Добавки за дизел
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Добавки за дизел
Тъй като темата е за добавки, то да се разбира ли, че този голям интерес към керосина го прави една добра добавка?
-
- Автомобил:
- Двигател:
И как се ползва ако е така?
- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Да, керосина е добра добавка, но ако е оригинален керосин, а не смес, каквата в повечето случаи се ползва (надпис "газ за осветление", или "светилна газ") - трябва да пише на опаковката "технически керосин", или "авиационен керосин". По-трудно се намира, понеже е по-скъп, но се намира в големи строителни хипермаркети. Ползва се в строителството и индустрията за различни цели, като разтворител, за почистване, за добавка към различни смеси и разтвори, за гориво на различни преносими отоплителни уреди. За някои покрития се предпочита, поради по-нискък коефицент на летливост (изпаряване) от кореселин, ацетон и пр. Има дълбокопроникващи свойства и се ползва за направа на спрейове за ръждясали и клеясали болтове. Като добавка в горивото се сипва предимно зимата, за да предотврати замръзване на нафтата, поради свойството му да разтваря вода, парафини и труги по-тежки фракции. Подобрява качествата на дизела, но не трябва да се прекалява - макс литър на резервоар.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
В PD до 20% няма да е проблем.
В CR зимата до 10%, а лятото до 5%.
Да не се забравя, че е с цетаново число около 40 (стандартния дизел - около 57), т.е. препоръчва се добавяне и на цетанов подобрител.
Също така Petroleum-а/керосина е със CAS 64742-48-9.. В MSDS на любимия в този форум Bardahl BDC, най-голямата част от съдържанието (25-50%) в опаковката е CAS No 64742-48-9.
В CR зимата до 10%, а лятото до 5%.
Да не се забравя, че е с цетаново число около 40 (стандартния дизел - около 57), т.е. препоръчва се добавяне и на цетанов подобрител.
Също така Petroleum-а/керосина е със CAS 64742-48-9.. В MSDS на любимия в този форум Bardahl BDC, най-голямата част от съдържанието (25-50%) в опаковката е CAS No 64742-48-9.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на колегите Lupender и Кайзен за изчерпателната информация. Мисля, че е полезно за всички.
От понеделник се снабдявам с авиационно гориво за граждански цели, не знам доколко е чист керосин. Искам да го ползвам като добавка за профилактика. Само от него ли да слагам или е добре да се смеси с някакво масло . Двигателя е 1.9 TDI, от 2005г., PD, и доколкото ми е известно няма DPF и то фабрично
Бкагодаря
От понеделник се снабдявам с авиационно гориво за граждански цели, не знам доколко е чист керосин. Искам да го ползвам като добавка за профилактика. Само от него ли да слагам или е добре да се смеси с някакво масло . Двигателя е 1.9 TDI, от 2005г., PD, и доколкото ми е известно няма DPF и то фабрично
Бкагодаря
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Маслото не го пропускай . 300 грама на 50 кила
samo_pechka написа:Което купиш.
Но от двутактово масло по-добро няма. Ако няма дпф-става буквално всяко. 300мл на 50л нафта
Ако има ДПФ , купуваш на Адинол 2Т ADDINOL SUPER 2T MZ 406. То е най-безвредно към ДПФ филтри . Дозата 200-250мл на 50л нафта.
Колега, тоя Адинол нещо не мога да го намеря наличен. Имаш ли представа на Лики Моли двутактовите дали са читави? Или на Хускварна?
- samo_pechka
Мисля бях засичал и при нас
Да провериш тук ? https://www.tstgroup.eu/Addinol-MZ-406
В Германия го има, цената много приемлива ( там)
За другите марки нямам мнение , когато се ползва в коли с наличен ДПФ.
Адинола щади напълно ДПФ-а, за другите не знам.
Ако няма ДПФ, слагаш по избор какво ти е на кеф ( и джоб)
Да провериш тук ? https://www.tstgroup.eu/Addinol-MZ-406
В Германия го има, цената много приемлива ( там)
За другите марки нямам мнение , когато се ползва в коли с наличен ДПФ.
Адинола щади напълно ДПФ-а, за другите не знам.
Ако няма ДПФ, слагаш по избор какво ти е на кеф ( и джоб)
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
ga85 написа:тоя Адинол нещо не мога да го намеря наличен.
https://addinol.bg/
Звънкаш (или пишеш мейл) и питаш за представители.
