Подкартерна кора за VW Arteon

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
К.ИЛИЕВ
Автомобил:
Двигател:

Подкартерна кора за VW Arteon

Мнениеот К.ИЛИЕВ » Чет 25 сеп 2025 18:58

Възможна ли е замяната на оригиналната подкартерна кора на VW Arteon, бензин 190 к. с., която не покрива картера на двигателя и скоростната кутия (DSG) с голяма кора, която да ги покрива.
Замяната ще създаде ли проблем с повишаване на температурата на маслата на двигателя и скоростната кутия?

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Re: Подкартерна кора за VW Arteon

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 25 сеп 2025 20:01

Слагай от дизел , там е цяла кората

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 26 сеп 2025 6:45

Тези кори са страшно безсмислени, ако се появи теч може да разбереш когато вече е късно. Свалянето всеки път при обслужване вдига цената за труд и разсипва крепежите и примерно на мен вече ми омръзва да ги укрепвам тия кори щото ще хвръкнат на някой в прозореца

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Пет 26 сеп 2025 6:52

Съгласен съм напълно.А пък със металните кори какъв филм е там направо не е истина.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 26 сеп 2025 8:58

Специално на B7 и B8 Passat корите са много добре измислени и вършат добра работа. Изключително здраво укрепени и лесни за демонтаж и монтаж. Целия моторен отсек е чист , аз съм изплакнал двигателя веднъж и отдолу всичко е сухо и чисто, вече 50хил км. Сваляйки кората виждам има ли течове по нея и веднага се ориентирам какво е. Шумоизолацията също е много добра, самата кора на В8 е с вата. Зимата не изстива топлкова бързо , картера също е с кече. При регенерация перките обдухват стабилно около двигателя и тази кора спомага потока да стига до задния край където температурата на DPF надхвърля 700 градуса, кората ако липсва въздушния поток от перките изчезва по най-прекия път и не върши работата си по охлаждането добре. При каране в сериозен дъжд и дълбоки локви вода отдолу не влиза, преди 3-4 седмици бях на Корфу и ме хвана големия дъжд дето наводни всичко и спря тока. Бях буквално над праговете във вода. На другия ден свалях стелки, отварях багажници да видя да не съм наводнил колата. В такива ситуации кората пак върши чудесна работа.

Предполагам освен кора от дизел трябва да се вземат поне 3-те задни болта , които се завиват в моста. Големи са нещо 30-40 torx бяха

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 26 сеп 2025 22:01

dalgia-73 написа:Съгласен съм напълно.А пък със металните кори какъв филм е там направо не е истина.

Повечето метални кори имат отделен капак за пробката, та по-скоро е кино-преглед :wink

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 26 сеп 2025 22:14

По принцип съм за корите когато са направени с мисъл. На Галаксито специално е глупаво направена. Неудобна е при обслужване и трудна за сваляне защото е много дълбока и дори на канал подпира. Работата която върши е добра, но случайно изтърван болт или инструмент директно го отписвате. Там затрих големия торкс за амортисьорите, една специална скоба и две ключета 10. Сега кората стои подпряна на оградата ми и почти не ми пречи :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”