Дори и за мен не бих взел селска къща сравнително далеч от морето в Гърция според мен не особено добра инвестиция
Най-много до 1 км от морето бих търсил
ако не тайна за какво ще я ползваш за летните месеци или за уикендите

Съвет за инвестиция
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Съвет за инвестиция
Благодаря Колеги.Само да уточня,аз съм на пенсионна възраст и имам намерение да прекарвам лятото в Гръцко.Запознат съм с условията там и въпроса е какво може да се направи с остатъка от парите след продажба тук и еветуалната покупка в Гърция за да не се стопят от инфлацията.Не търся печалби,кеф цена няма.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Според мен може да съчетаеш полезното с приятното и да вземеш апартамент в близост, които да отдаваш щом ще си там е лесно реално имаш ангажимент на 5 дни веднъж за около 2-3 часа да смениш спалното бельо и да го почистиш реално ще докараш една добра добавка към пенсията
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Бих си купил гараж/и в София - бързо се продават и дават под наем.
- Petrolhead
- Автомобил:
- Двигател:
аз ако имах 100к, които се чудя какво да ги правя, щях да ги набия в биткойни и квто такова.
догодина или ламбо или голф 4
догодина или ламбо или голф 4
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
[quote="Stif" и имам намерение да прекарвам лятото в Гръцко, кеф цена няма.[/quote]
Е това вече е друга бира - в Струмския залив и около него има бум на търсене на ваканционни имоти. Според мен за 100К в Евро ще може да се пипне нещо скромно и готино. На мен този район много ми допада като локация и с кеф си прекарвам там когато имаме възможност да го посетим. Много българи инвестират в Офринио. На мен Ставро повече ми харесва защото е по-живописно и е краят на залива, зад него започва планина. Много важен момент е в имота да има вода постоянна. Наше приятелско семейство инвестираха в стоящ се малък ваканционен комплекс даже под обявената сума за студио и малко парче земя пред него. Не знам дали е по-добре или не от стара къща с двор. Взима се в завършен вид като баня, кухненски бокс и основните мебели.
Ако ще се седи цяло лято там, това е една отлична инвестиция, която аз бих направил.
Е това вече е друга бира - в Струмския залив и около него има бум на търсене на ваканционни имоти. Според мен за 100К в Евро ще може да се пипне нещо скромно и готино. На мен този район много ми допада като локация и с кеф си прекарвам там когато имаме възможност да го посетим. Много българи инвестират в Офринио. На мен Ставро повече ми харесва защото е по-живописно и е краят на залива, зад него започва планина. Много важен момент е в имота да има вода постоянна. Наше приятелско семейство инвестираха в стоящ се малък ваканционен комплекс даже под обявената сума за студио и малко парче земя пред него. Не знам дали е по-добре или не от стара къща с двор. Взима се в завършен вид като баня, кухненски бокс и основните мебели.
Ако ще се седи цяло лято там, това е една отлична инвестиция, която аз бих направил.
аз сега разбрах, че 100те к са остатък след къщата, и предвид другата информация ще обобщя всичко до тук по следния начин:
1. някакъв апартамент около къщата, която вземеш в гръцко. Като ти е под ръка сам можеш да го менажираш за краткосрочно отдаване и ще имаш прилична доходност. Ако не ти се занимава на теб, все може да докараш едни 4-5% годишна доходност от дългосрочен наем. Но самото търсене и придобиване си е разправия.
2. 2 гаража в София или друг град с потенциал, които пак биха носили нещо около 3-4% доходност, без да имаш абсолютно никакви разходи по тях.
3. по-специфично, но пък и резултата си го бива
- по-голяма част ударно в класически дивидентни акции през някое приложение, примерно IBKR или подобно. Започваш с 4-5% годишна дивидентна доходност, ако ти трябва нещо харчиш от тези пари, ако не, купуваш още акции с тях. След някоя година ще имаш капиталова печалба от промяната в цената на самата акция, както и дивидента може да стигне 7-8, че и повече % спрямо първоначалната инвестиция. Идеални пари за покриване на текущи нужди или обратно реинвестиране. Супер ликвидни активи.
- останалата част в други малко по-рискови приложения и с по-голяма годишна доходност 8-12%, примерно подобните на iuvo. По-малко ликвидни, но със сигурност по-добре от банка.
4. Комбинация от 2 и 3, един гараж и другото в дивидентни акции. Това ми е личния фаворит.
5. Разни койни и такива работи, ако си фен на адреналина и нямаш проблем със сърцето ... давай :)
1. някакъв апартамент около къщата, която вземеш в гръцко. Като ти е под ръка сам можеш да го менажираш за краткосрочно отдаване и ще имаш прилична доходност. Ако не ти се занимава на теб, все може да докараш едни 4-5% годишна доходност от дългосрочен наем. Но самото търсене и придобиване си е разправия.
2. 2 гаража в София или друг град с потенциал, които пак биха носили нещо около 3-4% доходност, без да имаш абсолютно никакви разходи по тях.
3. по-специфично, но пък и резултата си го бива
- по-голяма част ударно в класически дивидентни акции през някое приложение, примерно IBKR или подобно. Започваш с 4-5% годишна дивидентна доходност, ако ти трябва нещо харчиш от тези пари, ако не, купуваш още акции с тях. След някоя година ще имаш капиталова печалба от промяната в цената на самата акция, както и дивидента може да стигне 7-8, че и повече % спрямо първоначалната инвестиция. Идеални пари за покриване на текущи нужди или обратно реинвестиране. Супер ликвидни активи.
