да се кара.
Иначе си прав, че има всесезонки с клас А на мокро - просто аз не можах да намеря в моя размер такива като си купувах зимните 265/50/19.
И да, последните няколко зими бяха доста топли, но никой не знае какви ще са следващите, защото само до преди 7-8 години си имаше редовно -15, -20 градуса. Помня, защото редовно излизам с колата през зимата по поляните и горите с кучето :biggrin

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Пон 07 окт 2024 14:05

Хора, хора... Дадох ориентир Боровец, но града е много под Боровец и реално почти винаги е сравнително изчистено. Няма да се кара толкова много в горите и т.н., щом с леката кола и стари зимни гуми е успявал да стигне до работа и т.н. щ, подозирам, че нищо няма да му пречи със СУВ-а, 4х4 и нови всесезонни да кара по тези пътища. Човека е много добър и обран шофьор, общо взето такива спирания под 0 градуса, пък на -15 и т.н. изобщо не го вълнуват, той отдалеч си предвижда ситуациите, кара спокойно, знае как да взима и завой, и какво ли не.. Както казах опитен и нерисков шофьор. Отделно бюджета стига до нисък клас зимна гума като LingLong или Sailun Ice Blazer, максимум да се напънем до едни Kumho WinterCraft или Firestone WinterHawk, които ще са му предостатъчни ще, но тук идва другия проблем, че нямаме летни гуми, отделно с неговото каране по 6000-7000 км, то няма да може да ги изчерпи тези гуми и след 4-5 години ще трябва да ги хвърли със едно 70% грайфер, отделно нямаме втори комплект джанти, та и 2 пъти годишно ще се сменят летни/зимни, което пак си е пари (по 80 лв на година) и цялата гимнастика с летни/зимни се обезсмисля.
Спряхме се на Kleber Quadraxer SUV за сега, като Nokian Seasonproof 1 също са вариант, но като че ли Клебера е по-добър.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 07 окт 2024 14:42

За черни пътища и кал тези не са лош вариант https://www.bggumi.com/eshop/productinf ... 796727465/

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 07 окт 2024 14:55

Какво общо има това Тойо с темата? Или да си пишем нещо?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 07 окт 2024 16:41

kyoshinn написа:Спряхме се на Kleber Quadraxer SUV за сега, като Nokian Seasonproof 1 също са вариант, но като че ли Клебера е по-добър.

От Quadraxer 3 съм много доволен /стандартни, не SUV варианта/ като поведение на сняг, износване, справяне с вода при висока скорост и шум :th_up

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Пон 07 окт 2024 17:43

Да, и аз в много теми намерих сходни мнения. Реално Нокиана го дават по-добър само на сняг, но във всичко друго (мокро, сухо, шум) пада под Клебера, а пък ние чак толкова сняг нямаме :mhihi

