Фарове за мъгла
Фарове за мъгла
Направи ми впечатление, че сякаш доста коли нямат фарове за мъгла, включително и по-нови модели. Основните фарове ли се усъвършенстваха или са решили, че фаровете за мъгла не вършат много работа?
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Re: Фарове за мъгла
Или икономия? Модерните матрични могат всякакви комбинации. Доскоро карах Клио с ЛЕД заводски, бюджетна колица. Ми то и дълги не търсех.
-
- Автомобил: Passat Variant B8FL DSG7
- Двигател: DTSB
MMX написа:, че сякаш доста коли нямат фарове за мъгла, включително и по-нови модели.
На по-новите са качени в основния фар (поне на VW) и съвместяват две функции: Cornenring light / All weather lights.
Вече няма и пръскалки на фаровете

Ето така са на В9 с IQ Light (в T-Roc с IQ Light и LED Plus са по същия начин):
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
MMX написа:Направи ми впечатление, че сякаш доста коли нямат фарове за мъгла, включително и по-нови модели. Основните фарове ли се усъвършенстваха или са решили, че фаровете за мъгла не вършат много работа?
Това са най безсмислените фарове измисляни някога. Добре, че производителите се усетиха на време, подобриха фаровете и разкараха това недоразумение
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Е как може такова нещо, има толкова народ, дето ако не карат постоянно на "халогенки" все едно са половин човек 

- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Стига бе, продължават да слагат масово, просто вече се ползват за cornering light. Но да, на последното поколение забелязах че са качени горе, на VAG поне, не само на VW.
-
- VW експерт
Stivi написа:Е как може такова нещо, има толкова народ, дето ако не карат постоянно на "халогенки" все едно са половин човек
+ услиления габарит отзад.

Това са най безсмислените фарове измисляни някога.
Аз при гъста мъгла виждам ефект от фаровете за мъгла и ми помагат.
-
- VW експерт
И тука е като с личното мнение, и собствения задник.
-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
batjoro написа:Аз при гъста мъгла виждам ефект от фаровете за мъгла и ми помагат.
Привидното винаги мами. За да видиш ефекта от тази екзотика, цветът на светлината трябва да е жълто-зелен (580 нанометра) и да се намират до около 15 сантиметра над платното за движение. Другото са приказки под шипковия храст. Сега има инфрачервени камери и радари, които визуализират реалността отвъд бариерата на видимостта.
- tomata
- Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
- Двигател: AWT AWC
Моят опит с халогени:
Голф 3 1995г, само стайлинг!
Шаран 1997г, уникална осветеност
Сеят алхамбра 2008г, уникална осветеност
Пасат б5.5 2001г, стават, добавят светнина в мъглата, направил съм ги с реле дневни светлини.
Фиат 500х, 2016г, корнер светлина, също много добри.
Не съм имал автомобил с матричти светлини и автомобил със заводко завиващи.
Това отричане на задните, не го разбирам. Явно малко са карали късна есен в мъглите! Дори първата лада на татко 1976г го имаше. Сега, че има колеги които си карат постоянно с включени е въпрос на етика, възпитание и слаба държава.
Голф 3 1995г, само стайлинг!
Шаран 1997г, уникална осветеност
Сеят алхамбра 2008г, уникална осветеност
Пасат б5.5 2001г, стават, добавят светнина в мъглата, направил съм ги с реле дневни светлини.
Фиат 500х, 2016г, корнер светлина, също много добри.
Не съм имал автомобил с матричти светлини и автомобил със заводко завиващи.
Това отричане на задните, не го разбирам. Явно малко са карали късна есен в мъглите! Дори първата лада на татко 1976г го имаше. Сега, че има колеги които си карат постоянно с включени е въпрос на етика, възпитание и слаба държава.
Явно малко са карали късна есен в мъглите!
Или е това, или имат прекалено големи очаквания, напр. като ги включат и мъглата да изчезне.
Споделям мнението че са абсолютно безмислен елемент от осветлението.
В много от съвременните автомобили имат по-скоро декоративни функции.
В много от съвременните автомобили имат по-скоро декоративни функции.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
tomata написа:Това отричане на задните, не го разбирам. Явно малко са карали късна есен в мъглите! Дори първата лада на татко 1976г го имаше. Сега, че има колеги които си карат постоянно с включени е въпрос на етика, възпитание и слаба държава.
Мисля, че никой не ги отрича, но по закон трябва да се използват при видимост под 50 м. И това е проблемът, че или много хора не знаят колко са 50 м или не им пука и си карат така след като ги веднъж ги пуснат, въпреки че някъде на таблото им свети ярко оранжева лампа. Ама то сигурно 60% от колите си карат постоянно светеща някоя лампа по таблото - я чек, я абс, я нещо друго.
В много от съвременните автомобили имат по-скоро декоративни функции
Аз, за съжаление нямам възможност да карам такъв автомобил и сигурно стават излишни при матричните фарове, които светят колкото и където трябва.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”