Passat B8 - смяна на акумулатор AGM

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Passat B8 - смяна на акумулатор AGM

Мнениеот Traytor » Съб 09 авг 2025 12:07

Ами не знам дали е точно така. Ако говорим само за смяна на капацитета, а технологията е същата, си прав. Няма да прави калкулациите правилно за текущия заряд, но не е някаква болка за умиране. Ако се сменя от обаче от EFB към AGM какъвто е случая при повечето акумулатори поженже масово си идват с EFB или EFB+ има разлика в напрежението, което колата подава за зареждане. При AGM пиковия заряд е на една идея по-висок волтаж(както отбеляза), обаче trickle charge-a който е по-голямата част времето e по-нисък. AGM е чувствителен към прегряване, което при дълго шофиране, ще се случва и ще се скъси живота. Ако става въпрос за седмица две е окей, ама няма по постоянно нещо от временното решение.

п.п. - Правя пояснението, че може и да не съм прав, това е как аз разбрах информацията която успях да намеря Ноември като избирах между EFB и AGM.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 10 авг 2025 9:20

Като се сложи нов на мястото на стар , но същата технология , колата продължава да си го зарежда "по-щадящо" ( с по-ниски токове, по-продължително) и ненапъпно/докрай, както си е процедирал и с предния.
На къси разстояния лятото, надали ще е проблем, но в студа/зимата не ще е съвсем ок.
На дълго обаче аз не виждам никакъв проблем, ще се зареди до степен, вероятно пак не докрай , но без последващ проблем.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Нед 10 авг 2025 10:00

За това направих пояснението, че говоря при смяна от EFB към AGM.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 10 авг 2025 19:31

:th_up
Да, ясно, аз просто вкарах доп.пояснение.

plamen_gramatikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen_gramatikov » Нед 10 авг 2025 19:54

Аз мисля че е оригинален пак agm 85ah.Не съм го кодирал и мисля да го оставя така.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Нед 10 авг 2025 21:27

Заводски се слага EFB брандиран EFB+ което е просто по-нисък клас EFB. Ако си бил с AGM, предния собственик го е сменял.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пон 11 авг 2025 20:08

plamen_gramatikov написа:Аз мисля че е оригинален пак agm 85ah.Не съм го кодирал и мисля да го оставя така.

Като не го прекодираш скоро пак ще си за нов акумулатор. Но не се притеснявай, след като го прекодираш вече ще си го зарежда както трябва. Дано да не сулфатизира много. Служебните пасати умряха на 6-тия месец, защото един умник каза че няма нужда от прекодиране. Аз съм на друго мнение и съм го изказвал няколко пъти тук. Това ми напомня че утре пак ще си прекодирам акумулатора.
Най-тъпото е че умира когато най ти трябва.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Пон 11 авг 2025 20:17

И аз подкрепям с две ръце, че кодирането е много важно.

Потребителски аватар
Steels
Автомобил: Arteon SB 280hp
Двигател: DNFE

Мнениеот Steels » Пон 11 авг 2025 21:14

Аз сложих Moll AFB, която няма нужда от кодиране. Води се, че сама се самообучение и е директен реплейсмънт на оригналната батерия. Моята е с печка и беше с AGM. Всички Артеони, които съм гледал идват с EFB+(без печка). Реално исках да я обуча, но през OBD11, няма да избера 95h и няма AFB технологията.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пон 11 авг 2025 22:15

може да не е заради печката този AGM

ето ви нещо интересно от ауди-форума за а64ф фейсово 2.0тди до 2011, а то все пак е по-дърто от б8 4-5 години

Оригинално е с AGM заради рекуперацията на спирачна енергия.Няма старт/стоп.И двете неща изискват AGM
Това е така наречена пасивна рекуперация.При спиране се повишава напрежението подавано от динамото и тогава се зарежда ударно акумулатора.Някъде четох,че може дори напрежението да превиши 15V.По принцип и самата ел система когато е с AGM мисля че работи с малко по високо напрежение.Иначе моята на MMI гледам че напрежението при акумулатора е 14.8V.Идеята е да се товари динамото когато спираш и да не товари двигателя,оттам и разхода на гориво.В брошурата е описано ,че дава икономия на гориво до 3% което е нищо реално ама нали е модерно
Доста коли имат тази така наречена пасивна рекуперация.Дори мисля,че всички със старт/стоп имат такава за да може да се компенсира по голямото разреждане на акумулатора заради старт/стопа.Тук се появява при фейса на 4F за първи път при модела

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 12 авг 2025 9:22

15те волта ударни съм ги виждал с очите си на бившия ми Пасат Б7 2ка/140. Когато смених оригиналния ми АГМ(ОЕМ Варта) с нов АГМ Баннер в МаксКар, онези типове "търг. консултанти" заподскачаша около предния капак при замерване за заверка на гаранцията. Колата била презареждала и нямало да ми подпишат гаранцията. Опитах се елегантно да ги светна, че това е очаквано, но те бяха отсечено категорични - Колата ти има проблем с токовете. Та така...

Аз се чудя защо в началото на С/С систимата на ФВ се слагаха АГМ тип батерия - около 2012 до към края на 2015ста. Казвам го на база какво съм гледал по мои коли и не само.

След 2016 масово мигрираха на EFB/EFB+

В този ред на мисли, ако зареждачката на колата (мои размисли) е настроена само за последния тип, аз не бих рискувал при подмяна на кола оригинално с ЕФБ , да сложа АГМ.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 12 авг 2025 9:52

110afn написа:може да не е заради печката този AGM

ето ви нещо интересно от ауди-форума за а64ф фейсово 2.0тди до 2011, а то все пак е по-дърто от б8 4-5 години

Оригинално е с AGM заради рекуперацията на спирачна енергия.Няма старт/стоп.И двете неща изискват AGM
Това е така наречена пасивна рекуперация.При спиране се повишава напрежението подавано от динамото и тогава се зарежда ударно акумулатора.Някъде четох,че може дори напрежението да превиши 15V.По принцип и самата ел система когато е с AGM мисля че работи с малко по високо напрежение.Иначе моята на MMI гледам че напрежението при акумулатора е 14.8V.Идеята е да се товари динамото когато спираш и да не товари двигателя,оттам и разхода на гориво.В брошурата е описано ,че дава икономия на гориво до 3% което е нищо реално ама нали е модерно
Доста коли имат тази така наречена пасивна рекуперация.Дори мисля,че всички със старт/стоп имат такава за да може да се компенсира по голямото разреждане на акумулатора заради старт/стопа.Тук се появява при фейса на 4F за първи път при модела

Всичко е така , само бих добавил, че при зареден вече акумулатор освен пиковите стойности при спирне, може да се наблюдава и обратното напрежения около 12.4-6 волта при ускорения и натоварване на двигателя. На предния пасат B7 съм писал някъде , акумулатора ми умря от раз при едно закачане на ремарке и престой 10-тина - 15 минути на място с включени габарити и мигачи вечерта, кавам се и мъц нищо. Сложихме набързо един обикновен акумулатор, че AGM-то беше на поръчка с 2 раб дни доставка. През тези два дни карах с най-обикновен елктролитен акумулатор , старт стопа си работеше , но напреженията бяха фиксирани, 14.6-14.8в и за два дни и около 1000км не видях стойности пот тези. Та 3% са си 3% кой ти ги дава, в дългосрочен план сигурно има някаква полза. Специално при B7 надписа Bluemotion означава задължително и тази система за намаляване на разхода и емисиите съответно, съчетано със старт стоп, намалено използване на спирачки, еко гуми бля бля бля....

Върни се в “Passat”