Spikul

Мнениеот Spikul » Сря 09 окт 2024 17:35

Е, ти явно си беше решил да си вземеш всесезонки и май въпросът ти за избор между зимни и всесезонни гуми беше реторичен :mrgreen
Както каза по-горе един колега, всесезонната е компромисен и евтин вариант. Замисли се защо всесезонните гуми на които си се спрял са по-евтини от зимните гуми на същата марка.
То човек ако е внимателен може и с 10-годишни летни гуми да кара през зимата, обаче защо трябва да си го причинява и да се напряга излишно? И понеже не съм на 20 години и имам някакъв житейски опит, та помня дори как сме се въртяли по завоите с Москвич и то с 20 км/ч през зимата на 2 см сняг, просто защото тогава имаше само всесезонни гуми.
Според мен в размерите, които си посочил, няма по-добра лятна гума от Continental Ultracontact, както и няма по-добра зимна гума от Michelin Alpin 6. Пак казвам, че това са лично мои наблюдения от опит и не ангажирам никой с тях. Опитът ми с всесезонни е, че стават, но нямат нищо общо като пътно поведение с чисто зимна и лятна гума от подобен клас (съпоставими като цена и производител).
Аз съм на съвсем различно мнение, че стават за нашия климат всесезонките, защото годишните температурни разлики са огромни. Може зимата да са само 2 седмици под -10, но колко седмици са над 35 градуса? И тогава ли трябва да се движи човек с метро, защото в такива жеги всесезонката се държи доста зле и вие на умряло.
И не знам защо битува мнението, че трябва да има поне 15 см сняг, за да е оправдано закупуване на зимни гуми? В 15 см мокър сняг ако не си с читаво 4х4 и висок клиренс, със сигурност ще затънеш ако ще да си с най-скъпите зимни гуми. По принцип зимната гума има едно предимство - добро поведение на черен лед, а за него нито са нужни 15 см сняг, нито -20 градуса. Патил съм си веднъж и добре, че карах бавно та съвсем леко чукнах един комшия на такъв черен лед и слава Богу нямаше абсолютно никакви щети. Оттогава аз компромис с гумите на правя!
И понеже се спомена колко добре било снегопочистването в София, само да вметна, че освен неравната настилка и винаги непочистените малки улички, е достатъчно да пътуваш в трафика, където нито имаме културата, нито търпението като в нормалните държави, за да си спокоен, че не са ти нужни такива екстремни спирания, където са важни няколко см по-малко спирачен път.
И още нещо - в съседна Сърбия зимните гуми са задължителни и ако ми се наложи да отскоча, няма да му треперя. Например в Германия зимните гуми не са задължителни, но пък колата като я взех беше с летни и зимни гуми. И това в Хамбург, който има доста по-ниска надморска височина и по-мека зима от софийската.
Та след толкова писания, съм абсолютно съгласен, че трябва да се взема информирано решение, но също така мисля и че Самоков изобщо не е подходящ за всесезонни гуми, защото колкото и да се омаловажа зимата у нас, той се намира на 1000 метра надморска височина и винаги има сняг и температури под - 10 градуса, дори -20 градуса.
Все пак успех с покупката и избора на гуми.

Последна промяна от Spikul на Пет 25 окт 2024 11:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 09 окт 2024 20:44

Spikul написа:И още нещо - в съседна Сърбия зимните гуми са задължителни и ако ми се наложи да отскоча, няма да му треперя

Ако гумата има пиктограмата с трите върха и снежинка /каквито имат почти всички всесезонни/ няма да имаш проблеми в Сърбия !

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Чет 10 окт 2024 10:08

Spikul написа:
Според мен в размерите, които си посочил, няма по-добра лятна гума от Continental Ultracontact.

Ултраконтакт е най-зле представящата се гума на Континентал на мокро и единственият и плюс е, че имат по-дълъг живот, но за сметка на сцеплението.

Spikul

Мнениеот Spikul » Чет 10 окт 2024 12:00

Burner_inc написа:
Spikul написа:
Според мен в размерите, които си посочил, няма по-добра лятна гума от Continental Ultracontact.

Ултраконтакт е най-зле представящата се гума на Континентал на мокро и единственият и плюс е, че имат по-дълъг живот, но за сметка на сцеплението.

Това от опит ли го казваш или от тестове някъде си прочел? Защото аз говоря от опит с 17-ки, а и по тестовете я дават като най-добрата гума за размера в който я карах:
https://www.continental-tires.com/bg/bg ... son=Summer
https://www.continental-tires.com/bg/bg ... son=Summer

