Бутилката на компресор - колко литра?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
STOIAN ANDREEV
Автомобил:
Двигател:

Бутилката на компресор - колко литра?

Мнениеот STOIAN ANDREEV » Съб 17 мар 2007 18:22

Здравейте колеги! Искам да попитам колко литра минимум трябва да е бутилката на компресор за боядисване за да се боядисва нормално без проблеми? Гледам , че вече има компресори под 300 лева ,но бутилките им ми изглеждат като безалкохолна напитка от 3 литра. С колко бара е препоръчително да се боядисва
заглавието mod edit: dobrinb

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 17 мар 2007 18:57

около 4-5 бара

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Съб 17 мар 2007 19:22

Колкото повече - толкова повече , казал Мечо Пух :)
Гледай да е над 60 литра да речем , за да имаш голям запас от въздух - така ще щадиш и компресора , ще нагнети и после дълго време няма да се включва, а ако е малък балона постоянно ще донагнетява...

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 17 мар 2007 20:07

вземаш си две бутилки от шкода-мадара ,връзваш последователно слагаш и едни филтри за конденза и си готов :wink:

Потребителски аватар
krasy_racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот krasy_racer » Съб 17 мар 2007 20:11

niks76 написа:около 4-5 бара

4 бара мисля че даже са много :roll:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 17 мар 2007 20:39

за налягането на пръскане-ще се консултираш с бояджия! всичко зависи от ръката, боята, условията, какво точно искаш да направиш-много е различно и за това си трябва професионален съвет.
за компресора обаче мога да ти дам такъв.
какъв ти е пистолета? колко въздух изисква на минута?
обикновено бояджийските пистолети се въртят около 300 литра в минута.
сега.
сметката е много проста-при налягане на пръскане 2 бара (чувал съм от про-та че това е оптималното) и максимално налягане на компресора 6 бара като вземеш предвид компенсацията на дебит с налягане: 300:3=100 литра бутилка. (делиш на 3 защото ти ползваш 3 пъти по малко налягане от максималното)
обаче...
при буталните компресори има една много малка но съществена подробност-производителността.
поради ред причини тя не може да се измери точно на изхода (демек-твоя компресор прави 500 литра в минута(това обаче означава в 500 литрова бутилка да направи 2 бара за 2 минути)). производителноста се казва обикновено на входа-демек-твоя компресор засмуква 500 литра в минута-което няма нищо общо с това какво отива в бутилката. тука може да се заиграеш малко ако му знаеш степента на сгъстяване но универсално се приема да делиш на 1.8 и горе долу си на изхода.
дотука какво излиза.
имаш компресор за който знаеш че има 200 литра на изхода (сметнал си го) това значи че при бутилка от 50 литра тоя компресор прави 4 бара в минута при 2 бара налягане и 300 литра разход в минута си заникъдеееее... няма да може да те храниии...
е те това най общо са сметките покрай компресорите!
правете си ги добре за да няма олеле...
а тая с почивките и щаденето я з@еби... по голямото в случая е по добро но трябва да е съразмерено глава/бутилка.
ако сложиш малка глава на гляма бутилка-ще я батисаш за нищо време.

гледай и смятай!

Потребителски аватар
VR5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VR5 » Съб 17 мар 2007 22:12

:bowdown

STOIAN ANDREEV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот STOIAN ANDREEV » Съб 17 мар 2007 22:15

Благодаря за изчерпателния отговор Васко обаче нямам в предвид да си правя компресор защото нямам никакви части имах в предвид да си купя и затова питах . Гледам ,че в Практикер има малки компресорчета и питам някой има ли такъв и доволен ли е от него. Мисля ,че бутилката беше 24 литра казвам го за да ви насоча за какъв модел става въпрос. Pa max =10 bar

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Нед 18 мар 2007 10:01

STOIAN ANDREEV написа:Благодаря за изчерпателния отговор Васко обаче нямам в предвид да си правя компресор защото нямам никакви части имах в предвид да си купя и затова питах . Гледам ,че в Практикер има малки компресорчета и питам някой има ли такъв и доволен ли е от него. Мисля ,че бутилката беше 24 литра казвам го за да ви насоча за какъв модел става въпрос. Pa max =10 bar
тези компресори за професионално пръскане няма да ти свършат работа защото повечето не са пригодени за продължителна употреба но да си пръснеш нещо дребно стават но по добрия вариянт е да се сложи допълнителна бутилка филтър на изхода за конденс и регулируем еднопосочен клапън между двете бутилки за да потдържа нужното налягане в допълнителната бутилка

