Всмукателни колектори

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Всмукателни колектори

Мнениеот Ventoman » Нед 01 апр 2007 20:37

Някой скоро да си е свалял всмукателните колектори и да си е намирал съкровище в тях ? Аз минах процедурата вчера , но нямаше как да почистя и колекторите на главата :evil: Открих си една шепа л***а . :twisted: И си изолирах EGR'а , но не с чеп тунинг както бях до сега а с алуминиева ламарина . Ефект има :oops: :lol: :wink:

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Пон 02 апр 2007 15:10

И на мен много ми се ще да направя това "мероприятие". Скоро чистих един EGR, който уж трябваше да лепне при мен - малееее какво беше вътре... :insane
Та съм решил да чистя колектори, EGR и задължително след това затап и запуш.

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Пон 02 апр 2007 18:29

Пусни снимки като правиш такива мероприатия.как си го почистил и как си го илиминирал.

Потребителски аватар
pako67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pako67 » Пон 02 апр 2007 19:22

Здравеите.Аз също правих тая операция.Излезе доста мръсотия хем колата не е на много километри.Румбата е виждал баба Шкода тои ми прави диагностика за което още веднъж Благодаря.Бях изолирал ЕГР с гарнитурка от клингерит,и картерните газове искарах с маркуч като на стара жигула.Обаче ми направи впечатление че докато е студена колата мотора работи много твърдо и като че ли загрява малко по бавно.Може и да ми се е сторило,не мога да твърдя с сигурност ,затова върнах цялата система както си е.Сега карам така и съм доволен.След 80 или 100к ще го почиста пак.Успех на всички колеги.

Потребителски аватар
faint
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот faint » Пон 02 апр 2007 20:15

OFF-TOPIC :oops: :oops: :oops: какво е ЕГР?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 02 апр 2007 20:29

faint написа:OFF-TOPIC :oops: :oops: :oops: какво е ЕГР?

EGR = Exhaust Gas Recirculation - ето какво излезе в Wikipedia (е, и чичко Google помогна :oops: ) - ЦЪК
Казано на български - рециркулация на отработените газове. С това се цели постигане на по-добри еколкогични показатели, и затова някои му казват еко-клапан.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 02 апр 2007 21:41

Понеже и аз от доста време се ослушвам по темите за тоя ЕГР ,а и никс76 ме запали първо.Извода е че за мърсотия и вървеж има файда да го запушиш.Лошото обаче е че прецаква работат на студен мотор ,а аз както и повечето хора зимат с колата сутрин до работа ,вечер до вкъщи на къси дистанциии първо че ще дразни ,второ ще си поскапя мотора :cry: Върти ми се в главата вариант да поръчам да ми направят "двустранен болт" с който лятото да го запушвам ,а като стане студено пак да го пускам в употреба.Също така има значение и от къде го запушваш - никс76 ме светна преди доста време ма съм забравил :oops: та ако може да драсне два реда по темата ,че ще е полезно на всички.

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Пон 02 апр 2007 21:52

ВРЪЩАНЕ НА ЧАСТ ОТ ИЗГОРЕЛИТЕ ГАЗОВЕ ОБРАТНО В ЦИЛИНДРИТЕ

Връщането на изгорелите газове /AGR/ е конструктивен метод за намаляване на отровните вещества в изгорелите газове.
Методът за директно впръскване работи с по-високи температури на горене, отколкото предкамерния начин. При по-високи температури и излишък на въздух се повишава образуването на азотни окиси, които са отровни.
Чрез клапана AGR част от изгорелите газове се смесват със свеж въздух, засмукван от двигателя. Благодарение натова се намалява съдържанието на кислорода в горивната камера и се намалява образуването на азотни окиси.
В паметта на ЕБУ е въведена характеристика на AGR. Тя съдържа сведения за необходимото количество въздух в зависимост от броя на оборотите, количество на впръскваното гориво и температура на двигателя.
По сигнал от разходомера ЕБУ определя големината на засмуквания въздух за дадения режим на двигателя. ЕБУ увеличава или намалява частта на връщаните изгорели газове.

Потребителски аватар
faint
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот faint » Пон 02 апр 2007 22:22

страхотни сте :) благодаря за инфото
:обичам ви

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Пон 02 апр 2007 23:31

SMEL написа:Пусни снимки като правиш такива мероприатия.как си го почистил и как си го илиминирал.

Почнах го много набързо , а после бях толкова мръсен че нямаше как да снимам . Както и прадполагах , моят ЕГР не затваря до краи и имаше процеп . Не движеше . Накиснах го в газ и сега функционира перфектно , но пак не затваря добре , все едно е износен там кадето трябва да уплътни . Все пак затапих да не влизат изгорели газове защото уж тегли пвече колата (джанти 17'ки трудно се развъртат) . А колекторите ги чистих първо със отверка , после окисвах с газ и един мой си препарат . Станаха като нови. Нагара по стените на колекторите беше около 5мм. и ви говоря сериозно . Погледнах интерколера , съвсем леко пропуска на снадките между алуминия и пластмасата , но спъна във вървеж на колата ми май е идвал от колекторите . Колекторите на главата към клапаните също са толкова пълни но само веднъж чопнах с отверката и ме хвана страх да не падне към клапаните и да удари някаде парче от нагара и за това го оставих така за сега . Като потеглих , колата развъташе по-леко , но на високи предваки във високите обороти колата хълцаше , малко доработка с Ваг ком , и съм готов за стартове :lol:

Мечтая да почистя и главата . Поиграх си и с картерните газове , резултата до сега от 250км. е че вече нямам масло в маркуча които отива в въздуховода след фитъра-преди турбото . Турбото ми нямаше масло в него и има луфт в оста колкото да кажеш че има . Имам чувството че маслото по турбо пътищата ми е идвало от картерните газове . Сега турбинката свисти повече .

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Пон 02 апр 2007 23:39

Все пак да не забравяме че ми предстой цялостно сваляне на двигателя с цел И повече конски сили . Там какво ще се прави в момента и замен е загадка .

Трябва да сменя и въздушния филтър че е пълн най-вероятно с кит от ремонтите , да се почистят перфектно колекторите , клапаните да функционират перфектоно (повечето коне е отделна тема на разговор) и генерацията , ще мине на 55мм права тъба с 2бр, меки връзки и накрая едно красотно гърненце .

П.с. Като се сетя какво си открих в колекторите , представям си каква тапа на двигателя ми представлява катализатора . Още не съм го махнал :lol:

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Вто 03 апр 2007 11:58

катализатора и аз мисля да го сваля и продухам или промия,че започна да се омаслява и то отскоро.

Върни се в “Дизелови агрегати”