Избор между Audi a4 b8 2.0 TDI 143 кс и Голф 6 1.4 TSI 122 к.с.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Избор между Audi a4 b8 2.0 TDI 143 кс и Голф 6 1.4 TSI 122 к.с.

Мнениеот MMX » Нед 02 ное 2025 21:03

Какво ще рече законно - няма закон, който забранява?

Километрите може да са като в нашето mobile, но цените не са ли нашите, но в евро?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 02 ное 2025 21:43

Поредните глупости. Живял съм в Германия няколко години, от около 300 колеги във фирмата, дали имаше и десетина да живеят на около и малко над 50км от местоработата. Имаше двама на близо стотина километра, но не повече. От познати, съседи, и въобще работата ми беше да возя хора, със сигурност знам, че това са митове и легенди от разни единични случаи. Няма как масово да се губи толкова време на ден за пътуване до работата, още повече, че немците живеят предимно под наем(официални статистики има), и не им е толкова трудно да се преместят, ако работата им е далече. Има си и официални статистики за средния пробег на автомобилите в Германия, давал съм линкове няколко пъти в подобни теми, но вече не ми се занимава...
Най-обичам българин да ми каже с апломб "Ама ти знаеш ли как е в Германия?!"... Ами знам, да, ама не по слухове и разкази, а реално от първа ръка - лично съм видял и съм живял 6-7 години. И нито ги величая излишно, нито ги оплювам, имат си силни и слаби неща и там, като навсякъде.
...
И да, виждал съм стари дизели на никакви километри в Германия, включително съм имал такъв. Виждал съм и ежедневно колко ги карат или по-скоро не ги карат. Имах дори комшия с Туарег V6 TDI, работеше на 300 метра от вкъщи, и тая кола се мърдаше от паркомястото и около 5 пъти в годината

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Пон 03 ное 2025 1:24

Колега не се заяждам, но за 3 години в Германия едва ли си научил немския на ниво да разбираш новините по немската телевизия, ка коли да си бил дълбоко интегриран в тяхното общество и да имаш база да даваш меродавно мнение за живота там. Аз съм от 23 години в Холандия на границита с Германия, и съм всяка седмица из немско. Хората в Германия си натискат яко колите, дори малолтражки не виждам по пътищата, чисто и просто не са им практични за разстоянията и скоростите там. Не случайно на повечето магистрали нямат и ограничения за скороста. Помисли защо и сам си отговори. Германия е страна с предимно хладни, дъждовни и мрачни дни и предвижването с автомобил е задължително. Местенето от жилище в жилище през последните 20 години въобще не е лесно, може да отнеме и 10 години, толкова се чака на ред за социално жилище под наем, което е по джоба на средно статистическия немец. Може и да си имал комшия с V6 дизел, който е консервиран за музеен експонат, но това са изключения, не правило. По цял свят автомобил дизел се купува с цел изминаване на много километри за малко пари. Да го караш на кратки разстояния, значи да се абонираш за сервизите. Задръстен ДПФ, ЕГР, задръстени дюзи, залепнала геометрия, бързо амортизиращ се двигател заради неоптимално загряване и прочие. Скъпоструващи ремонти. В страна, в която няма закон, който забранява връщането на километража, това значи, че тази дейност си е законна и със сигурност е масова практика. В Холандия от 2014г. има закон с, който се забранява връщането на километража и е наказуемо. Всички автомобили закупени, чисто нови от Холандия им се засичат километражите от местната служба всяка година и, ако не показва по-малко километри от предната година се сдобива със сертификат наречен (NAP) за реални километри. Автомобили вкарани от друга страна в Холандия, никога не сдобиват с такъв сертификат, защото, техните километри са недоказуеми. Мисля, че тия горблянски митове, че 20 годишната кола на немеца е карана само до магазина вече не са на мода.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 03 ное 2025 19:59