Потребителски аватар
Nikunata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikunata » Нед 18 мар 2007 18:39

Имам такъв 25 литров и доста се тормози когато го давам на едно приятелче да пръка с него.Доста загрява и се налага на всеки час да го спираме за по 30 минути/въобще не изключва цял чес/

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 18 мар 2007 22:08

минимален дебит за боядисване (според хора, по-запознати от мен и написали справочна информация по въпроса :lol: ) е 300 л./мин. за да работи спокойно при такива изисквания, компресора трябва да е поне с 20% по-висок дебит. минимален обем на бутилката - 100 л. и това е вариант, при който компресора ще може да обслужва САМО пистолет. vaskoto1 е описал нещата подробно, единствено коментар търпи коефициента за изчисляване дебит на вход/изход - той е 1.6 за компресори с дебит до 400 л./мин/изход.

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Пон 19 мар 2007 2:10

Тези от 300лв.(има ги и по 190) са слаби и не са препоръчителни за боядисване, в Бриколаж скоро пуснаха 2-цилиндрови френски с чогунена глава - те ще свършат работа ако ще пръскаш коли, най-много да се наложи да му вържеш една 80-100л. от бойлер аз съм така и надувам до 12 атмосфери когато ми трябва повече въздух. Компресора трябва да има пресостат, редуцилвинтил и филтър за конденза. Пистолета гледай да не е по-евтин от 50лв., да има регулиране и на ширината на струята и да не иска голям дебит и си вземи 2 дюзи 1,5 за акрил и металик и 1,8 за обикновенна и основа, ако ще боядисваш и пода на колата си земи пистолет с долно казанче... За баровете на които ще боядисваш ще ти каже постолета в зависимост от дюзата, боята и ширината на струята, варира от 2 до 4... :wink:

ТРАКТОРИСТА GL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ТРАКТОРИСТА GL » Пон 19 мар 2007 6:15

niks76 написа:около 4-5 бара

Ти луд ли си с 4-5 бара. Аз съм се консултирал с професионалисти от Глазурит - оптималното налягане за акрилни бои демек съвременните е 2-2.5 бара налягане. Един компресор 50 литра те устроива. Аз боядисвах трабантчето и тоя компресор работеше почти непрекъснато - само от време на време вдигаше налягане докрай и се изключваше.
Задължително ти трябва редуциращ вентил за налягането и кондензо-маслоуловител.
За пистолет - .....50 кинта можеш да си купиш колкото да си играеш с него, може и децата да си играят да се пръскат с водичка.
Аз ползвах един за 150 лева и качеството - не е зле.
Иначе ако искаш баш професионален бръкни се 350 кинта - марка Исата. Стигат и до 900.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пон 19 мар 2007 20:02

ТРАКТОРИСТА GL написа:Иначе ако искаш баш професионален бръкни се 350 кинта - марка Исата. Стигат и до 900.
марката е SATA, колега. http://sata.com/usa/

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 20 мар 2007 10:55

Аз имам такъв от евтините китайски ментаци Einhell с 24литрова бутилка. Беше в комплект с пистолети за боядисване, помпане на гуми, продухване и пръскане.

Качеството естествено отговаря на цената. :-) Не може да разчиташ на висока надеждност. :-) За професионални цели не става разбира се, но ако ти трябва да си пръснеш нещо 1 път в годината е добро решение - в такъв случай купуването на професионална машина е прахосничество. :-)
И за кола става, ако не държиш на супер качество. Налягането според мен трябва да е около 2-3 атмосфери. Зависи от много неща, включително от боята.
Досадно е като боядисваш нещо по-голямо че почти непрекъснато работи, но това е неизбежно с тази малка бутилка.
От друга страна обаче малката бутилка е и предимство - лесно се премества и пренася, лесно се качва в кола и т.н.

С две думи - за работа тип "домашен майстор" става. :-)

Върни се в “Направи си сам!”