Или за поръчка
За Пловдив са "Петрол Комерс" - имат го.
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Чак пък специално да търсиш Адинол няма нужда. Във всяко едно представителство на Щил или Хускварна продават качествени двутактови масла. Адинол е просто една от многото марки. В интерес на истината двигателните им масла въобще не ги харесвам. Бяха добри в началото като излязоха на пазара първите 6 месеца. След това М10Д на всичко. Поредните мизерници на нашия пазар.
- samo_pechka
Покрай еко директиви и други такива , маслата за малки градински двут. уреди станаха зле. Да се твърди, че са добри. Ми не, не са ( вече) . Отделно има и други причини, но сега не ми се ще да го разисквам.
Нямам представа дали маслото на щил, хуск има влияние към ДПФ филтър. И дали съответно ще е подходящо.
Сега за маслата на адинол... аз не съм им адвокат, но маслата никак не са лоши за парите си.
Може да не са на нивото на шел, мобил, но да се твърди, че са м10д....не е сериозно .
Нямам представа дали маслото на щил, хуск има влияние към ДПФ филтър. И дали съответно ще е подходящо.
Сега за маслата на адинол... аз не съм им адвокат, но маслата никак не са лоши за парите си.
Може да не са на нивото на шел, мобил, но да се твърди, че са м10д....не е сериозно .
-
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
[quote="samo_pechka"]Покрай еко директиви и други такива ,
Привет колега, какво ти е мнението за масло Castrol 2T power?
Привет колега, какво ти е мнението за масло Castrol 2T power?
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
До колкото съм запознат се гледа индексът който се казва JASO, на по-стари дизели да кажем 2000г.(роторна помпа) и 2005г(комън рейл на мерцедес) съм сипвал доста пъти с индекс JASO FC на кола без ДПФ и не съм имал проблеми.
Но трябва да се проучи при коли с ДПФ дали който и да е индекс няма да задръства ДПФ-а по-бързо. Може би по-добрият вариант е да се сипва специална добавка която е разработена за коли с ДПФ.
И аз имам един въпрос относно двутактовото масло.
От прочетеното до тук да разбирам ли, че ако кола 2016 година EU 6b например 3.0TDI няма дпф/адблу/егр и е възможно сипването на двутактово масло и това няма да прецака дюзите?
Но трябва да се проучи при коли с ДПФ дали който и да е индекс няма да задръства ДПФ-а по-бързо. Може би по-добрият вариант е да се сипва специална добавка която е разработена за коли с ДПФ.
И аз имам един въпрос относно двутактовото масло.
От прочетеното до тук да разбирам ли, че ако кола 2016 година EU 6b например 3.0TDI няма дпф/адблу/егр и е възможно сипването на двутактово масло и това няма да прецака дюзите?
Последна промяна от nikolay_ss на Вто 28 яну 2025 14:14, променено общо 1 път.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля, че съм споделял таблицата и преди, но ето я отново - https://oil-club.de/wcf/index.php?attac ... 3cdti-pdf/
В Германия правиха тест на повечето подходящи двутактови масла. Резултата в "две думи":
- до EU4: Meguin 2T teilsynthetisch (среща се и като Liqui Moly LM 1052)
- от EU5: Addinol Super 2 T MZ 406 teilsynthetisch. Дозиране 1:>=200, никога 1:<200 -> нищо няма да се счупи, но се наблюдава намаляване на мощността.
В Германия правиха тест на повечето подходящи двутактови масла. Резултата в "две думи":
- до EU4: Meguin 2T teilsynthetisch (среща се и като Liqui Moly LM 1052)
- от EU5: Addinol Super 2 T MZ 406 teilsynthetisch. Дозиране 1:>=200, никога 1:<200 -> нищо няма да се счупи, но се наблюдава намаляване на мощността.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен коментирания Addinol Super 2 T MZ 406 не е нищо особено. Просто в Германия е много евтин(около 6 евро за литър) и затова го ползват като добавка към нафтата. Даже самия производител отчита този факт и пуска версията с обозначение накрая W, което не е оцветено в червено за да не се бърка с нафтата за отопление при проверка и да има проблеми.
Върни се в “Дизелови агрегати”