Абе, аз колко немски съм научил за 6-7 години работа с хора, не знам, ама да твърдиш, че в Германия не е незаконно да се връща километраж, вече е далеч и от здравия разум.
Айде обяснимо е да заливаш форума с глупости, за които все пак трябва някаква основа и разбиране, ама чак за такива неща можеш първо да провериш в Гугъл, преди да се излагаш. Не само е изрично забранено манипулиране на километража, а освен глоби се наказва и със затвор в някои случаи. Т.е. там това е престъпление според наказателния кодекс.
За другите неща не ми се коментира, къде си бил ти твоите 23 години и какво си правил, щото аз съм бил между хората ежедневно, и глупости не ми се слушат, как всички работещи раздавали газ по магистралите, най-малко по 200-300км всеки ден... Пък тия глупости със социалните жилища съвсем ме загуби... Може би не трябва да се учудвам, щом за 23 години живот в Холандия, си стигнал да ни величаеш Голф 5 1,9TDI, и да се оплакваш, че почти същия автомобил и на подобна възраст, под формата на Ауди, харчел литър отгоре, просто щото не знаеш и как да го управляваш. Нема лошо да си имаш разни свои наивни представи, ама няма нужда да ни ги натрапваш. Далеч си от истината за много неща, но не предразполагаш като държание и отношение въобще да ти се обяснява.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 03 ное 2025 21:18

Много точен анализ, Цецо! Мисля, че е полезен за всички! Алабализмите не са на мода в днешно време icon_idea

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 04 ное 2025 0:06

Цецко мойто момче, не разбрахме колко точно години и къде беше в Германия.

Отговор: Няколко (6-7) Ама колко и ти не знаеш с точност.

На въпроса на какво ниво ти е немския: И това не знаеш.

Работил с 300 човека. Вероятно в завод. С колко от тях си говорил и питал по колко пътуват едва ли повече от 10 човека.

Обаче знаеш всичко за живота в Германия. Чукна в джат джипити, изкуствения интелект ти каза, че в Германия е незаконно връщането на километрите, само дето не можа да цитираш с кой закон и алинея е забранено. Нито институция, която регистрира и може да гарантира реалните километри в Германия.

За такива като теб има един израз- Дървен филосов!

Айде със здраве!

Последна промяна от Vlad777 на Вто 04 ное 2025 8:28, променено общо 1 път.
Причина: Получаваш предупреждение за обида и превръщане на темата в чат!

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 07 ное 2025 11:27

Sky_is_the_Limit написа:
Обаче знаеш всичко за живота в Германия. Чукна в джат джипити, изкуствения интелект ти каза, че в Германия е незаконно връщането на километрите, само дето не можа да цитираш с кой закон и алинея е забранено. Нито институция, която регистрира и може да гарантира реалните километри в Германия.

да беше чукнал ти "джат джипити" или там к'вото го наричаш, преди да говориш глупости.

§ 22b Straßenverkehrsgesetz (StVG) — „Missbrauch von Wegstreckenzählern“: криминализира вмешателство/изкривяване на показанията на пробега. Наказание: до 1 година затвор или глоба.

§ 263 Strafgesetzbuch (StGB) — Betrug (измама): при продажба на автомобил с манипулиран километраж това може да бъде квалифицирано като измама — до 5 години затвор или глоба; често се използва срещу продавача/организаторите.

По темата:
A4 е хубава кола, но трябва да предвидиш евентуален ремонт на скоростите и да си готов за това

А tsi с газ - не

Sky_is_the_Limit
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Съб 08 ное 2025 14:52

[quote="fur1ous"][quote="Sky_is_the_Limit"]

да беше чукнал ти "джат джипити" или там к'вото го наричаш, преди да говориш глупости.

Аз го чукнал, само дето всеки си го прави необезпокояван, все едно си е законно. Отвори статистките и се образовай по въпроса, че всяка трета кола и до ден днешен там си е с върнат километраж, преди да се изказваш като двойкаджия от прогимназията.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”