Пресни вести от Петрохан!

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Пресни вести от Петрохан!

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 03 яну 2025 19:52

От тази година има нова снегопочистваща фирма, която за сега се справя добре, дори днес бяха пуснали ротора да уширява в ниските части с натрупан сняг.
Актуалната обстановка през прохода може да се следи в групата във фейсбук https://www.facebook.com/groups/3137931279840973

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 04 яну 2025 10:09

Един от коментарите в групата.
https://www.facebook.com/share/r/18wRYjDctP/
:mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 16 май 2025 17:33

Здравейте някой скоро минавал ли е маршрута Монтана-София през прохода петрохан. Какво е положението на пътната настилка (дупки, неравности, ... ), тежкотоварен трафик, ... всичко за което трябва да се има на предвид?
Имам колеги в работата от Румъния които искат да пътуват до Гърция през Тимишуара-Калафат-Видин-София-... надолу е ясно. Проблема е че те са с нисък автомобил и не много добре оборудван за българските пътища.
Аз имам информация, че между Монтана и Видин пътят трябва да се избягва поради лошата настилка и тежкият трафик. Чудя се дали да ги посътветвам да минат през Петрохан. Някой скоро да минавал и ако може да сподели мнение.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пет 16 май 2025 20:23

От Видин посока София най - добре да не карат по панорамният път през Дунавци за Монтана, а да изберат варианта през Арчар - Брусарци - Сливотин - Монтана. Разклона е малко след изхода от Видин наляво. Пътят там е супер, ограничен е до 12Т, няма камиони и е значително по-ненатоварен. От Монтана за София през Петрохан също без особени забележки, просто е бавно заради завоите, иначе настилката е перфектна. Внимавайте за камерата на изхода на Монтана - снима на 60, както и по разклоните на правите преди прохода, много често стоят с триноги по ограниченията там, защото пътя е прав, широк, ремонтиран и предразполага за повече скорост.
Принципно от Петрохан не трябва да минават камиони, но дефакто никой не ги спира в 2/3 от денонощието и се случва да минат. На последното ми пътуване в тая посока бях хванал един ТИР още преди изкачването и ме влачи сигурно 30 км надолу докато намеря възможност да го изпреваря… надолу ме осмърдя на феродо яко.

Върни се в “Пътеводител”