mar011@abv.bg написа:Аз понеже не карам редовно колата сигурно месец не съм я палил и от време на време си зареждам моя. Днес го свалих сутринта в 8 показваше 12.4V. Той е 74ah, зарядното (от Перник на 3.5А) И друг път съм го зареждал като макс съм го оставял за 10ч. Днес реших да следя с мултицета напрежението на калемите по време на зареждането. Според изкуствения интелект 14,4-14.8v трябва да стане при напълно зареден и да не се качва повече. При мен за 4 часа стана 15-15.1V и ако го бях оставил сигурно и повече щеше да отиде, но реших да го спра. Кипене съвсем леко се дочуваше. Възможно ли е да съм си прецакал акумулатора с това зарядно и как да знам занапред кога е зареден напълно. На самото зарядно има светодиод с надпис Зареден но никога не съм го видял да светне. Сега разкрачен акумулатора показва 13.6в и спада. Ще го следя до колко ще стигне. Как може да стане така само за 4 часа зареждане.
Не се вживявай толкова в няколко десети. При Форда ми регулаторът на напрежението взимаше данни от датчика за температура на въздуха и през зимата допускаше до 15 волта а лятото до 14,2. Акумулаторът още е здрав три години по-късно. А при нередовно каране не става с еднократно зареждане. Каквито и волтове да достига при изключване, след два дена пак ще се върне на тези 12,4 към които е "привикнал".Трайното решение е да го размениш за една седмица с някоя друга кола, която всеки ден ходи на работа по половин-един час в посока.