Акумулатори - колко им е животеца?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Акумулатори - колко им е животеца?

Мнениеот kris11 » Пон 03 мар 2025 19:42

paagrio написа:
telefunken написа: Понякога изобщо не започват с 4 ампера заряда, а само с 1,2 А или 0,8 А.

Аз се съмнявам дали някое от умните зарядни с капсулован пластмасов корпус поддържа постоянни 4-5 ампера. С тези кабелчета тънки като зарядно за телефон. Ако някой разчита на него да си зареди изчерпан 70Ач за една вечер, нека се насочи към онези метални кутии с вентилатор, например https://vikiwat.com/zaryadno-za-akumula ... -24vdc-20a
612
Ring / Intertek RSC612 е с дебели кабели и хеликоптер за охлаждане. Макс , заряден ток 12 А /има регул. и програма за десулфат.. и тест за % ? е капацитета.
Ама е скъпичък - към 256 лв

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пон 03 мар 2025 20:03

paagrio написа:Аз се съмнявам дали някое от умните зарядни с капсулован пластмасов корпус поддържа постоянни 4-5 ампера.
Подобни съмнения имаха и немците. Затова един потребител се хвана и измери тока и напрежението на зареждане на CTEK MXS 5 и CTEK MXS 10:
Изображение
Изображение

Spikul

Мнениеот Spikul » Пон 03 мар 2025 20:43

Нека не се бъркат обикновените зарядни с трансформатор и токоизправител (най-често "Грец") и импулсните зарядни, които са много по-сложни и имат в тях усилвателни стъпала с полеви и биполярни транзистори. При първите се работи с постоянни ток и напрежение, където загубите са големи. При вторите обаче нито напрежението, нито токът са постоянни и така влияят по-силно на вътрешното съпротивление на акумулаторът, макар и за кратки моменти, като го зареждат по-ефективно, без загуби в топлина.

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Чет 10 апр 2025 11:40

Есента купих АБ, но като застудее се мъчеше при първоначално запалване. В интерес на истината карам рядко, само при нужда, знам, че е добре да се кара редовно, но нямам много къде да ходя. Вчера го занесох в магазина и те го тестваха и заредиха. На снимката се вижда резултата преди и след зареждане. Колко е оптималния и максималния процент на заряд ?
IMG_20250410_122849_586.jpg

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 10 апр 2025 11:48

Не би трябвало с разредения 588А ток да ти се мъчи стартера читав ли е

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Чет 10 апр 2025 15:22

След първото запалване за деня няма проблем, даже и след няколко часа пак си завърта нормално. Днес ми тестваха зареждането.
IMG_20250410_165413_994.jpg
IMG_20250410_165356_071.jpg

Учудващо палене - 0.63 секс.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Чет 24 апр 2025 19:33

Ако някой непрентециозен му трябва акумулатор 95 ах, в Кауфланд младост 2 има 2 броя титан на 110 лв в момента. Което е няма такава цена за толкова голям кютук.

mar011@abv.bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mar011@abv.bg » Съб 31 май 2025 11:24

Аз понеже не карам редовно колата сигурно месец не съм я палил и от време на време си зареждам моя. Днес го свалих сутринта в 8 показваше 12.4V. Той е 74ah, зарядното (от Перник на 3.5А) И друг път съм го зареждал като макс съм го оставял за 10ч. Днес реших да следя с мултицета напрежението на калемите по време на зареждането. Според изкуствения интелект 14,4-14.8v трябва да стане при напълно зареден и да не се качва повече. При мен за 4 часа стана 15-15.1V и ако го бях оставил сигурно и повече щеше да отиде, но реших да го спра. Кипене съвсем леко се дочуваше. Възможно ли е да съм си прецакал акумулатора с това зарядно и как да знам занапред кога е зареден напълно. На самото зарядно има светодиод с надпис Зареден но никога не съм го видял да светне. Сега разкрачен акумулатора показва 13.6в и спада. Ще го следя до колко ще стигне. Как може да стане така само за 4 часа зареждане.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 май 2025 19:14

