дизел на газ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
vozi63
Автомобил:
Двигател:

дизел на газ

Мнениеот vozi63 » Вто 31 дек 2024 10:00

Колеги ,моторът е тди на голф3..Каня се да му сложа газ,та въпросът ми е дали газта прегаря клапаните при дизела?!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: дизел на газ

Мнениеот stefan4o » Вто 31 дек 2024 13:35

Не си струва, не се занимавайте.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 01 яну 2025 23:19

Струва си предимно на двигатели, без турбо.
Особено от 2.5 нагоре.
Защото това е нелош вариант за "тунинг" на дизели .
От една страна живва осезателно ) около 25-30% + в к.с. ) , от друга - пада и малко разхода. Отделно, че е изпълнимо и на дизели с "жило" на газта.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 02 яну 2025 11:29

Само да вметна, че това е нелегално и ако излезе извън България (просто защото тук няма кой да му напише акт и да му свали номерата) ще се прости с колата си.

LPG/CNG оборудване е предвидено само за автомобили на бензин съгласно R67 UN ECE.

+ файта, че в КАТ сигурно ще го гледат като изтребител като трябва да му връчат коригираните талони.

Не казвам, че не е възможно да се направи (дизел да има допълнително впръскване на пропан-бутан), а че е нелегално съгласно ЕС.

Ако ще е някаква кола за експеримент и/или да се кара на село само, действай - забавлявай се. Ако ще се движи по националната пътна мрежа, по-добре се откажи, ако целта ти е да си спестиш разходи.

Потребителски аватар
PlamenDimitrov1
Автомобил: golf 3 GTI _ 1Y
Двигател: ABF 95 _ 1Y 93

Мнениеот PlamenDimitrov1 » Чет 02 яну 2025 12:47

Първоизточника на идеята най-вероятно е този клип - https://youtu.be/81ga_LIOl4s?si=MkMUfD7d7xXiaBxu&t=1167
Линка води и към момента в който се показват талоните с ДИЗЕЛ/ГАЗ вписани, което поне за мен значи, че показаната кола е законна в България.

Лично за мен е интересно, как компютъра със заводски софтуер си се оправя сам и единственото за което реално трябва да се внимава е да не прегрее (темп на изгорелите газове, а не на водата) двигателя, което мисля и отговаря на оригиналния въпрос на темата.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пет 03 яну 2025 7:08

thanis написа:Само да вметна, че това е нелегално и ако излезе извън България ...

Искаш да кажеш, че всички автобуси в гадсдкия транспорт оборудвани с LPG/CNG са незаконни. Ама верно те си движат само в BG и не напускат страната.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пет 03 яну 2025 9:47

Не колега, има разлика нещо да е излязло хибрид от завода и да се монтира след това.

https://www.man.eu/global/en/bus/the-ma ... ity-g.html

Ето автобус на MAN, който си идва от завода с АГУ.

Пак казвам, не че е измама или не работи - просто пред закона си нередовен. Както ако си купиш ЛЕД крушки за фаровете, общо взето 99% нямат покрита хомологация и се водиш нелегален. Дали изобщо ще е проблем това е друг въпрос. В България за такива неща сме като дивия запад, докато не направиш глупост не те закачат много много. В чужбина не е точно така и се спазват нещата повече.

Конкретно за Г3 дизел на газ не си заслужава, ако не прави по 50+ хиляди километра на година.

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Пет 03 яну 2025 13:42

PlamenDimitrov1 написа:Първоизточника на идеята най-вероятно е този клип - https://youtu.be/81ga_LIOl4s?si=MkMUfD7d7xXiaBxu&t=1167
Линка води и към момента в който се показват талоните с ДИЗЕЛ/ГАЗ вписани, което поне за мен значи, че показаната кола е законна в България.

Лично за мен е интересно, как компютъра със заводски софтуер си се оправя сам и единственото за което реално трябва да се внимава е да не прегрее (темп на изгорелите газове, а не на водата) двигателя, което мисля и отговаря на оригиналния въпрос на темата.

Освен ЕГТ, ми е интересно и как се отразяват тези изгорели газове на променливата геометрия? Иначе това с по-чистото и цялото изгараяне на нафтата е доста интересно нещо.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 03 яну 2025 16:28

Върни се в “Дизелови агрегати”