Каква боя да нанеса върху лакирано дърво без шкурене?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Каква боя да нанеса върху лакирано дърво без шкурене?
Трябва да боядисам вкъщи една мебел от лакирано масивно дърво. Шкуренето е категорично забранено, пръскането със спрей също. Лепенето на фолио не е опция заради някои сложни извивки и орнаменти. Каква точно боя да използвам, за да "хване" върху лака? Не е нужно да е перфектно за сто години напред, най-важното е да се скрият чворовете и натуралният цвят на дървото - новият да е бял или светлосив. Може да е матиран или "сух" като грунд/латекс. Предложения?
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: Каква боя да нанеса върху лакирано дърво без шкурене?
Трудна работа е върху лак. Опитай с тебеширена или алкидна боя.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Мини със ситна водна шкурка,колкото да матира и направи адхезия и нанеси каквото ти харесва отгоре.
joro_kem написа:Трудна работа е върху лак. Опитай с тебеширена или алкидна боя.
Благодаря, не бях чувал за тебеширена боя. Прочетох няколко описания и май точно това ми трябва. Ще взема такава да пробвам, тъкмо ще я сравня с акрилната, която също не мирише и съхне бързо. Ти работил ли си с такава, защото се споменава че се нуждае от лак отгоре? Или това е необходимо само за маси и други повърхности с интензивно използване?
Миризливата алкидна съм сигурен, че ще свърши работа, но искам да я оставя за последен вариант

beuchat написа:Мини със ситна водна шкурка,колкото да матира и направи адхезия и нанеси каквото ти харесва отгоре.
Ще пробвам и това. Не е проблем да се разкарвам до банята да пера листовете и парцалите. Дано да не се задръсти бързо шкурката. Дали да пробвам с най-едрата водна, примерно 1000? Или предлагаш да е съвсем ситна към 3000?
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Водните шкурки почват от P400,но не ти трябва такава.Смятам,че 800-1000 ще ти свърши работа.Тебеширената боя е подходяща в случая,там може и без да се шкури.Боядисвал съм с такава и ако няма директен допир след това изкарва прилично дълго време.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”