Говорим си за оръжие!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Чет 29 мар 2007 12:26

С тая тема намерихте още един фен в мое лице. :)

С АК-47, руски, произведен през 1974 г., с мн. запазена цев, съм си изкарал ОБП и 3 дни домашен за награда. При грамотен "юзър" :) АК-47 е способен на чудесно групиране на попаденията на разстояние 400 м., на автоматична - бързи серии от по 2. Не цитирам никого - правил съм го! Имахме късмет - ЗКВ-то беше луд оръжеен фен и имахме почти неограничено кол-во патрони - на някаква партида изтичаше срока на съхранение. За всички фенове на АК - потърсете си инфо из нета за stg-43, 7,92X39. Дядо Ви Миша на фронта се е сблъсквал с немски части, въоръжени с такова нещо. Балистиката на немския патрон 7,92Х39 и на руския 7,62Х39 е мн. близка. Идеята - патрон по-силен от пистолетните, но по-слаб от пушечния /Мосин 7,62Х54/ - войника носи повече боеприпаси /по-лек патрон/ и контролира по-добре оръжието в авт. режим. Гилзата е вече без венец, а с жлеб /като на авт. пистолети/ - мн. по-удобно за използване при авт. оръжие. Самозарядни и автоматични винтовки е имало и преди това, просто на автоматична, без двунога трябва да си Шварценегер за да стреляш точно с тях. Справка - Браунинг /разработен за ФН - Белгия/, използвана в армиите на Антантата в края на І-вата Световна. Руснаците си имат Токарев и Симонов, американците - Гаранд /карабина, без напълно авт. режим/, чехите - Збройовка, немците - Маузер... Авт. пушки с кал. .308 Уин. /стария НАТО-патрон/, като М-14, ФН-ФАЛ, Г-3 и т.н. са приети на въоражение и са произвеждани по лиценз от доста държави, но в различните локални конфликти АК-47 се оказва мн. по-ефективен. По-ефективен е и от М-16А1 - справка - Виетнам.

Отплеснах се. Руснаците не са били сигурни в дядо Миша /бил е още зелен/ и възложили разработката на оръжие на доста други /по-опитни/ конструктори. Сериино обаче е пускана само СКС 7,62Х39 на Симонов /и с това съм стрелял :) /. Дядо Миша обаче се справил прекрасно - отстранил някои вродени недостатъци в stg-43 /използвайки и разработки на авт. оръжие на Щаер-Манлихер/, направил оръжието мн. по-технологично /евтино за производство/ и "дуракоустойчиво" при употреба/злоупотреба. Копия после изникват безброй - СЕТМЕ /Испания/, Галил /Изрел/ и т.н. "компилации" м/у АК и разл. образци "западно" оръжие с различни технически решения, но със същия принцип... Май Ви създадох доста материал за четене и коментари... :)

П.П. Пистолети - вижте новите "неща" на Хеклер и Кох - за хората с по-солиден бюджет...

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Чет 29 мар 2007 13:44

Ето тук http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%9A-47има много интересни неща заИзображение

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Чет 29 мар 2007 13:49

Изображение
made in Bulgaria

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Чет 29 мар 2007 13:51

Andrian_VT написа:Изображение
made in Bulgaria

Ловна карабина "Арсенал" :!:

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Чет 29 мар 2007 13:56

Да.
Има я във вариант с дървен и с пластмасов приклад, с дълга или къса цев, с дулен или без дулен накрайник.
Боеприпасите които произвежда арсенал за тази карабина, която е чист АК, са бойни-със стоманен сърдечник; ловни, без стоманен сърдечник; с кух връх и с оловен връх.

Това което имам аз е с пластмасов приклад, с къса цев и с дулен накрайник-същия който е показан от мен на снимката, с малката разлика, че аз съм сложил пълнител от 15 патрона.

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Чет 29 мар 2007 14:02

Баща ми има същия като този на снимката, в допълнение си взе и оптика за нощно виждане, това руското, не можем му намерим батерии сума време, много са странни.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Чет 29 мар 2007 14:07

Колега, инфото от линка е супер. Руснаци да си признаят /макар и позамазано/, че не са измислили и топлата вода... Според старите буквари всички изобретения, нововъведения и т.н. човешки прогрес се дължаха на руски/съветски "творци" - от Ломоносов до Ленин... Малко ОФФ - имаха си и създател на "първия" автомобил, ама Кулибин ли беше, кой беше - не помня... :shock

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Чет 29 мар 2007 14:08

Аз с моя не ходя да браконерствам вечерно време и не ми се налага да ползвам оптики за нощем. Аз като цяло не ползвам оптика. Работя с механични мерници.

