Единна система за обмен на данни за пробег на леките коли
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Единна система за обмен на данни за пробег на леките коли
Не допуска по принцип. На един клиент му се прецака таблото на полото, купил си втора ръка табло и го монтирал, върнаха го от преглед щото бил върнал километража или да търси фактура за частта и монтаж от сервиз
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
MMX написа:Най-важното е доколко нашата система допуска въвеждане на по-малък пробег след по-голям. Подозирам, че пробегът е някакво свободно поле за информация в стил забележка..
Не допуска. Последните 3-4 години, ползват едни странни камери с които минават и снимат различни неща по колата, не съм обръщал на всичко внимание, но снимат километрите и не е ей така на, ако не е снимано като хората, не го приема(единия път ми писна да си завира ръката през мен за опити и го накарах просто да седне на шофьорското място).
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Ето тук е прес съобщението - и ето извадка от него:
Кога ще стане не се знае, но вероятно до края на годината ще минат обсъжданията и ще бъде гласуван през 2026-та.
Повече информация има и на този линк (машинен превод също)
За мен всяка една от тези мерки е доста смислена и дори закъсняла.Основни елементи на новите правила - Предложените мерки включват следното:
Адаптиране на изпитванията към нови превозни средства: Периодични технически проверки на електрически превозни средства и нови изпитвания на електронни системи за безопасност, включително изпитване на целостта на софтуера на системи, имащи отношение към безопасността и емисиите.
Ново изпитване за емисии: Откриване на високоемисионни превозни средства, включително подправени, като се използват усъвършенствани методи за ултрафини частици и NOx.
Борба с измамите: Записване на показанията на километропоказателите в националните бази данни за трансграничен обмен на история на километропоказателите.
Годишни инспекции: За автомобили и микробуси над 10 години.
Цифровизация: Издаване на електронни сертификати за регистрация на превозни средства и периодични изпитвания и обмен на данни чрез обща платформа за опростяване на административните процеси.
Взаимно признаване на сертификати за периодична техническа инспекция: Осигуряване на трансгранично признаване на периодични технически проверки, извършвани в друга държава членка за леки автомобили в продължение на шест месеца.
Подобрено управление на данните: Рационализиране на достъпа до техническите данни на превозните средства за центровете за прегледи.
Кога ще стане не се знае, но вероятно до края на годината ще минат обсъжданията и ще бъде гласуван през 2026-та.

paagrio написа:Vlad777 написа:Всъщност в доста държави вече има изградени системи за публичен достъп. И все в Европа.
Много хубаво за тях, но това си е заслуга на техните общества. Не е направено след решение на ЕК. Такова нещо не виждам в статията - нито кога ще е готово (проектозакон), нито кой ще има право на достъп - администрацията, дилърите или гарантирано за всеки гражданин. Само конформизъм с полъх на оптимизъм как някой решава проблемите ни и абсурдното заглавие Край на върнатите километражи
Със сигурност това е стъпка в правилната посока напред. Достъпа до тая система е цяла една отделна тема, аз съм почти сигурен, че ти като обикновен гражданин по рама ще можеш да проследиш километрите през нея. И когато имаш една такава извадка откакто е произведена колата, ще ти е много по-лесно да не си купиш кола с върнати километри от автокъща или изобщо.
Както написаха колегите - данните ги има, просто трябва една голяма база, която да ги обедини от всички европейски държави.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Дори и да ставаше въпрос само за километражите, пак щеше да е супер, останалите мерки също ще донесат много позитиви(за някои хора). Знам че в България е като култ, дава сила и божествени качества да си махнеш ДПФ-а на дизела и обезобразиш изпускателната система на бензина, но ако вземат, че пунктовете спазват евентуално приетите норми които Влад цитира, качеството на живот осезаемо ще се вдигне(поне в София, надали има човек който не е дишал мега смрадта в задръстване).
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”