Изкуственият интелект е маркетингова глупост, не му вярвай за хапсолютно нищо.
Напрежението дето го мериш има твърде съмнителна връзка със степента на заряд.
Акумулатора ти вероятно е около 7Ач, 70Ач е бил като е излязал от завода.
Акумулатор се зарежда с някакъв малък ток, примерно 0,5А до достигане на около 14В, след достигането им това напрежение се задържа за поне 24 часа, желателно за 72 часа. Всичко друго е маркетингова идеология за квалифицирани потребители.
Такива зарядни на практика не се продават. Аз ползвам зарядно за лаптоп на което пише 14В, ама ти едва ли ще намериш такова.
Няколко пъти само в тази тема съм описал как да си направиш висококачествено зарядно от три стари оригинални зарядни за телефон и разклонител, като е желателно да добавиш и един или два изправителни диода.Зарядно, което се изключва при достигане на някакво напрежение е негодно за употреба. Такива са практически всички умни зарядни.
Със зарядно, като твоето, 100% заряд са хапсолютно невъзможни и освен това трябва постоянно да мериш напрежението, щото ще ти изчезне водата.
Едит: Сега поразгледах графиките по горе на тази страница, такова зарядно има добри шансове да зареди акумулатор до почти 100%, особено ако се остави да работи поне 30 часа и самото то не се изключи автоматично. А увеличеното време и намаленият ток, които препоръчвам аз, са заради много малкият реален капацитет, който е останал в акумулаторите, които обикновено стигат до зареждане извън колата.
И такова зарядно май струва колкото 2 нови акумулатора, което обезмисля покупката.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Нед 01 юни 2025 9:14

mar011@abv.bg написа:... При мен за 4 часа стана 15-15.1V и ако го бях оставил сигурно и повече щеше да отиде, но реших да го спра...

Изхвърли тъпото зарядно в кофата за боклук и си купи нещо свястно, което да ползваш за зареждане, без да разкачаш акумулатора. При 14,4V трябва да изключват зареждането, след което да поддържат акумулатора зареден, на около 13,5 V.

mar011@abv.bg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mar011@abv.bg » Нед 01 юни 2025 12:19

Без да разкачвам не смея. Ще разгледам сега в Али какво поръчва народа в тая насока.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 02 юни 2025 6:37

mar011@abv.bg написа:Аз понеже не карам редовно колата сигурно месец не съм я палил и от време на време си зареждам моя. Днес го свалих сутринта в 8 показваше 12.4V. Той е 74ah, зарядното (от Перник на 3.5А) И друг път съм го зареждал като макс съм го оставял за 10ч. Днес реших да следя с мултицета напрежението на калемите по време на зареждането. Според изкуствения интелект 14,4-14.8v трябва да стане при напълно зареден и да не се качва повече. При мен за 4 часа стана 15-15.1V и ако го бях оставил сигурно и повече щеше да отиде, но реших да го спра. Кипене съвсем леко се дочуваше. Възможно ли е да съм си прецакал акумулатора с това зарядно и как да знам занапред кога е зареден напълно. На самото зарядно има светодиод с надпис Зареден но никога не съм го видял да светне. Сега разкрачен акумулатора показва 13.6в и спада. Ще го следя до колко ще стигне. Как може да стане така само за 4 часа зареждане.

Не се вживявай толкова в няколко десети. При Форда ми регулаторът на напрежението взимаше данни от датчика за температура на въздуха и през зимата допускаше до 15 волта а лятото до 14,2. Акумулаторът още е здрав три години по-късно. А при нередовно каране не става с еднократно зареждане. Каквито и волтове да достига при изключване, след два дена пак ще се върне на тези 12,4 към които е "привикнал".Трайното решение е да го размениш за една седмица с някоя друга кола, която всеки ден ходи на работа по половин-един час в посока.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”