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Чет 10 окт 2024 13:45

Spikul написа:Е, ти явно си беше решил да си вземеш всесезонки и май въпросът ти за избор между зимни и всесезонни гуми беше реторичен :mrgreen
Както каза по-горе един колега, всесезонната е компромисен и евтин вариант. Замисли се защо всесезонните гуми на които си се спрял са по-евтини от зимните гуми на същата марка.
То човек ако е внимателен може и с 10-годишни летни гуми да кара през зимата, обаче защо трябва да си го причинява и да се напряга излишно? И понеже не съм на 20 години и имам някакъв житейски опит, та помня дори как сме се въртяли по завоите с Москвич и то с 20 км/ч през зимата на 2 см сняг, просто защото тогава имаше само всесезонни гуми.
Според мен в размерите, които си посочил, няма по-добра лятна гума от Continental Ultracontact, както и няма по-добра зимна гума от Michelin Alpin 6. Пак казвам, че това са лично мои наблюдения от опит и не ангажирам никой с тях. Опитът ми с всесезонни е, че стават, но нямат нищо общо като пътно поведение с чисто зимна и лятна гума от подобен клас (съпоставими като цена и производител).
Аз съм на съвсем различно мнение, че стават за нашия климат всесезонките, защото годишните температурни различни са огромни. Може зимата да са само 2 седмици под -10, но колко седмици са над 35 градуса? И тогава ли трябва да се движи човек с метро, защото в такива жеги всесезонката се държи доста зле и вие на умряло.
И не знам защо битува мнението, че трябва да има поне 15 см сняг, за да е оправдано закупуване на зимни гуми? В 15 см мокър сняг ако не си с читаво 4х4 и висок клиренс, със сигурност ще затънеш ако ще да си с най-скъпите зимни гуми. По принцип зимната гума има едно предимство - добро поведение на черен лед, а за него нито са нужни 15 см сняг, нито -20 градуса. Патил съм си веднъж и добре, че карах бавно та съвсем леко чукнах един комшия на такъв черен лед и слава Богу нямаше абсолютно никакви щети. Оттогава аз компромис с гумите на правя!
И понеже се спомена колко добре било снегопочистването в София, само да вметна, че освен неравната настилка и винаги непочистените малки улички, е достатъчно да пътуваш в трафика, където нито имаме културата, нито търпението като в нормалните държави, за да си спокоен, че не са ти нужни такива екстремни спирания, където са важни няколко см по-малко спирачен път.
И още нещо - в съседна Сърбия зимните гуми са задължителни и ако ми се наложи да отскоча, няма да му треперя. Например в Германия зимните гуми не са задължителни, но пък колата като я взех беше с летни и зимни гуми. И това в Хамбург, който има доста по-ниска надморска височина и по-мека зима от софийската.
Та след толкова писания, съм абсолютно съгласен, че трябва да се взема информирано решение, но също така мисля и че Самоков изобщо не е подходящ за всесезонни гуми, защото колкото и да се омаловажа зимата у нас, той се намира на 1000 метра надморска височина и винаги има сняг и температури под - 10 градуса, дори -20 градуса.
Все пак успех с покупката и избора на гуми.

Всъщност почти се бях отказал от всесезонни и бях решил да взема зимни за СУВ-а, а именно Firestone WinterHawk 4, но след разговор и там на място с хората от Медина, то стигнахме до заключение, че всесезонните са по-добрия избор. Не винаги са компромис както казваш, но това и ще се разбере в последствие след като ги тестваме тази зима де. До решението за всесеознните стигнахме поради следните факти:
1. Нямаме втори комплект джанти, което неминуемо означава, че или трябва да се купят, което е пари, или всяка година да заминават по 80 лева за смяна на гуми, което в живота на едни всесезонни от 3 години са 240 лв без инфлацията :icon_lol
2. Дадох Самоков като ориентир, реално градчето е много по-ниско и не е чак толкова студено зимата. Миналата година имаше сняг 2-3 сигурно.
3. Нямаме летни гуми, тоест другата година трябва отново същия филм да се играе.
4. Пробега на година е не повече от 6000-7000 км, което означава, че ако са комплект летни/зимни, то се 5 години кажи речи ще трябва да се хвърлят, не защото са износени, а защото са остаряли.
5. Не се кара по магистрала, а предимно в града и малко извънграда, тоест за всесезонните е по-добре.

Май имаше и още неща, но главното е това. Отделно Клебера се представя добре на сняг, както и на топло. А и в градчето температурните амплитуди са -15-35 като предимно са -5-30

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 10 окт 2024 16:54

Във вашия случай всесезонните са оправдана покупка.
Firestone MultiHawk не са ли ОК и те като вариант? :gruebel

kyoshinn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kyoshinn » Пет 11 окт 2024 11:41

stefan4o написа:Във вашия случай всесезонните са оправдана покупка.
Firestone MultiHawk не са ли ОК и те като вариант? :gruebel

А проверил ли си дали изобщо ги има някъде ? То марки много, ама наличности йок, особено за размер 215/70/16. Дори Клебера бяха останали 4 бройки, та изкарах късмет.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 11 окт 2024 21:42

Не съм проверявал. Ама няма нужда да ми се караш :screwy

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”