Потребителски аватар
Snejoky
R.I.P
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snejoky » Чет 29 мар 2007 21:08

teodor6769 написа:
NovobranecGT написа:Някой ще каже ли нещо за ТТ, друго популярно оръжие(копие на Колт 1911? ) :?:

По добро от Макаров но според мен грозно и неудобно за боравене.

Изобщо не е неудобен за боравене. Напротив, по лесен е за работа от "Макаров". Малко по-различен е за разглобяване от "Макаров" и за това сигурно повечето си мислят,че е по-неудобен. Изведен е от въоръжение, заради това, че е много шумен. Гърми много яко. На фона на гърмежа на "ТТ", "Макаров" е като детска играчка.

Потребителски аватар
Snejoky
R.I.P
Автомобил:
Двигател:

Малко данни за руска техника:

Мнениеот Snejoky » Чет 29 мар 2007 21:36

"МАКАРОВ"-9мм. ТТД:

-Тегло-810гр. с 8 бр. патрони;
-дължина-160мм;
-калибър-9х18мм;
-дължина на цевта-93мм;
-брой на браздите-4ббр.;
-брой на полета-4бр.;
-бойна скорост-30 изстрела в мин.;
-нач. скорост на куршума-315м/сек.;
-тегло на куршума-6.1гр.;
-пробивна сила на куршума-350м
УСТРОЙСТВО:
1.Ложа с цев и спуск. скоба;
2.Затворен блок с ударник, предпазител, изхвъргач, мерник и мушка;
3.Възвратна пружина;
4.Ударно-спускателен механизъм;
5.Чирен с витло;
6.Затворна задръжка;
7.Пълнител;
8.Боен патрон.

"СТЕЧКИН"-АПС9мм. ТТД:

-Тегло-910гр. /пълнител-270гр. /
-тегло с пълен пълнител-1600гр. /1200гр/
-действителен огън до 100м.
-единични изстрели- до 50м.
-без приклад до 50м.
-темп на стрелба-700/750 изстр. в мин.
-автоматична стрелба-90 изстр. в мин.
-единична стрелба-40 изстр. в мин.
-поразяваща сила- 350м.
-прав изстрел- 150м.
-начална скорост на куршума- 350м/сек.
пълнител- 20 патрона.
-кобур-приклад- бакелитов или дървен.

ОСНОВНИ ЧАСТИ И МЕХАНИЗМИ:

1.Ложа с дръжка
2.Затворен блок
3.Ударно-спускателен механизъм
4.Механизъм за забавяне на стрелбата
5.Възвратна пружина
6.Затворна задръжка
7.Спускова скоба
8.Чирени
9.Мерни прибори
10.Пълнител
11.Кобур-приклад

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 29 мар 2007 21:42

виждам много компетентни тука по руското оръжия,ама я някой да каже нещо повече за останалите.....руското на всички е ясно...
някой може ли да мми даде линк или торент към енциклопедия за оръжие ама на български?

Потребителски аватар
Snejoky
R.I.P
Автомобил:
Двигател:

Употреба на оръжие

Мнениеот Snejoky » Чет 29 мар 2007 21:59

По това работят служителите на МВР и тези, които са по закона за МВР.
Употребата на оръжие е регламентирана в чл.42 от ЗНИ, като крайна мярка:
1.При въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие.
2.При освобождаване на заложници и отвлечени лица.
3.При неизбежна отбрана.
4.След предупреждение, при задържане на лице извършващо или извършило престъпление от общ характер.
5.След предупреждение, за предотвратяване на бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление от общ характер.
Когато се наложи да употреби оръжие, служителят трябва да се стреми с оръжието да предотврати нападението и да пази живота на нападателя.
Забрана за употреба на оръжие:
-Срещу малолетни, невменяеми и бременни жени;
-срещу задържани за административни нарушения;
-срещу граждани водещи със себе си деца;
Може да се употреби оръжие на многолюдни места, улици и площади, само в изключителни случаи, когато е твърдо убеден, че няма да пострадат странични лица.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Чет 29 мар 2007 22:01

Ludia написа:виждам много компетентни тука по руското оръжия,ама я някой да каже нещо повече за останалите.....руското на всички е ясно...
някой може ли да мми даде линк или торент към енциклопедия за оръжие ама на български?
Изображение :wink: :wink: :wink: :wink:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 29 мар 2007 22:02

айде scan ;) :lol:

Потребителски аватар
snoopgod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snoopgod » Пет 30 мар 2007 1:04

Tishku написа:Ето това е истината :shock :D

Изображение

Ама що е Мейд ин Джапан нямам идея... не че знам какво производство е, ама май не е тяхно :evil:
принципно се прави в израел :D

Върни се в “ОФФ-Топик - други”