Проблем со грешка p0101 jeep compass mk49 2.0 vw bkd мотор

Технически раздел за всички марки автомобили, които не са VAG
GoranHermi
Автомобил:
Двигател:

Проблем со грешка p0101 jeep compass mk49 2.0 vw bkd мотор

Мнениеот GoranHermi » Пон 19 яну 2026 10:58

Здравейте приятели. Имам проблем и не мога да го реша от дълго време. Купих си джип компас mk 49 с vw мотор 2.0 bkd. Откакто го купих, ми дава грешка p0101. След 2000 оборота в минута се появява потрепване, или по-скоро дроселиране, сякаш иска да дръпне добре, но се връща обратно. Най-много прилича на дроселиране на бензинова кола. Смених MAF сензора с нов, но грешката и дроселирането останаха. Проверих кабелите, които отиват от MAF сензора към компютъра на двигателя, изправни са. Проверено е и с мултицет, захранването към MAF сензора е 12v, на 4-тия изход има 5v захранване, на 5-тия изход на празен ход имам референтно напрежение от 1.7 до 1.8v, при 2200 оборота в минута имам 2.3, 2.4v. Мисля, че MAF сензорът работи добре. Ако можете да ми помогнете, какво друго може да причини грешката p0101? Грешката се появява само когато оборотите на колата са над 2500 оборота в минута.

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Re: Проблем со грешка p0101 jeep compass mk49 2.0 vw bkd мотор

Мнениеот PzKpfW » Пон 19 яну 2026 12:07

Провери въздушните пътища да не дърпа от някъде въздух след дебитомера. Провери въздушния филтър да не е запушен. Направи пътна проба и виж какви са показанията в движение. Дефектен EGR също може да промени показанията на дебитомера

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 19 яну 2026 14:00

В какво състояние е ЕГР? Активен ли е физически и софтуерно, чистен ли е скоро, вакумът му проверен ли е? Имам същия двигател и проблемите с ЕГР се диагностицират само косвено, тоест при определени обороти и температури алармира някой от околните му датчици - МАФ или по-често МАП. Или се получава пренадуване на турбината със съответното колебание в ускорението. ЕГР се намира най-отгоре отпред на мотора така че си струва да се провери, а с него и дросела и зъбните му колела. Само избягвайте да местите клапата с пръсти.

GoranHermi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GoranHermi » Пон 19 яну 2026 16:18

Извадих EGR клапана и го почистих, но беше чист, може би някой го е чистил преди мен... Има вакуум, работи, тествах маркуча с пръст, не ми дава грешка за пренапомпване на турбината, а и не съм изпращал параметрите по време на шофиране, какви са те? Можете ли да ми кажете по-подробно кои параметри трябва да гледам по време на шофиране. Дебитът на MAF сензора и налягането на турбината? Имам Alfa OBD... Поздрави...

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Пон 19 яну 2026 20:20

GoranHermi написа:Извадих EGR клапана и го почистих, но беше чист, може би някой го е чистил преди мен... Има вакуум, работи, тествах маркуча с пръст, не ми дава грешка за пренапомпване на турбината, а и не съм изпращал параметрите по време на шофиране, какви са те? Можете ли да ми кажете по-подробно кои параметри трябва да гледам по време на шофиране. Дебитът на MAF сензора и налягането на турбината? Имам Alfa OBD... Поздрави...

Трябва да видиш стойностите на дебитомера и също така трябва да има някъде да гледаш и какво очаква да види компютъра като стойности.
Провери въздуховодите, най-вече между дебитомера и входа на турбината. Ако някъде там смуче въздух дебитомера ще отчита грешно. Друга възможност е клапана, който управява EGR-а. Ако например има команда за задействане на EGR а той не се задейства компютъра ще очаква различна стойност на дебитомера.

Върни се в “Технически раздел за други марки автомобили”