Струва ли си да се ремонтира/сменя двигател на Сеат Ибиза 1.2 69кс

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
134D
Автомобил: Сеат Ибиза 6L
Двигател:

Струва ли си да се ремонтира/сменя двигател на Сеат Ибиза 1.2 69кс

Мнениеот 134D » Съб 19 окт 2024 18:34

Здравейте,

Тази седмица ме зарадваха с новината, че двигателя ми нямал никаква компресия и ми препоръчаха направо да сменя колата. На мен това ми се струва като доста крайно решение и ми е любопитно Вие какво мислите?
Колата съм я карал 7-8 години без проблем, изведнъж просто почна да върти напразно и стигнах до сервиза. Според момчетата там, дори да намеря нещо 2-ра ръка или да ремонтирам това, което имам е доста скъпо начинание от порядъка на 3-4 хиляди лева и е по-добре просто да сменя колата.

Какво е вашето мнение?
Бихте ли сменили колата? В този случай какво се прави със старата? Дава се на морга? За желязо? Продава се на части? Бракува се?
Или бихте тръгнали по пътя с ремонтите?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Струва ли си да се ремонтира/сменя двигател на Сеат Ибиза 1.2 69кс

Мнениеот radotom » Съб 19 окт 2024 18:54

Изведнъж, от днес за утре, да изчезне тотално компресия е невъзможно.
Не казвам, че не може да е скъсала колянов вал и стартера да върти само маховика, а вала да си седи мирен, разбира се!
Или пък да е прескочила няколко зъба и да е отма'ала клапани на 2 или 3 цилиндъра...
Но всичко това трябва да бъде казано, за да се обясни "изчезналата" компресия.

Та на въпроса ти:
Аз лично на 3-та моя кола разхвърлям мотор и обновявам всичко. Но никога не съм стигал до нивото 'върти напразно'

Дали си струва да се прави:
Конкретно за малолитражка от порядъка на 1.2 ... амиии... зависи Ако всичко друго е повече от перфектно - навярно да.
Ако така или иначе ти е слабичка и редовно си си мечтал за друга...
Е! Може би провидението е решило да подпомогне избора ти! :icon_lol

При всички случаи, обаче, преди да вземеш каквото и да било решение, направи си една втора консултация с друг сервиз. И то без да споменаваш за диагнозата от сегашния.
Това "Не става! Сменяй с нова" без да ти дадат подробности, нещоооо.... :no

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Съб 19 окт 2024 19:26

134D написа:Колата съм я карал 7-8 години

Стара нискобюджетна малолитражка, която бая време ти е служила. За мен и моята философия към автомобилите - пишеш Хикса. Пускаш я добре снимана, измита с описание - проблем еди какво си на цена по-висока от вторични и така. Ако за месец два няма интерес, се викат съответните фирми и пътя е ясен. Това да наливаш пари по сервизи с такава кола евтина и стара… е абсурд. Но може би някои биха. Света е шарен.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 19 окт 2024 20:41

Аз бих сменил мотора,вместо да правя основен ремоонт.
А пък имам случай преди години, когато въртеше стартера като да нямаше двигател на него и колата не палеше. Оказа се някъв клапан на маслото в картера..

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Съб 19 окт 2024 20:48

В Англия има готови оборудвани "реновирани" двигатели за по 2500лв.

В Българския Olx като нищо да изкочи нещо също. Megaparts и Carco също предлагат двигатели. Да се отваря да се прави изцяло с части мотора не е много разумно. По-скоро да си намериш някой от България за 400-600лв и някой да ти го монтира за още 300 и си ти.

Ако колата е с ръжди и има други проблеми и е на примерно 350 хил км и няма екстри, както е казал колегата alpinab описваш всичко, абсолютно честно си казваш какво и е и слагаш някаква цена която да е съобразена с пазарната (примерно максимум около 30/40%)

Най-голяма възвръщаемост ще имаш да си я разпродадеш на части сам, ако имаш мястото, уменията и времето да го правиш. Ако говорим за ibiza до 2004 година, общо взето няма голям смисъл да я спасяваш. Ако е Ibiza IV сиреч от 2008 до 2015 има смисъл да я спасяваш, при положение, че няма други проблеми.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 20 окт 2024 8:41

radotom написа:Изведнъж, от днес за утре, да изчезне тотално компресия е невъзможно.
Не казвам, че не може да е скъсала колянов вал и стартера да върти само маховика, а вала да си седи мирен, разбира се!

Радо, на мен ми се е случвало подобно - пуловете на повдигачите като се счупят - така става - някой цилиндър директно отива на 0 и като опиташ да палиш си върти съвсем напразно.

Колата коя генерация и година? Колко струват подобни?

134D
Двигател:

Мнениеот 134D » Пон 21 окт 2024 12:57

Колата е 2005-та модел 6L. Купих я 2017-та за 3700. Така, че не мисля, че е кой знае колко скъпа в момента.
На мен в сервиза, където е в момента ми искат 1200 само за демонтиране и монтиране на двигател. В ОЛК опциите са от порядъка на 1200-1700. Като нямаш много гаранция на какво ще попаднеш.

Като цяло за момента съм се примирил с идеята, че трябва да я продам за части/скрап.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 21 окт 2024 13:16

Заслужава си, само ако намериш оборудван цял двигател за до 500лв и още толкова максимум да ти излезе демонтажа/монтажа на стария.

Ако ти искат повече пари не си заслужава. Сегашната пазарна цена е в порядъка на 2500-3500 при адекватни запазени автомобили без съществени проблеми. Прецени си сам рисковете и си прецени колко си заслужава. Генерално по-горе ти бяха казали, да опиташ мнение на друг сервиз. 80-те лева за пътна помощ и още едно мнение, може да означава друга диагноза.

Има шанс да не се налага непременно смяна на двигател или цялостен основен ремонт.

134D
Двигател:

Мнениеот 134D » Пон 21 окт 2024 16:56

Благодаря на всички за мненията. Реших да се разделя с автомобила. Служи ми вярно, но му е дошло времето явно.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 21 окт 2024 19:22

Щом "изведнъж" е изгубил компресия. ...
Понякога причината е банална. Гарнитура , прегарят прегради м/у съседни цилиндри и от единия цилиндър "въздуха" отива в съседния... Компресия ще има в този случай, ама някой друг път...
Леко прегряване е достатъчно да се случи, съчетано с някой и друг фактор ( навъртян километраж/години експлоатация ) .
Аз задължително бих дигнал кратуната да видя.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 21 окт 2024 19:53

Принципно е така - главата и картера могат да се свалят, без да се сваля двигателя. НО трябва да го прави доверен човек, който реално да оцени ситуацията. Отдолу през картера могат да се свалят и видят и биелните лагери

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Пон 21 окт 2024 21:26

Може би си взел правилно решение.Ибизата в изпълнение FR или Cupra,с 1.8T или 1.9TDI мотори е по-ценна.

Потребителски аватар
piron45
Автомобил: VW Touran 1_9 TDI DSG
Двигател: BKC 2005

Мнениеот piron45 » Съб 26 окт 2024 17:05

Единственото правилно решение смяна на автомобила. В момента тази кола не струва повече от цената и за скрап. Нов внос от тая година в добро състояние струва около 2 до 2.5к. Значи нищо не оправдава ремонта на сегашната ти и наливането на пари в нея. Купи си нещо по младо и му се радвай. Успех.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”