Зимни гуми - кой с какви - оценка
-
- Автомобил: Seat Leon 1m TDI
- Двигател: ASV 2003
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
Здравейте,предложете зимни гуми с размер 195/65/15 с които спокойно може да се прави пробег по 20 000км на сезон предимно извънградско?
levskarq77 написа:Здравейте,предложете зимни гуми с размер 195/65/15 с които спокойно може да се прави пробег по 20 000км на сезон предимно извънградско?
Колега, с цялото ми уважение - не си задал никакъв въпрос. Всички зимни гуми ще издържат 20 хил км на сезон, въпроса е за колко сезона и за каква цена.
Ако търсиш гуми да правят по 20 хил на година и искаш да издържат повече от 1г. - гледаш среден клас и нагоре.
Ако търсиш същото, но да държат 3-4+ години - гледаш само и единствено премиум клас, но и там не е гаранция, че ще могат да изкарат почти 80 хил - много зависи от скорост, настилка, натоварване, въртене, баланс и т.н.
Също така дефиницията за зимна гума е малко плаваща, ако приемем, че ти е нужно само извънградско на чисти пътища в нормален температурен диапазон до -20 градуса грубо казано, без почти никакъв сняг - имаш голям избор. Ако искаш гума, която да може да катери неизчистени планински баири е съвсем друго.
Добър избор са Мichelin Alpin7 или Continental Wintercontact TS870, но имай предвид, че това са гуми по 200лв грубо в твоя размер.
Ако искаш среден клас, почти всички Kumho, Nexen, Kormoran, Giti, Nokian за около 100-110 лв ще свършат работа, просто ще загубят по-бързо качествата си спрямо премиума и реално ще ги хвърлиш по-рано и ще са по-шумни, по-вероятно да правят по-голям разход и да нямат чак такова сцепление. За зимна гума обръщам внимание, че аквапланинга е много важен фактор и те много бързо страдат от аквапланинг и на скорости много под 100км/ч.
Щом само зимно правиш по 20 хил км, моето лично мнение е да си вземеш 2 комплекта премиум гуми (зимни/летни) и да си ги пазиш и въртиш, за да можеш да извадиш максимум от живота им.
В общия случай премиум гума е безсмислена за повечето хора, ако колата се ползва основно градско и по 5-8хил км на година. Твоя случай не е такъв и премиума почва да носи дивиденти във времето, ако се поддържа правилно и подбере качествено.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Вземам TS870 само заради спирачния път(то вече няма сняг), но няма да изкарат повече от 2 сезона на такива километри. Рейтнати са на около 40 000км.
-
Traytor написа:Вземам TS870 само заради спирачния път(то вече няма сняг), но няма да изкарат повече от 2 сезона на такива километри. Рейтнати са на около 40 000км.
не е ли по добре тогава да взема нещо среден клас щом континентала ще изкара 2сезона?
Последна промяна от levskarq77 на Пон 15 сеп 2025 14:53, променено общо 1 път.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Вземаш едни такива
https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 22062.html
карал съм с такива добри са предвид това че са с дот 2021 не проблем щом ще ги изкараш за две години
https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 22062.html
карал съм с такива добри са предвид това че са с дот 2021 не проблем щом ще ги изкараш за две години
-
thanis написа:levskarq77 написа:Здравейте,предложете зимни гуми с размер 195/65/15 с които спокойно може да се прави пробег по 20 000км на сезон предимно извънградско?
Колега, с цялото ми уважение - не си задал никакъв въпрос. Всички зимни гуми ще издържат 20 хил км на сезон, въпроса е за колко сезона и за каква цена.
Ако търсиш гуми да правят по 20 хил на година и искаш да издържат повече от 1г. - гледаш среден клас и нагоре.
Ако търсиш същото, но да държат 3-4+ години - гледаш само и единствено премиум клас, но и там не е гаранция, че ще могат да изкарат почти 80 хил - много зависи от скорост, настилка, натоварване, въртене, баланс и т.н.
Също така дефиницията за зимна гума е малко плаваща, ако приемем, че ти е нужно само извънградско на чисти пътища в нормален температурен диапазон до -20 градуса грубо казано, без почти никакъв сняг - имаш голям избор. Ако искаш гума, която да може да катери неизчистени планински баири е съвсем друго.
Добър избор са Мichelin Alpin7 или Continental Wintercontact TS870, но имай предвид, че това са гуми по 200лв грубо в твоя размер.
