Passat B8 - обща информация

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B8 - обща информация

Мнениеот DoH_KuXoT » Пон 24 ное 2025 9:49

Само едно ще Ви кажа, Passat B7, B8 , B8.5 са мислени и проектирани за 5w30. В последствие с навлизането на нови изисквания от VW решават , че за да покрият еко норми вече маслата трябва да са други, съчиняват разно "чорби" и спират да продават 5w30 . Та карайте си 5w30 и не го мислете, важното е да отговаря на 504/507 и да се сменя на мото часове до 250-300

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 24 ное 2025 10:12

Съгласен съм. Писал съм и преди, че на жена ми T-Roc, който е 2018 г. излиза с 5w30 и в последсвие при едно от обслужванията в Порше ми казаха, че вече слагат друго масло... Аз обаче продължих да слагам 5w30, както и на Passat-а 2.0 TDI, който също е 2018 г. и се кара с 5w30.

Обаче не е лошо да сте запознати и с тази тема:
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=1&t=494332

В един момент VW решават да сменят маслената помпа при 1.5 TSI и от този момент натам колата трябва да се кара с 0w20. При 2.0 TDI не съм правил проучване, но не съм чул за подобни промени.

georgi_1986
Автомобил: Arteon
Двигател: DFGA

Мнениеот georgi_1986 » Нед 30 ное 2025 21:09

Някой сменял ли е входящия колектор с вграден интеркулер при 2.0тди? Къде и колко му е излезнало?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 01 дек 2025 7:48

Около 1300-1500 лв струва кулера, за смяна около 1 ден, цена за труд зависи от сервиза

Потребителски аватар
beboyan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот beboyan » Чет 18 дек 2025 23:02

На пасат Б8 1.4тси 150кс CZEA 2017 - оригиналният акумулатор Варта ЕФБ 59ah се скапа тотално оня ден (точно 5г откакто ми го смениха гаранционно) и започнаха грешки в бензиновата помпа, в сензор педала на газта, и в дроселовата клапа и двата сензора А и Б. След смяна на акумулатор останаха само двете грешки в дросела. Б7 беше много по-устойчив на паднали акумулатори. Като се замисля от 2 месеца тресе на празен ход и явно ниските напрежения са се отразили на електрониката на дросела. Дроселът е производство на Магнети Марели и в немски сайт най-евтино го намерих за 220 евро (1 към едно с оригиналния). Но покрай празниците доставката ще е през втората седмица на Януари. От Порше с 10% отстъпка по клубна карта е 720лв 03F133062B, плюс 32лв за нищо и никаквото уплътнение. Реших преди това да видя дали може да се спаси старата. Специален обезмаслител да не махне PPF лъскавото покритие и се изчисти от саждите и масления слой. Обаче като отворих електрониката и си пролича програмираното остаряване - платката на процесорът е свързана за платката с двата сензора на моторчето посредством 4 30 микрона дебели алуминиеви връзки, като това е направено с Utrasound wedge bonding. И уж така са го направили за да обират вибрациите, но защо не са направили всичко на една платка и пистите да са връзка, или пък да го бяха заляли с епоксидна смола както обикновенно правят някои. Оказа се, че 3 от алуминиевите връзки висят свободно, откъснати от платката на сензорите и колата затова влиза в limp mode, с ограничаване до 1000rpm. Не може да се запоява с припой, при опит направо става за боклука. Някой ако има идея как се презапояват тези алуминиеви жички да сподели. Иначе друга повреда този агрегат няма, само това пусто програмирано остаряване.

20251218_111738(1).jpg

Screenshot_20251218_112345_Gallery(1).jpg
Screenshot_20251218_112345_Gallery(1).jpg (51.55 KиБ) Видяна 1227 пъти

20251218_111755(1).jpg

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 19 дек 2025 9:50

На дупчиците по пистите няма ли мед ? Там може да се запои. Не знам на 4-те крачета горе как ще действаш обаче. На три от тях поне виждам като да има дупчици, това са тръбички минаващи през слоевете на платката.

Потребителски аватар
beboyan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот beboyan » Пон 29 дек 2025 20:49

DoH_KuXoT написа:На дупчиците по пистите няма ли мед ? Там може да се запои. Не знам на 4-те крачета горе как ще действаш обаче. На три от тях поне виждам като да има дупчици, това са тръбички минаващи през слоевете на платката.

След търсене се свързах с гуру от БАН 7км и каза, че не може да се запоят с припой, а само с оригиналната машина, с която са направени или подобна.
Купих новия дросел и уплътнението, монтирах, направих адаптация и заспа. Обаче почти 800лв назад. То и двумасовия маховик се усеща как тресе и съм го подготвил за смяна, 340 евро на LUK от немски сайт. Реших да подменя и горен и долен тампон на двигателя, че и там има вибрации. Горният тампон бил хидравличен и с времето маслото изчезвало (магия). Също като превключвам на ръчната скоростите има едно ритане на скоростния лост от 0.5-1 см напред на 2ра и 4та скорост, което най-вероятно идва от dog-bone тампона на скоростната, жилата съм ги стягал, не е от тях. И трите оригинални тампона са 610лв с отстъпката на клубната карта. Неоригиналните излизат 3 пъти по евтино, но с голям въпрос относно качеството. Днес ново 20, пускам си подгрева на седалката и мирише на загоряло масло или изолация. Оказа се, че нагревателната подложка - карбонова с вграден термосензор в нея си е изпяла песента, но не дава грешка в компютъра - били издържали между 5 и 8 години, е аз съм на 8мата. В алиекспрес продават такива без вграден термосензор за смешни пари, но защо не правят с термосензор не е ясно и оригинален струва над 500лв. Да не говорим по играчката със смяната. Понеже седалката ми е с ръчно хоризонтално преместване, дръжката за превключване падна на пода и се оказа, че смешната оригинална пластмаска от завода се е счупила и вече не поддържа механизма. От това стана така, че механизмът не заключва седалката на 100% и при завои усещам как прещракват някакви луфтове на седалката и ми се струва, че не е безопасно. VW предлагат да сменят цялата седалка за 2500лв+ понеже не сменяли само пластмаската за 20 стотинки .... Планирам да взема от детски метален конструктор някаква метална надупчена пластина и да я огъна в подходяща форма и да завия здраво, така, че да се подобри този елемент - дано да се получи, със свински опашки е много временно решението и изпускат.

Като тегля чертата на 163000км и 8г колата започна много активно да "предава богу дух" - силно програмирано остаряване - нали уж зелена сделка, карбонови емисии, тинтири минтири. Дървената КИА сийд на кума е на 320 000км и продължава да върви без дефекти, само на 15 000 му бяха сменили цялото табло по гаранция. Да дървена е, но не прави проблеми.
Дали от фв са повишили качеството напоследък, би трябвало да е двойно по-добро от Ковид насам защото си удвоиха цените от тогава...или ги утроиха.
Просто чакам всеки ден, какъв друг агрегат ще изгърми....

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 30 дек 2025 9:52

Моя гони 250 хил км , за сега само маховика сгъна , има колега с втори пасат на почти половин милион и сменя само основните заподозрени, просто си оцелил кофти бройка може би

Върни се в “Passat”