Продажба на автомобил в Германия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Продажба на автомобил в Германия

Мнениеот joro_kem » Пет 05 сеп 2025 18:21

Sky_is_the_Limit написа:...Системата в България е такава, че ако нямаш български телефонен номер не може нищо да направиш...

не си подготвен, седни си!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 08 сеп 2025 9:08

След консултация с нотариус:

Продажбата на автомобил на чужденец се осъществява по следния начин:
1. Ако има адресна карта за пребиваване в България - продажбата е като на български гражданин при нотариус.
2. Ако не е пребиваващ в България - колата се дерегистрира в КАТ със съответното основание и след това се минава нотариус. След това чужденецът може да си извади транзитни номера и да си я закара в Германия на самоход или да си я транспортира по друг начин.

Ако колата е с редовна българска регистрация, то тя не може да бъде прехвърлена на чужд гражданин без регистрация и адрес в България в системата на КАТ и това изисква да се дерегистрира, за да не се налага прехвърляне на собствеността в КАТ.

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 09 сеп 2025 11:45

joro_kem написа:
Sky_is_the_Limit написа:...Системата в България е такава, че ако нямаш български телефонен номер не може нищо да направиш...

не си подготвен, седни си!

Дали?
Прикачени файлове
IMG_0529.png

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 09 сеп 2025 11:54

stefan4o написа:Защо да връща парите с лихва?
Как тогава става легално продажбата на лице от чужбина при нотариус?

,,Капаро се връща двойно,, Това са едни неписани правила при сключване на сделки. Тоест, ако си взел капаро като продавач, и поради вина на купувача сделката пропадне имаш право да задържиш парите като обезщетение за изгубеното време и, че си му пазил колата. Но, ако сделката пропадне поради вина на продавача, то следва капарото да бъде върнато в двоен размер. Аз съм ги писал тия неща и на документи, когато съм продавал коли, за да няма недоразумения.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 09 сеп 2025 12:19

Капаро се връща в двоен размер, само ако в предварителен договор е уговорено това и е изрично упоменато при какви условия купувача има право да си иска капарото в двоен размер. Ако не е уговорено или предварителен договор няма, тогава двоен размер през крив макарон.

Както писах по-горе, в България МПС се продава с договор с нотариална заверка. На чужденец, който няма регистрация тук се прехвърля колата при нотариус, след като е свалена от КАТ за износ.

След подписването на нотариалния договор, продавачът няма никакви задължения нито да ходи по митници, нито да подготвя и набавя документи, нито да вади транзитни номера. Това са все задължения на новия собственик, като всичко това може да бъде направено от продавача на добра воля или срещу допълнително заплащане.

petarg29
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petarg29 » Вто 09 сеп 2025 13:07

Разговорът започва да отива малко off topic :mhihi

Говорих с момче, което се занимава с регистрация и дерегистрация на автомобили в КАТ. Вариантът е следния:
Правим си нормален договор за покупко-продажба без нотариус, правя му нотариално заверено пълномощно за ползване и го изпращам за Германия с моите номера и талони. След като пристигне в Германия може да пробва да регистрира колата така, ако успее - изпраща ми немските талони, за да я дерегистрирам в България с причина - регистрация в друга държава. Ако не успее да регистрира колата в Германия ми връща по DHL талони и регистрационен номер, отписвам ги в КАТ и му ги изпращам обратно, за да може да си регистрира колата.

Ще пробвам така, не ми се занимава с варианта с връщане до Бургас и вадене на транзитни.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 09 сеп 2025 14:53

petarg29 написа:Правим си нормален договор за покупко-продажба без нотариус
Това е незаконно - все едно нищо не сте подписали.
petarg29 написа:правя му нотариално заверено пълномощно за ползване и го изпращам за Германия с моите номера и талони.
Най-голямата глупост е да "продадеш" колата си само с пълномощно без прехвърляне. Беше модерно преди 15 години. След това хората се светнаха, че сами си го слагат, но явно ще откриваш топлата вода :mhihi
petarg29 написа:След като пристигне в Германия може да пробва да регистрира колата така
А ако не пристигне в Германия?
petarg29 написа:ако успее - изпраща ми немските талони, за да я дерегистрирам в България с причина - регистрация в друга държава. Ако не успее да регистрира колата в Германия ми връща по DHL талони и регистрационен номер, отписвам ги в КАТ и му ги изпращам обратно, за да може да си регистрира колата.
Доста "ако" се събраха. После да не се появи поредната тема - "Помощ измамиха ме, пристигат данъци и глоби, за кола, която уж съм продал"?

Ето пример:
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=102&t=460251

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”