Въпрос за протеин

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Въпрос за протеин

Мнениеот thanis » Нед 06 окт 2024 17:24

https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/vitamin-c/

Харвардския университет достатъчен ли е ?

The intestines have a limited ability to absorb vitamin C. Studies have shown that absorption of vitamin C decreases to less than 50% when taking amounts greater than 1000 mg. In generally healthy adults, megadoses of vitamin C are not toxic because once the body’s tissues become saturated with vitamin C, absorption decreases and any excess amount will be excreted in urine. However, adverse effects are possible with intakes greater than 3000 mg daily, including reports of diarrhea, increased formation of kidney stones in those with existing kidney disease or history of stones, increased levels of uric acid (a risk factor for gout), and increased iron absorption and overload in individuals with hemochromatosis, a hereditary condition causing excessive iron in the blood

Аз говоря за до 2000mg/ден. Иначе масово по листовките за пациента пише различни дозировки.

https://apteka.framar.bg/30020397/%D0%B ... 0%B8%D1%81

Този конкретно дава до 6 таблетки по 100мг, ако си купиш 1000мг, генерално е 1 таблетка на ден и т.н.

Просто аргумента, че свръх приема е свързан с допълнително изразходване на енергия е странен.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 06 окт 2024 18:53

Колега eng, явно доста си прочел и си готов за тази промяна. Протеинът няма да навреди, особено ако замениш баничката с него - ще вкарваш по-малко калории и повече протеин в тялото.
Да, килограмите са ти много, предвид ръста, но то зависи и от структурата на тялото. За един, при 175 см и 60 кг. са много, а за друг 80 са малко...
Моят съвет, защото понякога в опит да намерим най-оптималното - се объркваме сами...
1. Трябва да си в калориен дефицит. Дали ще ядеш 4000 калории, дали 1600, както в случая - важното е чрез движение да изгаряш повече, отколкото приемаш - така ще губиш тегло леко и плавно.
2. Ключовото, което всички казаха по-нагоре - движение. При тези килограми, според някои специалисти е противопоказно да се претоварва тялото, защото може да навреди на стави, сърце и най-малкото да ти секне желанието за спорт / движение.
Моята препоръка е просто да направиш някаква промяна в ежедневието си, което да доведе до повече движение. Зная го, защото и аз съм по цял ден седнал и ако не спортувам, с годините нещата само ще се влошават.
* излизай за разходка по 30-40 минути в някой парк сутрин преди работа или вечер след работа
* вземи велосипед и карай час сутрин - щадящ спорт е за коленете при хора с по-голямо тегло
* плуване - ако можеш да плуваш - това е най-доброто
* започни да правиш планински преходи - в началото по 2-3-5 км, после и 20 км ще са ти малко
Нещо, което всеки ден да предизвиква повече физическа активност и с времето ще стане рутина и сам ще го търсиш.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 11 дек 2024 10:28

Колеги, много благодаря за изказаните мнения, препоръки и съвети - карах на протеин около 2 седмици (вместо закуска), установих, че сутрин сладко не ми понася (имам 3 вида протеин и са все със сладки вкусове), второто е, че огладнявам към 10 сутринта зверски (както и когато съм ял баница например), а го пия в 6:30 сутринта, никога не слагам 30 грама , амаксимум 15-20 (може и от това да е), но намерих начин как да бъда сит..................започнах да си купувам домашен кашкавал и сирене, сутрин си вземам по около 30-40 грама кашкавал или сирене и това ми държи точно толкова сито, колкото и да изям 3 варени яйца за закуска. Протеина не го ползвам в момента.
Относно движението - сега особено в тия месеци с мъгли, ситен гаден дъжд и т.н. не обичам да излизам, имам и велоергометър и пътека, започнах да ги ползвам по-често (да кажем 3-4 пъти в седмицата) и към момента се чувствам добре, сега се опитвам да намаля/спра кафето и се ориентирам към зелен чай или чай Матча, пия максимум по 3 кафета дълго еспресо на ден, но усещам , че от една година насам нито ме разбужда, нито ме енргезира (четох, че кофеина се натрупвал в тялото и нямало особено смисъл), та си купих Матча от един сайт и тепърва ще се превъзпитавам.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 11 дек 2024 10:43

Браво! Направил си промени в храненето си, което със сигурност ще даде резултат.
Увеличи и движението. Ще дам пример със себе си последния месец (ноември).
Учествахме в благотворителна кауза с ходене / тичане и правех по над 12км. ходене на ден - спрях да ходя с колата до хипермаркетите, навсякъде пеша. Вали, вее - навън съм.
И... равносметката е 2кг. надолу, без да съм го имал за цел.
Та, ходенето е най-най-естественото нещо за човека и силно ти препоръчвам да увеличиш някак ходенето, за да максимизираш ефекта на хранането :th_up

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 11 дек 2024 11:01

Благодаря, правя го.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 11 дек 2024 12:20

Ще си позволя една идея да дам.
Студен сутрешен душ.
Вече 2 седмици го правя и ефектът е смайващ.
Енергия, тонус в мускулите, бързо събуждане и свежест.
Понеже възстановявам, след дълга пауза, ходенето на преходи и най-накрая имам лекота в мускулите на краката.
Последните 2 месеца пък боледувах от някакъв продължителен ковид и бях дроб. Чак сега с тези студени душове почна да ми просветва и да се нормализирам.

Принципно подобрява имунитета, метаболизма и т.н. ползи. (Може да се почете, има изследвания на тази тема).
Тегаво се почва, но се свиква. Първо с хладка вода и постепенно охлаждаш. Целта е около 3мин продължителност със студена вода, но в първите дни не се насилвай.
Като цяло е лесна за изпълнение и поддържане активност.

Едит: Забравих нещо важно да отбележа - има заболявания и състояния, при които не се препоръчва! Затова всеки трябва да се информира добре за рисковете и дори да се консултира с лекаря си!!!

Последна промяна от group® на Сря 11 дек 2024 23:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Сря 11 дек 2024 12:53

Чел съм доста относно това, засега не ме привлича идеята, въпреки, че знам, че така се горят калории (колкото и малко да са те) , защото се увеличава метаболизма по този начин. Като похват също го има описано в книгата на Тимъти Ферис "4 часовото тяло", между другото е много полезна книга з акойто се интересува .......................... лошото е, че след това трябват действия, а не бездействия, както за всяко едно друго нещо.

humanic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот humanic » Сря 11 дек 2024 14:13

Сауна, плуване и ходене е моята рецепта.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”