Ако искаш среден клас, почти всички Kumho, Nexen, Kormoran, Giti, Nokian за около 100-110 лв ще свършат работа, просто ще загубят по-бързо качествата си спрямо премиума и реално ще ги хвърлиш по-рано и ще са по-шумни, по-вероятно да правят по-голям разход и да нямат чак такова сцепление. За зимна гума обръщам внимание, че аквапланинга е много важен фактор и те много бързо страдат от аквапланинг и на скорости много под 100км/ч.
Щом само зимно правиш по 20 хил км, моето лично мнение е да си вземеш 2 комплекта премиум гуми (зимни/летни) и да си ги пазиш и въртиш, за да можеш да извадиш максимум от живота им.
В общия случай премиум гума е безсмислена за повечето хора, ако колата се ползва основно градско и по 5-8хил км на година. Твоя случай не е такъв и премиума почва да носи дивиденти във времето, ако се поддържа правилно и подбере качествено.
Благодаря за изчерпателната информация.Търся зимни гуми,които ще се ползват извънградско по равен път.Предложи някоя марка среден клас за 2-3 сезона,защото ако континентала държи 2 сезона не ме устройва като цена.Благодаря предварително.
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... e-Test.htm
Ето ти едно ревю на зимни гуми в размер 16. Не е коректно да се гледат и приравняват големите размери спрямо малките. T.e. за теб гледаш ревюта на до 16 инчови тестове, а не такива на 18 и нагоре.
Контито тук му дават теоретичен живот от 43 хил км, Мишелина 53- но това е стария Алпин 6, а не 7.
Ако основен критерии е ниска цена и дълъг живот - колегата tdi fen правилно те е насочил към Hankook, но си търси следващия модел Winter I cept RS3, а не RS2
Ето ти едно ревю на зимни гуми в размер 16. Не е коректно да се гледат и приравняват големите размери спрямо малките. T.e. за теб гледаш ревюта на до 16 инчови тестове, а не такива на 18 и нагоре.
Контито тук му дават теоретичен живот от 43 хил км, Мишелина 53- но това е стария Алпин 6, а не 7.
Ако основен критерии е ниска цена и дълъг живот - колегата tdi fen правилно те е насочил към Hankook, но си търси следващия модел Winter I cept RS3, а не RS2
thanis написа:Ако искаш среден клас, почти всички Kumho, Nexen, Kormoran, Giti, Nokian за около 100-110 лв ще свършат работа, просто ще загубят по-бързо качествата си спрямо премиума и реално ще ги хвърлиш по-рано и ще са по-шумни, по-вероятно да правят по-голям разход и да нямат чак такова сцепление. За зимна гума обръщам внимание, че аквапланинга е много важен фактор и те много бързо страдат от аквапланинг и на скорости много под 100км/ч.
Допускам, че си искал да кажеш друга марка вместо Kormoran, защото Kormoran поне аз не ги броя за среден клас, а нисък.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Рикен/Корморан/Тигър са едни и същи и са си нисък клас гуми.
-
Някой с мнение за Semperit SPEED-GRIP 5?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз карам такива, купих ги 2023.
Доволен съм много.
Тая година обиколих целия язовир Батак с тях по непочистен път със сняг и лед безпроблемно.
Колата беше ФФ 2017 1.0 екобууст. 16-ки.
Доволен съм много.
Тая година обиколих целия язовир Батак с тях по непочистен път със сняг и лед безпроблемно.
-
humanic написа:Аз карам такива, купих ги 2023.
Доволен съм много.
Благодаря за информацията.Колко км им навъртя?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не много, че имам и друга кола - около 25 хил. максимум.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Някои кара ли всесезонни гуми вместо зимни?
Имам предвид да ги кара само зимата, не целогодишно, да даде малко отзиви спрямо зимни примерно.
Защото аз вече за региона на София не виждам смисъл да купувам зимни гуми, то има повече дъжд и много рядко сняг.
Летните естествено не са вариант, все пак като завали искам да се движа, зимните не са вариант според мен също след като 4 дни в сезона има сняг и другото е дъжд.
Реално май е по оферта да се вземат всесезонни с по добър маркер на дъжд.
Имам предвид да ги кара само зимата, не целогодишно, да даде малко отзиви спрямо зимни примерно.
Защото аз вече за региона на София не виждам смисъл да купувам зимни гуми, то има повече дъжд и много рядко сняг.
Летните естествено не са вариант, все пак като завали искам да се движа, зимните не са вариант според мен също след като 4 дни в сезона има сняг и другото е дъжд.
Реално май е по оферта да се вземат всесезонни с по добър маркер на дъжд.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”