- останалата част в други малко по-рискови приложения и с по-голяма годишна доходност 8-12%, примерно подобните на iuvo. По-малко ликвидни, но със сигурност по-добре от банка.
4. Комбинация от 2 и 3, един гараж и другото в дивидентни акции. Това ми е личния фаворит.
5. Разни койни и такива работи, ако си фен на адреналина и нямаш проблем със сърцето ... давай :)
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
аз съм на пенсионна възраст и имам намерение да прекарвам лятото в Гръцко
Човеко, живей си живота така както на теб ти е кеф. Утрото не е гарантирано за никого. Щом имаш възможност да си позволиш нещо за което мечтаеш - действай.
Относно инвестиции, в момента нито е момента да се купува злато, нито е момента да се купуват имоти. В момента се продават.
Аз бих запазил кеша на тоя етап и изчакал 2-3 години за да видя какво ще се случи и с еврозоната, и с имотният пазар, и като цяло със световната икономика.
В най-лошият случай, ще си назад с 10% от парите заради инфлация, но инфлация на какво? Ние имаме едни от най-скъпите хранителни продукти в ЕС, още колко ще ги надуват?
Като влезе еврото, разликата ще е очеизвадна.
Пред пенсионна възраст, аз не бих мислил за инвестиции(прекалено рисково е за кратък период, дори и S&P500 и подобни индекси), бих си направил кефа с парите с които разполагам.
Единствено подкрепям опцията да се закупят 1-2-3 гаража за колкото ти стигнат парите и да ти носят доходност към пенсията, а ако имаш нужда от кеш те са бързо ликвидни, ако ги продаваш на правилната цена. Не изискват поддръжка и са с дългосрочен наем.
Много благодаря Колеги,дадохте ми доста интересни идеи върху коите ще си мисля.
Не бързай да харчиш всичко заради страх от инфлацията. Аз съветвам да инвестираш в себе си, като започнеш бавно да си вдигаш нивото на живот във всички отношения и да се запознаваш с нови хора, успели и с контакти. Пробвай някакви хобита, може и да не е физическа дейност но важното е хората там да са на по-високо ниво от теб и да се оформя някакъв колектив. Дори със седене покрай тях се научават много работи, камо ли ако се сближиш с някои и ти помогнат по симпатия. Тогава ще ти изплуват възможности за инвестиции от първо лице.
paagrio написа:Не бързай да харчиш всичко заради страх от инфлацията. Аз съветвам да инвестираш в себе си, като започнеш бавно да си вдигаш нивото на живот във всички отношения и да се запознаваш с нови хора, успели и с контакти.
Я поясни как си представяш нещата. Да похарчи 20-30хил за да се прави на играч, да се запознае с подобни и те да му дадат акъл как да похарчи останалите 70хил? Във времето как си го представяш - за 1-2г ще стане ли?
Той каза че търси средносрочна инвестиция така че няма лошо да почака 1-2-3 години докато избере (както Николай каза преди мен). Този начин със сигурност не е най-доходният! но го смятам за по-смислен от това веднага да похарчиш всичко за два мухлясали гаража и да си останеш същият балкански субект като преди. След пет години да продадеш единия и комисионните да ти изядат горницата, а другия да си умреш с него?
Всеки евреин в ютуб казва с парите в брой да направиш първа вноска за нещо на изплащане и да го даваш под наем като прибираш разликата. Вместо два гаража ще се разпореждаш с десет. После трябва редовно да следиш движението на лихвите и да предоговаряш с наемателите. Може да не е имот а временни огради за концерти и строежи, дето половината ти ги връщат смачкани и удържаш от депозита.
Ако тръгнеш да инвестираш в нещо което не разбираш като акции или фондова борса, най-малкото си плати на някой доказан консултант, а после и на надежден брокер за онези инвестиционни фондове купуващи заводи и хотели в чужбина.
Всички тези неща се получават много по-лесно и безопасно, когато имаш приятели с опит и контакти и време за обмисляне и преобсъждане. В развитите общества на запад някои правят дарения за пълни глупости само за да се появят на затворено събитие с успели хора, които ги няма в интернет. Или си записват децата на такива спортове, в които да се запознават с другите родители на трибуните. Това също е инвестиция.
Всеки евреин в ютуб казва с парите в брой да направиш първа вноска за нещо на изплащане и да го даваш под наем като прибираш разликата. Вместо два гаража ще се разпореждаш с десет. После трябва редовно да следиш движението на лихвите и да предоговаряш с наемателите. Може да не е имот а временни огради за концерти и строежи, дето половината ти ги връщат смачкани и удържаш от депозита.
Ако тръгнеш да инвестираш в нещо което не разбираш като акции или фондова борса, най-малкото си плати на някой доказан консултант, а после и на надежден брокер за онези инвестиционни фондове купуващи заводи и хотели в чужбина.
Всички тези неща се получават много по-лесно и безопасно, когато имаш приятели с опит и контакти и време за обмисляне и преобсъждане. В развитите общества на запад някои правят дарения за пълни глупости само за да се появят на затворено събитие с успели хора, които ги няма в интернет. Или си записват децата на такива спортове, в които да се запознават с другите родители на трибуните. Това също е инвестиция.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”